Фудбал Фудбал/Вести

Hugo Vieira: ”Golovi za Edinu”

Izvor: novosti.rs

PLAČEM i živim, napisao je Umberto Eko. Plače i igra Ugo Vijeira, junak 149. “večitog” derbija, već nekoliko godina. Edine, njegove ljubavi, inspiracije i muze, od januara više nema među živima, ali ona živi u njegovoj glavi, srcu i duši. Portugalac misli na nju svakog sekunda, gazi dalje znajući da je ona od njega to zahtevala i ponosila se zbog onoga što on jeste.

Ovo je životna priča 27-godišnjeg napadača koji je na “Instagramu” golove posvetio Edini uz reči: “Ti si mnogo više, ti si bila u meni i naterala me da budem bolji, a da ostanem svoj. Nisam morao da se menjam da bih te osvojio, volim te…”

Golove u srpskom derbiju posvetio je njoj. Kao i sve u karijeri.

Govorili su mi mnogo o derbiju. Ali to moraš da doživiš. Više mi se svideo prvi gol, tehnički je mnogo bolji nego drugi. Mada, drugi je stvarno bio bomba. Grujić je bio ključan, isekao je pas i omogućio mi da dođem u šansu za gol. Kažu da je jedan od najlepših na svetu – počinje priču za “Novosti” portugalski as.

Najpre je premotao film na evrogolove u derbiju. I šta mu je u tom trenutku prolazilo kroz glavu.

– Mnogo je emocija bilo. I lepih i loših. Osoba kojoj sam posvetio pogotke nije tu uz mene. Teže je bilo igrati dok se ona borila za život. Kako da izađem na teren kad je ona u bolnici. Ona je moja najveća ljubav. Nikada više neću doživeti takvu ljubav. Bili smo zajedno pet godina, od toga smo se tri borili sa bolešću. Kažu da je živela više zbog ljubavi. Bio je to fatalni rak, imala je samo dva odsto šanse da preživi.

U trenutku kada su saznali za bolest, Vijeira je želeo da napusti fudbal.

Bila je sa mnom u Španiji, ali nisam mogao da podnesem da se muči, imala je strašne bolove u grudima. Vratili smo se da bih se u potpunosti posvetio njoj. Za mene se tada završio fudbal. Nisam želeo više da igram. Ali ona je insistirala da nastavim, da se borim. I od tada je svaki gol posvećen samo njoj. Pravio sam majice sa njenom slikom, sa našim slikama. Njoj se to mnogo svidelo, olakšalo joj je poslednje dane života.

Edina ga je zamolila da ne napušta fudbal.

– Nikada nikome to nisam rekao, ali nije me zamolila samo da igram, nego da budem najbolji – otkriva Ugo. – I od tog dana imam tu misiju. Da joj ispunim želju. Sada imam sve preduslove za to. Zvezda je veliki klub, imam sjajne sagrače i trenera. Sve se poklopilo. Nikad nisam imao sve to zajedno. Sad imam sve, ali nemam nju. Svi ljudi sanjaju savršenu ženu, a ona je bila i bolje od svega što sam sanjao da imam.

SLABIJE IGRAO ZBOG POVREDE
NIJE Vijeira blistao u prvim utakmicama u dresu Zvezde, ali iz opravdanih razloga.
– Odmah sam se povredio i imao dosta problema sa kolenom. Nisam mogao da pružim maksimum. Tražio sam malo vremena, a mnogi su me kritikovali. Ali, uz podršku svih u klubu, izgurao sam težak period na startu.

ZVEZDA ZBOG MATIĆA

JEDNA lepa uspomena veže ga za Benfiku. Jedan srpski orao.
– Nemanja Matić je pravi laf. Pored Božovića, on je glavni razlog mog dolaska u Zvezdu. Kada je trebalo da pređem, govorio mi je kako je Zvezda super, slao mi je fotografije navijača, terao me je da prihvatim ponudu. Čujemo se i sad, čestitao mi je odmah na golovima u derbiju. I rekao mi da obavezno osvojim titulu. Neverovatna je osoba.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама