Интервјуи Фудбал Фудбал/Омладински погон

Intervju sa novim direktorom omladinske škole FK Crvena zvezda – Draganom Mladenovićem

Autor: CZBG

Nekadašnji fudbaler i trener mlađih kategorija u Crvenoj zvezdi, Dragan Mladenović, vratio se ponovo u Zvezdu ali ovoga puta na mesto direktora omladinske škole.  Poznat po britkom govoru i mnogobrojnim kritikama o dosadašnjem radu omladinske škole Zvezde, Dragan će sada imati priliku da sprovede u delo sve ono što misli da treba biti urađeno kako bi mlađe kategorije Crvene zvezde, u bližoj i daljoj budućnosti, iznedrile igrače koji će dostojanstveno nositi crveno-beli dres.

Zato smo zamolili Dragana da, povodom njegovog imenovanja za direktora omladinske škole, odgovori na neka (po nama) važna pitanja, a koja se tiču njegovog rada i viđenja stvari u i oko omladinske škole.

Foto: www.mozzartsport.com
Foto: www.mozzartsport.com

Pre nego pređemo na pitanja, želimo da ti se zahvalimo na odvojenom vremenu za ovaj intervju, kao i da ti čestitamo što si izabran za novog direktora omladinske škole našeg kluba.

Za početak, reci nam koja je prva stvar koju ćeš uraditi kao direktor omladinske škole?

– Kao bivši igrač, kapiten ovog kluba, pa kasnije i kao trener generacije 1997. dobro znam da neke stvari poptuno drugačije izgledaju kada ste “unutra” u klubu, a potpuno drugačije kada ste van njega. Znam dosta toga, ali biće mi potrebno malo vremena da sagledam sve stvari pravim očima. Tu ima mnogo posla. Počev od povog opšteg preseka stanja, sagledavanja stvari, pa do sitnica koje mnogima ne padaju na pamet: imaju li ta deca novca, kakve su im ocene, primaju li stipendije, kako da uklopimo termine da svi mogu nesmetano da rade, šta da radimo sa najmladjim selekcijama, ko je nezadovoljan, od igrača ili trenera, gde se peru dresovi, koliko opreme ima, ima li je za sve…Mnogo malih stvari zapravo čine jedan klub velikim. Što pre napravimo presek, znaćemo šta je goruće pitanje…

Šta je po tvom mišljenju bilo loše u radu omladinske škole u prethodnom periodu, s obzirom da si veoma često u javnosti bio glasni sa kritikama?

– Ja se ne krijem iza floskula i fraza…i uvek ću da kažem šta mislim, jer na to imam pravo, posebno što mislim da neke stvari nisu radjene kako treba u klubu koji volim. Mislim da je samo ćutanje samo po sebi bilo protiv interesa FK Crvena zvezda. Da se razumemo, imao sam solidnu karijeru, materijalno sam potpuno obezbedjen, najlakše mi je bilo da sedim i da kritikujem. Ovim povratkom u moj klub, pokazao sam da želim da pomognem. Koliko? to ćemo da vidimo, jer na ovom poslu svi moramo da razmišljamo na isti način, a to je interes Crvene zvezde. Šta nije valjalo? Mnogo toga, uostalom, ko je čitao moje stavove, zna o čemu govorim. I to će se promeniti…

Koliko si upoznat sa timovima i trenerima koji su zaposleni u omladinskoj školi i da li će tu biti nekih promena? Imaš li već sad neka imena u glavi?

– Da ne zvučim kao političar, sa politički korektnim izjavama tipa “videćemo”. Imam jasnu ideju (da ne koristim popularnu frazu viziju) kako bi škola trebalo da radi, i koji ljudi kao treneri da vode mladje selekcije. U ovom trenutku mogu samo da kažem da se ranije znalo koji profil ljudi, kako i na koji način je bio organizovan rad u omladinskoj školi. Za nas se uvek koristila jeda istorijska neistina, a to je da je Crvena zvezda konstantno kupovala najbolje igrače, i da nije marila za omladinsku školu…Što nije tačno. Ovde se dobro radi i danas, ima tu dobrih trenera, pa eto, mnogi su e iznenadili da se u reprezentacijama do 19 i 20 godina nalazi toliko momaka koji su igrali ili igraju u Crveoj zvezdi.Jedan od prvih zadataka jeste da seednemo sa svim trenerima i da vidimo kakvi su njihovi planovi, da ih uporedimo sa našim, i da vidimo možemo li zajedno dalje.

Foto: www.mozzartsport.com
Foto: www.mozzartsport.com

Koji su dugoročni planovi i ciljevi za bolje i uspešnije funkcionisanje omladinske škole?
– Kao prvo i osnovno, mi moramo da napravimo zajednički dogvor i strategiju sa čelnicima kluba. Osnovno pitanje je tu: “Šta želimo od omladinske škole”? Pravljenje igrača za prvi tim, ili rezultate u ligama? Moje mišljenje u ovom trenutku je da ceo sistem mora da se napravi počev od pionira pa do omladinaca u svrhu pravljenja igrača zaprvi tim. Tako rade mnogi veliki klubovi, a Crvena zvezda uz sve muke i probleme i dalje to može da bude. Dugoročno, omladinska škola mora da pronadje načina da se finansira i pronadje neka sredstva samostalno. Tu mislim na neki fond koji bi omogućavao da imamo vozila za skaute koji moraju da krstare po Srbiji svakenedelje. Daću Vam primer. Zašto se neko ne bi reklamirao na taj način, da nam obezbedi banere i ogradu, jer ti momci na terenu moraju da budu samo sa svojim trenerima i ljudima iz kluba. Neće biti više šetkanja po terenima, roditelja, rodbine, menadžera i slično…Moramo da koristimo i lične kontakte, da šaljemo trenere na usavršavanja, da se vratimo na mapu, da nas ima na velikim turnirima.

Vodio si generaciju igrača rođenih 1997. godine koja je prošle sezone igrala omladinsku ligu. Da li možeš nešto više o njoj da nam kažeš ili da izdvojiš neke igrače na koje bi naši navijači trebalo da obrate pažnju?

– Ne bih nikoga da imenujem jer bi to bilo nepošteno prema drugima.

Uvek nezaobilazno pitanje je i kako sprečiti odlazak talentovanih igrača?

– Vremena su se promenila. Od Bosmanovog zakona, pa preko mnogobrojnih odlazaka mladih igrača, srpski fudbal trpi ozbiljan udar. Mi ne pričamo o odlasku tih momaka u 28.godini kao nekada, sada bi bilo bogatstvo sačuvati ih makar do 21.godine. Ako već moraju da idu, da klub zaradi ovac od njih. To nije ozbiljan nauka, pogledajte kako rade najveći klubovi, počev od Ajaksa, Milana… Ipak, prvi zadatak je da povratimo poverenje, da ta deca vide da su zbrinuta, da nerazmiljaju o markicama za prevoz, stipendijama koje su im kasnile 12 meseci,da vide da klub brine o njima. da poratimo poverenje. Vidite da i ova deca danas, od koje će Zvezda zaraditi dobar novac, žele da se dokažu ovde, da ostave trag, da pomognu klubu. U ovom sslučaju moj prvi zadatak će biti da ih okupim sve, i da ih podsetim, kroz jednu ozbiljnu analizu šta se dogodilo sa skoro 90 posto momaka koji su prerano otišli iz kluba. Da čuju gde su danas, i kakve su im karijere…da nisu žurili, a u brojnim slučajevima da nisu bili i odbačeni od kuba, ja Vam garantujem da bi njihove karijere danas bile neuporedivo bolje.

Kako spremiti mladog igrača za prvi tim, da li je dovoljno samo da igra standardno ili je potrebno i da mlađe kategorije igraju u formaciji prvog tima? I da li je neophodno da mladi igrači idu na kaljenje?

– To što ste naveli nije pitanje za mene, samo kao direktora omladinske škole. Opet ću se ponoviti, moramo na nivou kluba da sednemo svi i da odredimo u kom pravcu idemo. Ok, ako pravimo igrače za prvi tim, onda koncept jedan trener – jedna generacija od pionira pa do omladinaca jeste eko rešenje. Drugo, igrač mora da igra, ako procenimo da mu malo nedostaje da zaista donese kvalitet prvom timu, mora na pozajmicu. Imali smo taj sistem koji je funkcionisao odlično, što kroz Jedinstvo sa Uba, što kroz Sopot…Momci moraju da igraju. Mnogi koji nisu želeli da idu, već da sede kao 30ti igrač pri prvom timu su nestali…

– Da zaključim. Očekuje nas jako puno posla.Omladinska škola FK Crvena zvezda je zlatni rudnik za klub. Samo moramo da postavimo neke stvari onako kako se radi svuda u svetu. To nijenikakva topla voda. Počećemo od najjednostavnijih stvari: Loše ocene, nema fudbala. Nema više korzoa kada momci treniraju.bliže i daje rodbine, savetnika, menadžera… Hajde da se uniformišemo,pogledajte bilo gde na internetu kako izgledaju članovi gotovo svih klubova. Moramo da pronadjemo model da proradi skautska služba. hajde da uključimo bivše igrače u rad.Ima ih puno,tu mislim na ljude koji su u najboljim godinama za biznis, i imaju izvanredne kontakte svuda u svvetu gde su igrali nakon Crvene zvezde. pa i ja sam veteran, to su sada brojni igrači koji su igrali za Zvezdu u ovom veku. Da li zaista mislite da jedan Dejan Savićević ne bi mogao da pomogne u smislu da nam organizuje odlazak na neki turnir, ili da nam dovede trenere mladjih kategorija Milana u Beograd. Ima ih mnogo…ali hajde da krenemo, i da prvo lociramo sve probleme, pa će posle sve biti lakše.

U ime našeg sajta kao i mnogobrojne armije Zvezdinih navijača, koji čekaju neke bolje dane našega kluba, zahvaljujemo se još jednom Draganu Mladenoviću na odvojenom vremenu  za ovaj intervju i želimo mu puno sreće i uspeha u daljem radu.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама