Фудбал Фудбал/Звездаштво

Uroš Đurić obogatio Zvezdin muzej

Izvor: Zvanični sajt FK Crvena zvezda

Jedan od najpoznatijih svetskih izdavača publikacija o savremenoj umetnosti, nemački „Verlag für moderne Kunst“ (Ferlag fir moderne kunst) sa sedištima u Nirnbergu i Beču, objavio je krajem prošle godine tematsko izdanje – Fudbalski kulturni kalendar za 2016. godinu povodom Evropskog prvenstva koje će se održati na leto u Francuskoj.

„Fudbalska umetnost“, kako zvanično glasi naslov izdanja, predstavlja 52 reprezentativna umetnika iz Evrope koji su u svojim radovima obradili fudbal kao temu. Među odabranim autorima, kao što su poznati britanski skulptor Mark Wallinger (Mark Volinger), slavna nemačka konceptualna umetnica Rosemary Trockel (Rozemari Trokel), vodeći ostrvski fotograf mlađe generacije – Neil Bedford (Nil Bedford) i mnogi drugi, nalazi se i naš proslavljeni umetnik Uroš Đurić sa svojim radom iz ciklusa Političko slikarstvo – Upotrebljivi heroj populizma. Rad koji u kalendaru obeležava drugu nedelju oktobra nastao je u Beču 2001. godine kao ulje na platnu na kojem je prikazana figura, rudimentarni portret samog autora u dresu Crvene Zvezde. S obzirom na to da ni u ovom ciklusu naša reprezentacija nije uspela da izbori plasman na završni turnir i time se svrsta među selekcije koje će se boriti za prestižni trofej, možemo slobodno reći da Srbija ipak ima svog verifikovanog, zvaničnog predstavnika, zahvaljujući internacionalnim dometima jedne od zvezda naše umetničke scene.

Ovaj kalendar od danas se nalazi i u muzeju FK Crvena zvezda. Uroš Đurić je odlučio da jedan primerak pokloni našem klubu, a poznatog glumca i velikog Zvezdaša primio je predsednik kluba, Svetozar Mijailović. Đurić je potom kalendar predao Predragu Trkulji, kustosu Zevzdinog muzeja i na taj način dodatno obogatio Zvezdinu riznicu trofeja i uspomena.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама