Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Predstavljanje: Gal Mekel

Autor: CZBG, Stefan N.

Izraelski plejmejker Gal Mekel je četvrto pojačanje košarkaškog kluba Crvena zvezda Telekom. Mekel je rođen 4. marta 1988. godine, visok je 192cm i težak 88 kilograma. Ugovor je potpisan na jednu godinu, sa mogućnošću da se na leto 2016. još jednom sedne za sto. Ugovor takođe sadrži izlaz za NBA.

http://www.nn-basket.ru/
http://www.nn-basket.ru/

Nastupao je za najveće izraelske klubove, a oprobao se i u NBA ligi, gde je nastupao za Dalas i Nju Orlenas. Američki je đak, odnosno dve godine je proveo na Univerzitetu Vičita Stejt, gde se zadržao dve godine.

Koledž:
Na Vičita Stejt je došao kao jedan od talentovanijih izraelskih košarkaša kao junior Makabi Tel Aviva. Prve godine nije počinjao u startnoj petorci, ali je od sredine sezone počeo da dobija sve veću minutažu. Druga godina je bila daleko bolja, nakon koje se vratio u Izrael, odnosno „Ponos Izraela“.

Draftexpress.com
Draftexpress.com

Karijera:
Od proleća 2008. godine do leta 2013. godine Mekel je proveo vreme igrajući pre svega u Izraelu, sa jednim izletom u Italiju, Beneton (2011/2012). Novi plejmejker Crvene zvezde nikada nije dobio pravu šansu u Makabiju, i tako je svake godine bio slat na pozajmice.

Sezonu 2007/2008 je do kraja odigrao u Makabiju, imajući minornu ulogu u ekipi.

Sezonu 2008/2009 proveo je na pozajmici u ekipi Hapoel Galil. Ova sezona je bila praktično njegova prva seniorska sezona u Evropi, gde je dobio priliku da ima veću rolu. Na kraju ove sezone, u Izraelu je dobio nagradu „Zvezda u usponu“.
Sezona:

Basket.co.il
Basket.co.il

Playoff:

Basket.co.il
Basket.co.il

Sezona 2009/2010 počela je dobro za njega, vratio se u Tel Aviv i počeo da igra, debitovao je u Evroligi (protiv CSKA) ali je sredinom sezone opet poslat na pozajmicu u Galil, gde je zajedno sa Džeremijem Pargom vodio ekipu do titule prvaka Izraela.
Sezona:

Basket.co.il
Basket.co.il

Playoff:

Basket.co.il
Basket.co.il

Na leto 2010, Mekel je nastavio saradnju sa Hapoelom, i potpisao nov jedno-godišnji ugovor. Ta sezona je bila jedna od njegovih najuspešnijih. Prvi put je u većoj meri igrao na Evropskoj sceni (Evro Kup), završili su drugi regularni deo prventsva, a bio je progralšen i za MVP-a Izraelskog prventsva. Sezona 2010/2011 je jedna od najuspešnijih u njegovoj karijeri.
Sezona:

Basket.co.il
Basket.co.il

Playoff:

Basket.co.il
Basket.co.il

Evrokup:

Euroleague.net
Euroleague.net

Nakon uspešne sezone, došla je i nova destinacija. Prvi put van Izraela, nakon koledža. Italija, Trevizo i slavni Beneton. Opet je igrao Evro kup. Imao je zadovoljavajuću sezonu sa dosta dobrom minutažom.
Sezona:

Eurobasket.com
Eurobasket.com

Evrokup:

Euroleague.net
Euroleague.net

Leto 2012 bilo je dosta aktivno za Mekela, gde je preko leta pokušavao da se nametne klubovima u NBA. Nakon bezuspešnog pojušaja, vratio se u Izrael, u Makabi Haifu, gde je spojio MVP nagradu i titulu prvaka države.
Sezona:

Basket.co.il
Basket.co.il

Playoff:12. Izrael 20122013 Playoff

Na red je došao i NBA. Dalas Maveriksi su sa njim potpisali trogodišnji ugovor. Na Letnjoj Ligi se pokazao veoma dobro, i u prvoj sezoni je imao dosta dobru ulogu, gde je odigrao 30ak utakmica. Nakon toga je usledila povreda desnog kolena (meniskus), posle koje je slat u razvojnu ligu. 30 od 31 utakmice u sezoni 2013/2014 odigrao je pre povrede meniskusa. Može se reći da je možda ta povreda razlog zašto Mekel nije možda i danas član neke NBA ekipe.  Početkom sezone 2014/2015, Dalas ga je otpustio. Nov klub je našao tek pred Novu godinu (Nju Orleans Pelikani), ali je posle dve nedelje otpušten, gde je odigrao samo 4 utakmice.

espn.go.com
espn.go.com

Sezonu 2014/2015 je završio u Nižnjem iz Novogoroda, gde je igrao Evroligu i VTB ligu, ukupno 23 utakmice.
VTB:

vtb-league.com
vtb-league.com

Evroliga:

Euroleague.net
Euroleague.net

Opis:

haaretz.com
haaretz.com

Gal Mekel je igrač kojeg odlikuje visok košarkaški IQ, koji odlično čita situacije na oba kraja terena. Poseduje fizičku predispoziciju za svoju poziciju, i aktivan je u skoku za plejmejkera. Napadački, njegova igra se sastoji od igre u pikenrolu, popularnoj ‘dva na dva’ igri iz koje bira sledeća rešenja, da li je to prodor, proigravanje centra ili izvlačenje pasa na šut saigraču zavisi od toga šta on prepozna u tom trenutku. Kreacija nije na nivou Markusa Vilijamsa, neće biti „magičnih“ dodavanja, ali na kraju utakmice, kada se pogleda statistika neretko će se desiti da nevidiljivo dođe do 5-6 pa čak i više asistencija.

Kroz karijeru dosta se potencira njegov slab šut sa distance. Praktično gotovo uvek, Mekel je branjen ispod bloka, odnosno dopuštan mu je taj šut sa distance. Mehanika samog šuta je dosta spora, može se reći i ne lepa za oko. Ipak, daleko od toga da Mekel nije sposoban da pogodi šut za tri poena. Ne možda u nekim visokim procentima, ali treba napomenuti da ni Markus Vilijams prošle sezone nije imao sjajan procenat šuta za tri poena, odnosno ispod 33% (116/354).

Odbrambeno, poseduje određeni kvalitet, i nije nego pored koga protivnički igrači tek tako prolaze. Dosta toga polaže na anticipaciju i osećaj za igru i prostor. Već je napomenuto da je za svoju poziciju izuzetno aktivan na defanzivnom skoku, gde prvim pasom može lako da otvori kontru igračima na poziciji beka šutera i niskog krila.

Novo pojačanje Crvene zvezde je izuzetno stabilan i iskusan plejmejker, koji je prošao dosta toga. Iza sebe ima dve titule, dva MVP priznanja, igranje u Evroligi, NBA i mnogo toga drugog. U Evropi je veoma cenjeno košarkaško ime. Kao takav, sigurno se očekuje od Izraelskog košarkaša da odmah donese potreban kvalitet crveno-belima. Mekel je prvi izraelski košarkaš koji će nositi dres Crvene zvezde. Takođe, učestvovaće na ovogodišnjem EuroBasketu za svoju reprezentaciju, tako da će se tek po završetku prventsva priključiti svojim novim saigračima.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама