Фудбал Фудбал/Извештаји и анализе

ZVEZDA PROTUTNJALA FERARIJEM PORED PARNOG VALJKA

Autor: CZBG, Pavković M.

Crvena zvezda savladala je Partizan u 150. po redu okršaju večitih rivala. Pun stadion, prava fudbalska atmosfera, sporne situacije, sasvim solidna predstava večitih rivala i pobeda fudbalera Zvezde . Sve je to viđeno sinoć na stadionu FK Partizan pred oko 30 hiljada gledalaca. Partizan je u vođstvo doveo Sedrik Gogua u 17. minutu, a preokret crveno-belih delo je Luisa Ibanjeza, koji je postigao izjednačujući pogodak u 25. minutu, i Uga Vijeire, koji je svojim golom u 33. minutu upotpunio preokret.

U meču prepunom uzbuđenja, prvi su do prednosti došli fudbaleri Partizana. Ušli su crno-beli znatno agresivnije u meč, sa namerom da zagospodare sredinom terena. To im je i pošlo za rukom. Nametnuli su svoj ritam, pre svega kroz agresivnu igru u veznom redu. O agresivnoj igri crno-belih najbolje svedoči podatak da je brazilac Everton već u 10. minutu dobio žuti karton, nakon nekoliko grubljih startova nad Markom Grujićem. Prvi važan momenat na meču desio se u 12. minutu. Mihajlovića je, prilikom prodora po levoj strani terena, zaustavio Petković ostrim startom. Navijači Partizana i trener crno-belih, Ivan Tomić, tražili su jedanaesterac, ali je sudija Glođovic pokazao da se igra nastavi. Nije ovo bila laka odluka glavnog arbitra, ali se stiče utisak da je ispravno postupio. U 18. minutu, nakon kraće kombinacije posle kornera, Nemanja Mihajlović uspeva da pošalje visoku loptu na drugu stativu, gde se našao Sedrik Gogua, koji je preciznim udarcem glavom postigao svoj prvi pogodak u dresu Partizana. Nije Crvena zvezda uspevala u tim trenucima da ozbiljnije zapreti. Delovala je igra Božovićevih pulena potpuno nepovezano i slabo. Navijači kluba iz Ljutice Bogdana nisu ni sanjali do kakvog će preokreta Zvezda doći već u prvom poluvremenu. Sve je počelo u 25. minutu, kada je Luis Ibanjez postigao prelep pogodak iz slobodnog udarca. Pronašavši rupu u živom zidu, šutirao je u bliži ugao Partizanovog gola i matirao Šaranova. Međutim, već u sledećem minutu viđena je kolosalna prilika za Partizan. Mihajlović je napravio vrlo lep prodor po levoj strani, ubacio loptu u kazneni prostor, ali je šut Stevanovića odbranio Kahriman. Kako to u fudbalu obično biva, takvi se promašaji skupo plaćaju. U 33. minutu fudbaleri Crvene zvezde dolaze do konačnog preokreta. Grujić je odigrao dupli pas sa Srnićem, potonji je uputio loptu na peterac, odakle je Ugo Vijeira postigao svoj 16. pogodak u Super ligi ove sezone. Nakon toga, tempo utakmice je opao, pa do kraja poluvremena nije bilo promene rezultata.

U drugom poluvremenu mirovale su mreže na obe strane, ali daleko od toga da nije bilo uzbuđenja. Već na samom početku crveno-beli su mogli do trećeg gola. Prevario je Ugo Vijeira dvojicu igraca Partizana odlicnom fintom, nakon čega je fenomenalno proigrao Slavoljuba Srnića. Potonji se našao oči u oči sa Bojanom Šaranovim, ali je čuvar mreze Partizana iz ovog duela izašao kao pobednik. Tempo utakmice je, nakon toga, opao. Videvši da njegovi izabranici ne mogu ozbiljnije da zaprete Zvezdi, Ivan Tomić odlučio je da napravi dve izmene. Neprimetnog Valerija Božinova zamenio je najmlađi akter večitog derbija, Dušan Vlahović. Saša Ilić ustupio je u 62. minutu svoje mesto Kosoviću. Međutim, veći pritisak Partizana usledio je tek nakon isključenja Aleksandra Lukovića. Nakon grubljeg starta nad Darkom Brašancem, sudija je kapitenu crveno-belih pokazao drugi žuti, odnosno crveni karton. Trener Božovic prekomandovao je Damijena Le Taleka na poziciju centralnog halfa, a umesto Aleksandra Kataija na terenu se našao Srđan Plavsic. Pojačao je Partizan pritisak u tim trenucima, ali nisu uspevali crno-beli da naprave ozbiljniju šansu. Tek u sudijskoj nadoknadi vremena Partizan dolazi u idealnu priliku da izjednači rezultat. Kosović je imao otvoren sut, ali je Kahriman odlično intervenisao. Treba napomenuti da je u poslednjim minutima utakmice šef stručnog staba Crvene zvezde napravio preostale dve izmene. Mihajlo Ristić zamenio je Slavoljuba Srnića, dok se umesto Uga Vijeire na terenu našao Nenad Gavrić.

Može Crvena zvezda da bude zadovoljna prikazanim na jubilarnom 150. večitom derbiju. Istina, imali su problema crveno-beli da u pojedinim momentima zaustave nalete igrača Partizana. Naročito su opasni bili crno-beli po levoj strani, gde je sav svoj raskošan talenat pokazao mladi Nemanja Mihajlović. Međutim, utisak je da, nakon isključenja kapitena Crvene zvezde, u redovima Partizana nije bilo raspoloženog igrača koji bi mogao da dovede utakmicu u egal. Uspostavivši kontrolu na sredini terena, crveno – beli uspeli su da odole pritiscima večitog rivala i mirnije privedu meč kraju. Bila je ovo prva pobeda Crvene zvezde na stadionu Partizana od 2012. Treba istaći i da su ovim trijumfom crveno-beli napravili, do sada nezapamćenu, prednost na tabeli u odnosu na vecitog rivala od cak 32 boda. Do početka plef-ofa ostalo je još 6 kola, a Crvena zvezda će naredne nedelje na stadionu ”Rajko Mitic” dočekati ekipu Jagodine.

Partizan – Crvena zvezda 1:2 (Gogua 17. minut; Ibanjez 25. minut, Vijeira 33. minut)

Stadion FK Partizan

Sudija: Vlado Glođović

Partizan: Šaranov – Bandalovski, Gogua, Jovanović (Lukić), Bogosavac – Everton, Brašanac, Ilić (Kosović) – Stevanović, Mihajlović, Božinov (Vlahović)

Crvena zvezda: Kahriman – Petković, Pavićević, Luković, Ibanjez – Le Talek, Donald, Grujić – Srnić (Ristić), Katai (Plavšić) – Vijeira (Gavrić)

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама