Кошарка Кошарка/Најава утакмица

6. kolo, Evroliga, Strazbur – Crvena zvezda

Autor: CZBG, Stefan N.

Novo kolo Evrolige je pred nama, a izabranici Dejana Radonjića putuju u Francusku. Novi krug prve faze počinje, i Zvezda gostuje Strazburu. To će biti četvrto gostovanje crveno-belih, u prvih 6 kola.

Tokom prve najave, već dosta toga je rečeno o samoj ekipi Strazbura. Odnosno, ko je trener. Šta se dešavalo preko leta, istorija samog kluba, itd… Jedina promena u odnosu na utakmicu u Beogradu jeste Romeo Trevis, igrač koji je tu dok se krilni centar francuske ekipe, Met Hauard ne oporavi.

Strazbur u poslednjih nekoliko utakmica, igra dosta promenljivo. Zbog dešavanja u Francuskoj, njihovo kolo u domaćem šampionatu je odloženo, samim tim imali su nedelju dana da se oporave i spreme za ovaj duel. U utakmicu sa Crvenom zvezdom, ulaze na krilima pobede protiv slavnog Real Madrida.  Rotacija je skraćena na 9 igrača kroz dosadašnji tok sezone, a neki novi igrači su dobili nešto veću šansu, pogotovo na unutrašnjim pozicijama.

Timska

Startna petorka Strazbura u ovom trenutku izgleda ovako: Rodrig Bubua – Mardi Kolins – Žeremi Lelu – Kajl Vims – Vladimir Golubović

Rodrig Bubua

Rodrigue-Beaubois2-286x300

Bubua je prva napadačka opcija u francuskoj ekipi. Konkretan sa loptom u rukama i želi da preuzme odgovornost za ekipu kada je to potrebno. Nalazi se u dosta dobrom poenterskom ritmu, na 3 od poslednje 4 utakmice bio je dvocifren, sa nešto slabijim šutem za tri poena.

Bubua

* Izuzetno potentan skorer, što se videlo i u Beogradu. Igra na obe spoljne pozicije, i nema sjajnu selekciju šuta. Jedan od retkih košarkaša sa kojih ne sme da se pomaže u Strazburu.

Mardi Kolins

Mardy-Collins2-285x300

Košarkaš koji može da pokriva sve tri spoljne pozicije, i koji ima konstantno ulogu sekundarnog plejmejkera kada je na terenu. Voli da igra sa loptom u rukama. Dosta ekipa pomaže sa njega, kada Strazbur spušta loptu na niski post zbog njegovih loših procenata šuta za tri poena.

Kolins

*Jedan od najkreativnijih igrača u Strazburu. Levoruk i dosta nezgodan za čuvanje. Voli igru u pikenrolu, i ne bira stranu na koju će postaviti blok.

Žeremi Lelu

Jeremy-leloup2-285x300

Lelu u ovoj ekipi treba da bude igrač zadatka i neka vrste spotup opcije u napadu. U poslednje vreme ne nalazi se u sjajnom ritmu, a ni na skoku nije aktivan toliko. Igra bez energije u poslednjih par utakmica, a za Kolea je izuzetno bita igrač u rotaciji koji troši između 20-25 minuta.

Lelu

* U napadu je dosta statičan. Šutira trojke ili iz kornera, ili se odlučuje na šuteve iz skraćenog kornera. Nema prevelikog napadačkog protagonizma. Kao i u slučaju Kolinsa, niski post se udvaja sa Lelua.

Kajl Vims

Kyle-Weems2-285x300

Uz Bubuu, Vims je jedna od glavnih napadačkih poluga Strazbura. Iz pick&pop situacija je izuzetno opasan, voli da otvori utakmicu šutem za perimetra. Nezgodan je u tranziciji i odlično trči kroz otvoren teren. Zbog visine, upravo preko njega protivnici dolaze do ofanzivnog skoka.

Vims

* Vims je neko ko može da odgovara Kvinsiju Mileru. Vims ne spušta mnogo loptu na parket i ne ulazi u reket, sem kada treba da pokupi ofanzivan skok. Miler će tako moći da malo više obraća pažnju na prodor igru Kolinsa i Bubue i čeka rampu iz drugog plana.

Vladimir Golubović

vladimir-golubovic-290x300

Golubović u poslednje vreme igra manje, minutažu mu je smanjio Fofana. U utakmici protiv Reala, imao je nekoliko lopti, ali se nije najbolje snašao. Najbolji je ofanzivni skakač ekipe, pa će Štimac i Cirbes morati pre svega dobro da grade kada je on na terenu.

Golubovic

* Jedina praktično opcija na niskom postu u ekipi Strazbura. Za razliku od Fofane više voli da završi, nego da pokuša novu akciju.

Klupa Strazbura sastoji se od 4 igrača, kao i od Romana Dupoa koji je protiv Real Madrida odigra prvu utakmicu posle dužeg vremena, kao i mladi talentovani Frenk Nitilikina, koji se na Evroligaškoj sceni predstavio upravo u Beogradu.

Luis Kembl

Louis-Campbell2-284x300

Šesti igrač Strazbura i velika pretnja u poenterskom smislu. Protiv Reala, imao je svoje veče, pogodio je praktično sve što je šutnuo ka košu – 9/11 iz igre, 23 poena. Iako u godinama, pokazuje da može da odigra u dosta velikoj minutaži. Defanzivno to izgleda dosta lenjo sa njegove strane, ostaje zaglavljen u blokovima, nogama ne isprati igrača, protivnici dosta puta preko njega prave višak.

* U nekim izolacijama, lako može da se poentira preko njega. U ovom trenutku Zvezda na plejmejkeru ima Jovića i Rebića.

Pol Lekom

Paul-lacombe2-284x300

Lekom je combo bek, koji je jedan od retkih u spoljnoj liniji koji ustvari igra odbranu u pored Bubue i Kembela koji nisu sjajnu defanzivci. Pokušava da guši protivničku organizaciju igre i umara protivničke plejmejkere.

Lakomb

* Lekomu gotovo sve ekipe idu ispod bloka, i testiraju njegov ne tako dobar šut.

Romeo Trevis

RomeoTravis-225x300

Trevis je došao kao pojačanje na poziciji četvorke i neko ko će doneti črvstinu u reketu. Poeni sa niskog posta su nešto što on može da donese ekipi. Ne troši mnogo lopti, i u dosta situacija kada dobije loptu upravo leđima pokušava da kreira poziciju.

Trevis

* Koristi dosta finte na niskom postu. Tejić i Miler ne bi trebali da skaču na svaku fintu, mogu ući u problem sa ličnim greškama.

Bangali Fofana

Bangaly-Fofana2-285x300

Fofana se kroz sezonu izborio za nešto veću minutažu. Kroz dobru odbranu pre svega. Svojom visinom i dugim rukama, donosi stabilnost ispod svog obruča. U napadu se dosta toga svodi na pikenrol igru, a kada dobije loptu na niskom postu, obično nastavlja protok lopte.

Fofana

* Treba očekivati na ovoj utakmici do 10 minuta Fofane na terenu. U pikenrol igri može biti dosta nezgodan, pogotovo protiv Štimca. Dobro je što taj pik, obično vrte ili Kolins ili Lakomb pa se pik može braniti ispod.

Ovako trenutno izgleda ekipa Strazbura, koja kao što je već napomenuto igra sa dosta velikim oscilacijama. Ne samo od utakmice do utakmice, već se to vidi i od četvrtine do četvrtine. Dosta zavise od napadačke produkcije, i da li će pogoditi neke šuteve koje im odbrana dozvoli.

Protivnicka

Gotovo sve ekipe u Grupi A, kockali su se sa šutem Strazbura. Dopuštali su pre svega Leluu, Lekomu i Kolinsu da šutiraju. Njih trojica imaju 8/29 za tri poena (27,6%). Svako spuštanje na niski post Goluboviću ili Fofani moglo je sa te strane biti udvajanje. Strazbur je pokušavao da kroz protok lopte donese loptu do boljih šutera u ekipi, to su Vims, Bubua i Kembl. To su u nekoj većoj meri i uspevali – 28/68 (41,2%). Procenti šuta su sa utakmica Evrolige, ne i iz domaćeg prventsva.

Na niskom postu su kroz sezonu dobili još jednu opciju, to je Bakari Fofana. Fofana na niskom postu pokušava kada ne može da izvlači pas na perimetrar gde lopta ponovo kruži i pokušava da dođe do tria Bubua – Kembl – Vims. Tu neku pomoć na niskom postu i kockanje protivnika sa njihovim šutem za tri poena, pokušavaju da iskoriste što bolje u svoju korist. Ta udvajanja su se obično radila sa pozicije niskog krila, kada su tu poziciju pokrivali Kolins ili Lelu.

Defanzivni skok ekipi Strazbura nije jača strana. Protivnici dosta iz drugog plana pokušavaju sa krilnih pozicija da dođu do drugog napada. To bi mogla biti velika šansa za Marka Simonovića i Kvinsija Milera.

Udvajanja su nešto što nije potrebno Zvezdi na ovoj utakmici, potrebno je samo ponoviti u većem delu utakmice treću četvrtinu iz Beograda u defanzivnom smislu. Visok presing na lopti, skraćivanje linija dodavanja, da lopta ne može da se spusti centru i jasno biranje šutera za tri poena (Kolins i Lelu pre svega).

Ovo je bitna utakmica za oba kluba, jer ulaze sa skorom 2-3 u ovaj susret. Zvezdi posle nešto lošijih utakmica protiv Himkija i Reala ovo može značiti dosta za samopouzdanje, iako u ABA ligi to ne izgleda sjajno i konstantno još uvek.

Utakmica će biti odigrana u četvrtak, sa početkom u 20:45. Prenos će biti emitovan na kanalima Sportkluba.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама