Кошарка Кошарка/Вести Кошарка/Извештаји и анализе

Predstavljanje: Stefan Nastić

Autor: CZBG, Stefan N.

Stefan Nastić je drugo pojačanje KK Crvena zvezda za sezonu 2015/2016. Nakon Sofoklisa Skorcianidisa u redove crveno-belih došao je još jedan centar.

stanforddaily.com

Bivši student univerziteta Stanford, rođen je u Novom Sadu 22.11.1992. Ubrzo otišao za Kanadu, čiji ima i pasoš. Završio je srednju školu na Ontariju, da bi potom dobio stipendiju za pomenuti fakultet, gde je igrao 5 sezona. Njegov ‘mayor’ predmet je bila psihologija. Još jedan bivši igrač Crvene zvezde je imao psihologiju kao ‘mayor’, Ivan Radenović. U Americi, dobio je nadimak ‘Nasty’ (Gadan). Nastić je visok 211cm, i težak je 111kg. Raspon ruku koji ima je oko 217cm.

Tokom leta, nastupio je za dve ekipe na NBA Letnjoj ligi, to su San Antonio Spursi i Golden Stejt Voriorsi. Odigrao je ukupno 6 utakmica letos, i pokazao se u lepom svetlu. Najbolja utakmica mu je bila protiv Sakramenta gde je ostvario učinak od 14 poena i 4 skoka.
[youtube id=”8vHMKQWFLlw”]

Tokom 5 godina na univerzitetu, svake godine je sve više napredovao. U poslednjoj godini, bio je jedan od najboljih igrača ekipe. Njegovo najjače napadačko oružije je desni horog. Dosta je snažan i stabilan, tako da ga nije lako ugurati ispod samog obruča. Za svoju visinu, motorički dosta dobro izgleda, nije nezgrapan. Sposoban je da igra u piku, čak ponekad i da radi „shortroll“ (otvaranje iz pika do linije penala), koji je sve više popularan. U Evropi to radi Ante Tomić npr. Nastić u tim situacijama ima i sasvim meku ruku da pogodi taj šut.
[youtube id=”C8X8WyFwTo8″]

U sezoni 2013/2014, imao je mnogo bolji procenat šuta (58%), koji je prošle godine pokvario (47%). Ipak, treba reći da je tek prošle sezone dobio mnogo više prostora, koji je on i iskoristio. Bez obzira na to, Nastić je momak koji je izuzetno posvećen radu, i želi da napreduje.

draftexpress.com
draftexpress.com

Njegove najveće mane jesu igra na niskom postu, gde nije raznovrstan. Lateralna (bočna) brzina nogu, koja je u branjenju pikenrola dosta bitna. Kao i sama eksplozivnost u skoku, na kojoj je dosta radio u predhodne dve godine. Rad sa Borkom Radovićem, koji je u poslednje dve godine radio individualno sa Bobanom Marjanovićem, sigurno će značiti i Nastiću, po pitanju raznovrsnosti na niskom postu. Nastić ima fundamente, zbog kojih može da radi mnogo više stvari ispod samog obruča, nego što generalno pokazuje.

kkcrvenazvezda.rs

Može se reći da je u ovom trenutku, Crvena zvezda dovela centra na duže staze. Igrača koji možda neće u prvoj sezoni napraviti pravi doprinos, ali Stefan Nastić je potpisao trogodišnji ugovor. To sigurno znači da se na njega računa. Uostalom ugovori Majka Cirbesa i Sofoklisa Skorcijanidisa ističu na kraju sezone koja je pred nama.

Nakon što je ozvaničeno, sve što možemo da kažemo jeste – Nasty srećno!

Скочи на траку са алаткама