Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Kralj je pao

Autor: CZBG, Nikola S.

Još jedna pobeda našeg tima u Evroligi. Kraljevski tim je opet bio nemoćan u srpskoj prestonici. Druga pobeda zaredom na domaćem terenu za Crvenu Zvezdu. Praktično Real je samo u prvoj četvrtini pružio bilo kakvu borbu i imao rezultatski egal. U ostalim periodima je u rasprodatoj dvorani Aleksandar Nikolić postojao samo jedan tim. Zvezda je sva četiri dela igre rešila u svoju korist, podatak koji zaista pokazuje dominantnost našeg tima u ovom meču. U redovima gostiju ipak se mora istaći jedan igrač, Džefri Tejlor je pogodio 7 trojki i tako izjednačio rekord Miloša Teodosića i Bobija Diksona po broju pogođenih trojki na meču za ovu sezonu. Jedan zaista sportski trenutak se desio nakon povrede mladog Dončića. Jović mu je pomogao da napusti parket, dok je cela dvorana aplaudirala.

Image may contain: one or more people and crowd

 

U prvom periodu je viđena najveća borba. Zvezda je došla do prednosti 8-3, ali je Tejlor sa pet vezanih poena donio izjednačenje Realu.Zvezda jednostavno nije imala rešenje za Tejlora koji je ubacio 8 poena, ali i otvarao šutem Zvezdinu odbranu, te omogućio Ljulju da lakše dolazi do otvorenih pozicija za šut i Rejesu za lakšu igru u reketu, prednosti koje je Real koristio. Ipak Volters sa 5 poena drži Zvezdu u igri, što je najvažnije, ne dozvoljava Realu da se odlepi. Na prvi odmor se odlazi rezultatom 20-19 u korist našeg tima.

Na samom početku drugog dela Real pravi seriju 0-6, preko Ljulja, Drejpera i Hantera. Ali upravo ti momenti, ispostaviće se, presudnim za ovaj meč. Igrači Zvezde nisu paničili, uzimali teške šuteve, nego se nastavilo sa jakom odbranom i traženjem najbolje pozicije za poentiranje. Gudurić i Simonović prave seriju 14-0, koju Tejlor prekida trojkom, ali mu odmah u sledećem napadu najbolji igrač Zvezde ove sezone, Marko Simonović, uzvraća istom merom.Do kraja prvog poluvremena naš tim održava prednost između 8 i 10 poena, te je na poluvremenu na semaforu stajao rezultat 43-35.

 

Image may contain: 2 people, people playing sports, crowd and basketball court

 

Na startu treće četvrine Real pravi seriju 0-7 preko Ajona, Ljulja i, naravno, Tejlora, te dolazi na samo minus tri. Tokom ove serije gostiju, videlo se da Zvezda nije imala rešenje u napadu, jer je skoro sve napade završavao Jović, šutem na isteku napadu. Zvezda nekako uspeva da dođe do daha preko Kuzmića koji veže pet poena, ali Ljulj i Tejlor poenima donose gostima ponovo samo minus tri. Ipak gosti nisu imali snage da drže taj tempo neki duži period, a i Zvezdu je služio šut za tri poena. Gudurić, Lazić i Jović trojkama razbijaju napade gostiju i odnose Zvezdu na plus 11 na kraju trećeg perioda. Rezultat 62-51.

Četvrti deo igre Zvezda počinje silovito, odlučna da reši svaku dilemu oko pobednika. Simonović pogađa trojku, Gudurić uz faul i Zvezda odlazi na nedostižnih plus 16. Ovaj period je obeležio trener gostiju Pablo Laso koji je zaradio tehničku, zbog prigovora, stalno je vršio pritisak na sudije, te posle jednog prekrašaja Noćionija(koji je takođe zaradio tehničku), sudije više nisu trpile priču španskog stručnjaka. Velika greška iskusnog Španca, jer je baš u tim trenucima Real pravio seriju preko Drejpera, Tejlora i Kerola. Ali Simonović je razbio svaku nadu slobodnim bacanjima i uplovio ovu utakmicu u mirne vode. Na kraju zaslužena pobeda Zvezde koja je ovim rezultatom došla do skora 6-8. Velika pobeda za sve crveno-bele pristalice.

Razlozi pobede:

Šut za tri poena: Isticali smo u par prethonih članaka da Zvezda kada pobeđuje, obično lomi utakmice trojkama, te da bi došli do pobede potrebno je da Zvezda ima šut za tri poena, preko 30-35%. Večeras je to bio slučaj, Zvezda je za tri šutirala fenomenalnih 40% i samim tim je stigla i lagana pobeda.

Besprekorna odbrana: Ako isključite Džefa Tejlora iz statistike ekipe Reala večeras, dobijate ove brojke, šut za tri poena 1/17 ili mizernih 5,8%. Uz sjajnu odbranu na perimetru, Zvezda je isključila i unutrašnje igrače Reala. Ajon 4 poena, Rejes 4 poena.

Posle prošle utakmice smo isticali da Zvezda mora bolje braniti petice(centre), da bi došla do bilo kakvog pozitivnog rezultata, večeras je to zaista bio slučaj i rezultat je očigledan. Lagana pobeda. Takođe zanimljivo je istaći da su se svi igrači Zvezde upisali u strelce.

Crvena Zvezda – Real Madrid

/ 20:19, 23:16, 19:16, 20:19/

Crvena Zvezda : Volters 5, Dangubić 4, Mitrović 4, Lazić 5, Simonović 20(5/8 za tri), Dženkins 6, Gudurić 12, Jović 11(6 asistencija), Kuzmić 11(8 skokova), Bjelica 4

Real Madrid : Rendolf 5, Drejper 6, Noćioni 1, Dončić 3, Rejes 4, Ajon 4(7 asistencija), Kerol 8(0/5 za tri), Ljulj 12(0/6 za tri), Tomkins, Tejlor 25(7/10 za tri)

Скочи на траку са алаткама