Фудбал Фудбал/Извештаји и анализе

Hod po tankoj žici – Zvezda ipak u 3. kolu

Autor: CZBG, Milan P.

Fudbaleri Crvene zvezde savladali su u revanš meču drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona ekipu Valete rezultatom 2:1. Gosti su poveli u 11. minutu golom Karuana. Preokret crveno-belih delo je Mičela Donalda, koji je svojoj ekipi doneo izjednačenje u 30. minutu, i Aleksandra Kataija, koji je postavio konačan rezultat utakmice u 76. minutu. Bez obzira na pobedu, za ovako loše izdanje Zvezdinih fudbalera jednostavno nema opravdanja. Evidentno je da je pred stručnim štabom veliki posao ukoliko želi navijačima kluba iz Ljutice Bogdana da podari evropsku jesen.

Ono što posebno treba istaći jeste atmosfra na stadionu ”Rajko Mitić”. Iako je protivnik najblaže rečeno egzotičan, iako je Evropa dovoljno daleko da se o njoj i dalje samo šapuće, navijači Crvene zvezde odazvali su se u velikom broju, želeći na taj način da iskažu sav svoj optimizam i pruže podršku svojim ljubimcima. Takva poseta je sasvim sigurno i produkt velike želje svih pristalica crveno-belih da se njihov klub napokon vrati na evropsku fudbalsku mapu, da prestane da tavori u domaćem šampionatu. Ipak, nakon sinoćne predstave njihovih fudbalera navijači i te kako imaju razloga za brigu pred okršaj sa bugarskim šampionom Ludogorecom. Utakmica je počela mirno, bez ozbiljnijih prilika na samom početku, da bi u 10. minutu 30-ak hiljada navijača na stadionu doživelo hladan tuš. Fudbaleri Valete izveli su korner, najspretniji u kaznenom prostoru domaćina bio je Karuana, savladavši Kahrimana preciznim udarcem glavom. Pokušala je Crvena zvezda odmah da uzvrati, ali izuzev par poluprilika puleni Miodraga Božovića nisu ozbiljnije zapretili svom rivalu. Šta bi se desilo da je u 22. minutu Benitez, izašavši sam pred Damira Kahrimana, zatresao mrežu crveno-belih po drugi put, možemo samo da pretpostavimo. Otuda verovatno i prvi zvižduci sa tribina stadiona ”Rajko Mitić”. U 27. minutu Ugo Vijeira je iskoristio nesmotrenost odbrane Valete, oduzeo loptu, ali je bio neprecizan. Bila je to uvertira pred izjednačenje u režiji Mičela Donalda. Gelor Kanga se lepo snašao na levoj strani, dodao loptu Donaldu, čiji se projektil odbio od stative Bartolovog gola i završio u mreži. Do kraja poluvremena jedina vredna pomena jeste lepa akcija u kojoj su brzom razmenom pasova Kanga, Mouče i Katai kreirali Vijeiri priliku da se upiše u strelce. Prvi napadač crveno-belih je pokušao atraktivno da savlada Bartola, ali bez uspeha. Na poluvreme se otišlo sa rezultatom 1:1.

Ako izuzmemo pokušaj Damijena Le Taleka iz kornera, fudbaleri Zvezde, uprkos velikoj želji, nikako nisu uspevali da stvore izgledniju priliku. Maltežani su u 57. minutu imali odličnu šansu da ponovo dođu vođstvo, ali je Damir Kahriman krajnjim naporima uspeo da sačuva svoju mrežu. Usled nemogućnosti da organizuju kvalitetniji napad, pokušavali su crveno-beli da udarcima iz daljine matiraju Bartola. Međutim, takvi su pokušaji uglavnom završavali na tribinama stadiona ”Rajko Mitić”. To, možda najbolje od svega, oslikava sinoćnu nemoć fudbalera Zvezde. Potpuno nepovezana igra, bez organizacije, tempa, ideje… Crvena zvezda zaista nije izgledala kao ekipa koja želi da se nađe u grupnoj fazi najelitnijeg evropskog fudbalskog takmičenja. Argument da ovaj Zvezdin tim nije imao dovoljno vremena za uigravanje, kao i da im treba vremena da se upoznaju, jednostavno nije dovoljno dobar. Naročito imajući u vidu renome rivala crveno-belih. Tek na momente, u naznakama, pokazali su fudbaleri Crvene zvezde da ovaj tim zaista ima potencijala. U 61. minutu beležimo izvanredno proigravanje Kange za Kataija, nakon čega Zvezdin kapiten biva fauliran. Odlično je Katai izveo slobodan udarac, ali je Bartolo uspeo da odbrani. Na odbitak naleće Ugo Vijeira, ali ne uspeva da promeni rezultat. Samo par minuta kasnije viđen je ubojit kontranapad fudbalera sa Malte. Žonatan je pretrčao kompletnu odbranu Crvene zvezde, našao se oči u oči sa Kahrimanom, ali je fortuna i ovoga puta bila na strani crveno-belih, te je rezultat ostao nepromenjen. Očigledan je bio problem Zvezde u odbrani. Evropa ne trpi improvizaciju i sigurno da će rivali obilato koristiti manjak kvaliteta u poslednjoj liniji odbrane našeg tima. Crvena zvezda do konačnog preokreta dolazi u 76. minutu. Vrlo lepo je Kanga povukao loptu napred, dodao do Srnića. Nakon proigravanja Srnića za Kataija, nije bilo teško krilnom napadaču crveno-belih da savlada čuvara mreže gostiju i time postavi konačan rezultat utakmice.

Ne treba ova pobeda da zavara bilo koga u crveno-belom taboru. Crvenu zvezdu u narednom kolu očekuje daleko kvalitetniji rival, koji će propuste sigurno znati višestruko da kazni. Evidetno je da će fudbaleri Zvezde morati nešto da promene pred duel sa Ludogorecom. U ovoj fazi takmičenja Zvezda je delovala nepovezano, bez snage i ideje kako ugroziti rivala. Imajući sve u to vidu, deluje da su u žrebu crveno-beli imali mnogo sreće. Da su umesto Valete fudbaleri Zvezde morali na megdan nekom kvalitetnijem rivalu, poput prošlodišnjih okršaja sa Kairatom, evropska jesen bi sasvim sigurno ostala samo nedosanjan san.

Crvena zvezda – Valeta 2:1
(Donald 31. minut, Katai 76. minut; Karuana 11. minut)

Stadion ”Rajko Mitić”

Gledalaca 31 112

Sudija Tore Hansen

Crvena zvezda: Kahriman – Cvetković, Fibel, Rendulić, Ibanjez – Le Talek, Donald – Mouče, Kanga, Katai – Vijeira
Valeta: Bartolo – Borg, Karuana, Kruz, Azopardi – Pina, Brifa – Romeu, Benitez, Aguire- Misfud.

Foto galeriju sa ovog susreta možete pogledati OVDE.

 

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама