Фудбал Фудбал/Најава утакмица

CRVENO-BELI U KAZAHSTANU – ČUDESNI PREOKRET ILI RANI KRAJ EVROPSKE AVANTURE?

Autor: CZBG, Nikola K.

Fudbaleri Crvene zvezde u četvrtak, 9. jula, igraju revanš meč 1. kola kvalifikacija za Ligu Evrope protiv kazahstanskog Kajrata. Sigurno je samo jedno, utakmica u Almatiju predstavljaće ili veliki povratak crveno-belih iz ponora ili nikad raniju eliminaciju iz evropskih takmičenja u istoriji kluba.

Na žalost milionske armije navijača, Crvena zvezda u daleki, nekoliko hiljada kilometara udaljeni Kazahstan, odlazi sa velikim zaostatkom od dva gola, nakon poraza u prvom meču od 2-0. Taj rezultat šanse crveno-belih dodatno umanjuje, uzimajući pritom u obzir neke, od ranije poznate činjenice, poput one da kazahstanski tim predvodi poznati slovački stručnjak Vladimir Vajs, da okosnicu ekipe čine poznati iskusni igrači, kao što je Sito Rijera koji je našu ekipu eliminisao sa Černomorecom iz istog takmičenja pre dve godine, i da se ovaj tim nalazi u punom takmičarskom pogonu, s obzirom da je kazahstanski šampionat uveliko u toku. No, ne bi Zvezdaši bili Zvezdaši kad i u najtmurnijem mraku ne bi videli tračak svetlosti koji daje nadu, pa će svi oni kojima su crveno-bele boje u srcu u četvrtak od 16 časova biti uz male ekrane i nadati se da njihovi ljubimci mogu da urade nešto što generacije pre njih nisu uspele u evro-takmičenjima – da nadoknade minus od dva gola nakon poraza na Marakani. A navijači su svoj vetar u leđa već dali na poslednjem treningu pred put u daleku azijsku zemlju.

 Delije foto: M. Vukadinović

Najtrofejniji srpski klub će u Almatiju biti lišen pomoći iskusnog Sava Pavićevića, čiji je nesmotren potez u drugom minutu prve utakmice nagrađen crvenim kartonom od strane arbitra, pa će zbog suspenzije propustiti revanš. Sem pomenutog crnogorskog defanzivca, nedovoljno oporavljenog Aleksandra Lukovića i novajlija – Vijeire, Matosa i Ibanjeza koji nisu registrovani za ovaj dvomeč, svi igrači crveno-belih nalaze se u punom trenažnom procesu i na raspologanju su šefu stručnog štaba, Miodragu Božoviću. A sudeći po određenim najavama i onome što se moglo videti na poslednjem treningu pred put u Kazahstan, sasvim je moguće da u prvih 11 vidimo nekoliko promena.

Na golu srpskog tima siguran je Predrag Rajković, za kog se slobodno može reći da je kapitenski spasio svoju ekipu težeg poraza u prvoj utakmici. Odmah nakon utakmice pojavile su se informacije da je prebogati PSŽ spreman da izdvoji milione za njegove usluge, ali su se Prinčevi ipak okrenuli nekim drugim opcijama, pa će član omladinske šampionske reprezentacije Srbije moći mirne glave da brani u revanšu. Po svemu sudeći, linija ispred Rajkovića pretrpeće ozbiljne promene. Ono što je sigurno, na poziciji jednog od dva štopera će morati da zaigra novi igrač, s obzirom da Pavićević zbog suspenzije neće moći da pomogne timu. Iako su očekivanja javnosti usmerena ka još jednom članu omladinske šampionske reprezentacije – Vukašinu Jovanoviću, na poslednjem treningu je mesto u poslednjoj liniji odbrane zauzeo Senegalac Mamadu Mbođ, a da li je to samo taktički dribling Miodraga Božovića, saznaćemo najkasnije u četvrtak od 16 časova. Svakako se ne može osporiti da je Jovanović u prvoj utakmici prikazao slabu partiju nakon ulaska s klupe i da snosi delimičnu krivicu za oba primljena gola crveno-belih. Mesto kraj leve aut-linije sasvim sigurno će, usled slabe, gotovo nepostojeće konkurencije, ponovo zauzeti Dušan Anđelković. Ono što navijače Zvezde treba da raduje jeste vest da je Luis Ibanjez potpisao trogodišnji ugovor sa klubom i da će treneru biti na raspolaganju počev od prvog kola JSL, eventualno drugog kola kvalifikacija za LE, ako se u četvrtak eliminiše Kajrat. Druga promena u odbrani mogla bi da biti kraj desne aut-linije, jer sve ukazuje na to da će šansu dobiti mladi reprezentativac Marko Petković. Bivši fudbaler OFK Beograda je svakako kvalitetniji igrač od Miloša Cvetkovića, posebno u napadu, i mogao bi više da doprinese u revanšu u kom će Zvezda morati da napada u želji da postigne najmanje dva gola.

Vezni red je u Beogradu sastavljen od dva “trkača”, što je nedvosmisleno ukazivalo na želju Miodraga Božovića da naš vezni red odigra jak presing i dočepa se lopte što pre čim ona završi u posedu protivnika. Nažalost, nesmotren potez Pavićevića prosto je primorao šefa struke crveno-belih da obustavi plan, i iz igre izvede jednog od pomenute dvojice. Ceh je platio Aleksandar Kovačević, koji je tako na terenu proveo svega tri minuta, a na istom je ostao Vukan Savićević koji je još jednom razočarao i pružio dosta slabu partiju, mada mu donekle može biti opravdanje što je igrao na mestu na kom se najviše osetio izostanak isključenog igrača. Jedan od njih dvojice sasvim sigurno neće biti na terenu u četvrtak, s obzirom da beogradski tim mora da zaigra napadački, i da u timu ima što više ofanzivno orijentisanih igrača. Kako stoje stvari, Božović je bliži odluci da na teren pošalje Mihaila Ristića umesto Aleksandra Kovačevića, tako da bi Zvezda mogla da zaigra bez klasičnog zadnjeg veznog igrača. Ispred tandema centralnih veznih se najavljuje ista trojka kao u Beogradu, pa bi za organizaciju igre trebao da bude zadužen Aleksandar Katai, koji je u prvom meču delovao dosta agilno, ali često ostajao bez prave podrške i samim tim, bez rešenja. Desno će sasvim sigurno igrati Izraelac Idan Vered, koji je već u prvih 90 minuta u crveno-belom dresu pokazao da bi mogao da bude kapitalno pojačanje na desnom krilu. Leva strana za sada je rezervisana za Džoša Parkera, iako je reprezentativac Antigve i Barbude u prvom meču promašio najizgledniju priliku za svoj tim, a u individualnim akcijama često birao pogrešna rešenja i tako dodatno otežavao posao saigračima. Možda i najvažnija promena mogla bi da se desi u špicu napada, jer će po svemu sudeći šansu umesto korpulentnog Petra Orlandića dobiti supertalentovani Luka Jović. Iako je crnogorski napadač u prvom meču često bio odsečen od veznog reda, stekao se utisak da ne može da se nosi sa snažnim Žarkom Markovićem, a da pritom nema ni brzinu ni tehniku koja bi mogla da mu pruži određenu prednost u direktnom duelu sa štoperom Kajrata. Zato će, po svemu sudeći, beogradski tim igrati na kartu brzine i lucidnosti mladog Jovića, koji je minulog proleća pokazao da se navikava na seniorski fudbal i da ga nikako ne treba svrstavati u kategoriju igrača koji nisu dovoljno zreli za ovaj nivo fudbala.

Sve u svemu, ako se obistine najave koje su trenutno aktuelne, Zvezdine boje će u Kazahstanu braniti sledećih 11 igrača:

Rajković – Petković, Anđelković, Rendulić, Mbođ – Ristić, Savićević – Vered, Parker, Katai – Jović

Što se tiče domaćina, jasno je da je svako poređenje sa ekipom koja je pre više od 10 godina glatko eliminisana od strane Crvene zvezde krajnje neukusno i netačno. Kajrat je u Beogradu pokazao da je kvalitetna, uigrana i fizički spremna ekipa koja svoju veliku prednost ima u činjenici da je u sred sezone i da je period onog početnog uigravanja daleko iza njih, što se za beogradski tim nikako ne može reći. Najveću pažnju svakako treba obratiti na odličnog Gohua, koji je u prvom meču postigao atraktivan gol makazicama i pokazao da nije slučajno najbolji strelac svoje ekipe. Pretnju će svakako predstavljati još nekoliko igrača, među kojima i već pomenuti Sito Rijera, koji je u Beogradu propustio odličnu priliku da svom timu donese vođstvo još sredinom prvog poluvremena. Na igračima Zvezde je da mu ne dozvole da dobije popravni.

Meč se igra u četvrtak, od 16 časova po srednjoevropskom vremenu (20 časova po lokalnom), na Ortalik stadionu, kapaciteta oko 24 000 gledalaca, mada retko ispunjenog do poslednjeg mesta, stoga ne treba očekivati uzavrelu atmosferu i pritisak sa tribina. Pritisak koji mladići u crveno-belom osećaju je sasvim dovoljan, postali su šesta generacija u istoriji kluba koja je izgubila sa više od jednog gola razlike na domaćem terenu u evropskim takmičenjima, a sada ima priliku da postane prva koja je tu razliku nadoknadila – i prošla dalje.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама