Фудбал Фудбал/Вести

Ugo Vieira: Nikad nisam bio nesrećan u Zvezdi!

Izvor: Sportski Žurnal

Vođa napada crveno-belih poručuje da ne razmišlja o odlasku, nego da sanja o igranju u Ligi šampiona pred punom Marakanom

FOTO: FK Crvena zvezda
Teško je pročitati na licu raspoloženje Uga Vieire. Nemilosrdno su ga šibali životni vetrovi, naterali da razmisli pre nego što se nasmeje i zapita da li se to njemu stvarno dešava.

Tek na trenutke odavao je utisak srećnog i zadovoljnog sportiste na pripremama Crvene zvezde u Termama Čatež, što bi lako moglo da se poveže sa zahtevom da promeni klub i dođe odmah do veće zarade. Razgovor sa portugalskim napadačem ostavlja drugačiji utisak.

– Nikada nisam bio nesrećan u Zvezdi, niti sam sada! – bez trunke dvoumljenja, energično, poručuje na izmaku letnjih priprema Ugo Vieira.

Kasnio je zimus na pripreme, isto uradio ovog leta, ali je sada imao i opravdanje u zdravstvenim problemima jer ga još od aprilskog večitog derbija muči stopalo.

Izmamila je Vieiri osmeh konstatacija da su se navijači Crvene zvezde plašili da se neće ni vraćati u klub, pogotovo kad je iz Portugalije stigla informacija da prelazi u Olimpik iz Marselja.

– Postojao je strah!? Nije bilo razloga, zaista.

Po dolasku Beograd nije davao izjave, prvo je razgovarao sa čelnicima kluba i stručnim štabom.

– Rekao sam im šta mislim i očekujem, nema problema. Tražim i nudim iskrenost.

Vrti glavom Vieira na pitanje postoji li zajednički dogovor sa upravom da odigra evropske kvalifikacije i zatim promeni klub.

– Nismo pričali o tome. Srećan sam u Zvezdi, ne mislim o odlasku i sanjam da igram Ligu šampiona na punoj Marakani. To bi bio specijalan osećaj. Navijači su me fascinirali tokom cele sezone, a posebno na proslavi titule kad su nam ukazali ogromnu čast. Nikada neću da zaboravim aplauze i skandiranje imena, to su detalji koji ostanu urezani u srce.

Svi zvezdaši očekuju od Vieire da im golovima u kvalifikacijama obezbedi gledanje mečeva sa Realom, Barselonom, Bajernom, Juventusom ili nekim petim velikanom od jeseni.

– Za navijače i sve nas u klubu bilo bi sjajno da uđemo u Ligu šampiona, a onda i neće biti važno ko nam je od velikana protivnik. Moramo da uradimo mnogo na tom putu i nije najbitnije ko će biti strelci. Mogu da budem ja, može Ibanjez iz slobodnjaka, ili autogolom da se plasiramo u elitu.

Ernan Barkos, Takajuki Suzuki, Mizdongard Betolingar, Bruno Edgar, Gabrijel Kleo, Ibrahim Some, Abubakar Oumaru, Bruno Mezenga, Abiola Dauda, Ifeani Onjilo…

Sa promenljivim uspehom su strani napadači igrali za Crvenu zvezdu, utisak je da najtrofejniji srpski klub nije imao boljeg internacionalca u špicu od Uga Vieire.

– Ne znam kakvi su bili prethodnici da bih ocenjivao jesam li najbolji strani napadač u istoriji Zvezde. Najbitnije je da se svi slažu da sam imao dobru sezonu, međutim, to sada nije važno. Fudbal je svakodnevno dokazivanje, ono što je prošlo ne računa se mnogo.

Golgeterski gledano najbolji učinak imao je na startu karijere u nižerazrednoj Santa Mariji (37 na 30 mečeva), pamte ga po dobrom i u Žil Visenteu, ali su 20 pogodaka u šampionskoj sezoni Crvene zvezde poseban pečat.

– U Santa Mariji je bila trećeligaška konkurencija, igrao sam protiv konobara i to je bio početak karijere. Najbolja sezona u mom profesionalnom bavljenju fudbala je prethodna. Dao sam 20 golova, povezali smo 24 pobede, ispisali istoriju…

Čuo je, ne samo u rodnoj Portugaliji, komentare: „Lako je davati golove u Srbiji”. Možda u toj predrasudi i leži razlog što se nije našao na reprezentativnom spisku za Prvenstvo Evrope u Francuskoj.

– Jedni kritikuju ligu i kažu da je slaba, drugi pričaju da je teško dati 20 golova i kad igraš sa drugarima mali fudbal. Znam šta sam napravio, koliko je bilo potrebno rada i odricanja, zadovoljan sam i ponosan.

U foto-finišu Ugu je izmakla titula najboljeg strelca Super lige i pored višemesečnog vođstva, preskočio ga je saigrač Katai. Razni komentari navijača dosezali su do „proverenih” informacija da je Portugalac ljut što nije proveo pred kraj sezone više vremena na trenu kako bi odbranio lidersku poziciju.

– Dao sam mnogo lepih i važnih golova, potpuno sam zadovoljan. Nervirao bih se da me je prestigao neko iz protivničkog kluba, učinio je to Katai i nema problema. Nije istina da sam bio nezadovoljan minutažom.

Da li će se Viiera zaustaviti na tri učešća u večitim derbijima još je neizvesno, ali je jasno da će srpsku fudbalsku svetkovinu prepričavati jednog dana i unucima. Ima čime i da se pohvali, kao strelac tri gola protiv Partizana.

– Portugalcima sam rekao da su po atmosferu derbiji u mojoj domovini i ovaj u Srbiji neuporedivi. Trebalo bi doživeti tu energiju i strast na tribinama, kao da proradi vulkan. Osetio sam koliko je navijačima bitno kad pobedimo komšije, nadam se da ćemo to da činimo i ubuduće.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама