Историја Сећања Фудбал Фудбал

Dan posle kojeg je sve otišlo u Honduras

Autor: CZBG, Dario K.

Ta davna 1991. godina ostaće upamćena po mnogo čemu – po radosti, jer je Crvena zvezda te godine zasela na vrh Evrope i sveta, ali i po tuzi, jer se te godine završila jedna epoha nakon koje nastaje ambis u svakom smislu te reči.

Još u maju te davne 1991. godine, Zvezdini fudbaleri osvojili su Kup šampiona. Uzviknuo je tada Milojko Pantić da je to najveći uspeh jugoslovneskog fudbala svih vremena. Ali Zvezdini igrači, na čelu sa Vladimirom Cvetkovićem i Draganom Džajićem, nisu želeli da se zadovolje samo tim trofejom. Odlučili su da zasednu na krov sveta i time pokažu da su neponovljiva generacija koja je krasila i plenila fudbalskom lepotom radi koje su mnogi hrlili na stadione.

I ispunili su sve što su zamislili. Tog davnog 8. decembra, pre 25 godina, u Tokiu, fudbalski mađioničari u crveno-belim dresovima demonstrirali su svu lepotu ove drevne igre. Pregazili su čileanski Kolo Kolo i pokazali da u tom trenutku niko nije ravan jugoslovenskom i srpskom velikanu.

Ali koliko god je to bio dan za pamćenje, koliko god da će se on generacijama i generacijama prepričavati, bio je to dan posle kojeg je sve otišlo u Honduras. Nažalost,  i u ljudskom i fudbalskom smislu. Posle tog dana više ništa nije bilo isto. Kao da je veliki kamen došao na vrh planine, a onda se nezaustavljivo otkotrljao nizbrdo, u ambis iz kojeg kao da nema izlaza i povratka na put stare slave.

Raspala se zajednička država kojom je Zvezda krastarila i plivala kao velika bela ajkula, rušeći sve prepreke pred sobom. Polako se sve počelo svoditi na male barice iz kojih su počele da izlaze zmije i žabe, a mi nasukani kao brod na obali, polako da trulimo jer nije više bilo kapetana sa vizijom kako ovaj brod da izvedu na pučinu i pruže mu priliku da opet postane ono što je nekada bio.

Ali, kako to nalaže Ciganski kodeks, nada umire poslednja, pa se svi mi, kojima su crveno-bele boje prirasle srcu, i dalje nadamo da će se Marakani vratiti slavni dani, slavni dani naše prošlosti.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама