Фудбал Фудбал/Вести

Predstavljen Miodrag Božović

Izvor: Zvanični sajt FK Crvena zvezda

Stigao je i toliko željeni utorak. Pun medija centar novinara, fotoreportera, ali i ljudi zaposlenih u klubu i navijača, dočekao je novog trenera Crvene zvezde.

Miodrag “Grof” Božović će u narednih godinu dana sa klupe predvoditi Crvenu zvezdu.

– Imao sam u svom životu dve želje, da budem trener Budućnosti i trener Crvene zvezde. Prvu sam ispunio, a druga se upravo realizuje, i veoma sam srećan što sam se vratio u klub u kojem sam igrao, mada mogu reći da kao igrač nisam ostavio neki veliki trag. Osvojili smo Kup 1993. godine. Nadam se da ću kao trener imati više sreće. Do sada sam u nekoliko navrata dovođen u vezu sa Crvenom zvezdom, dešavalo se i da sam odbijao ponude, ali i da nisam u tom trenutku mogao zbog obaveza prema drugim klubovima. Hteo bih da vas zamolim – uvek sam otvoren za saradnju i korektan prema novinarima, to znaju i oni koji su ovde bili devedesetih godina. Ovih dana sam pročitao mnogo lepih stvari o sebi, kao i mnogo gluposti o mom privatnom životu o nečemu što nisam nikad izjavljivao. Nisam dao nijedan itervju, a pročitao sam svojih pet ili šest intervjua. Stvarno bih voleo da saradnja bude dobra – počeo je “Grof” svoje izlaganje, a potom najavio i ko će mu pomagati u radu.

– Nisam potpuno upoznat sa stanjem u srpskom fudbalu, ali ne može se reći da ne poznajem prilike. Kada sam otišao u Rusiju, nisam ništa znao o ruskom šampionatu. Ako želimo nešto da napravimo, a želimo, ne moramo baš mnogo da mislimo o protivnicima, treba da napravimo takvu ekipu koja će igrati fudbal i kojoj protivnik neće biti važan, makar u prvenstvu Srbije. Kvlitet ekipe je teško oceniti na osnovu onoga što se gleda na snimcima, jer na kvalitet igre utiče mnogo faktora, ekipa je kao živi organizam, živi i raste u zavisnosti od svakodnevnih događanja. Neki događaji mogu da od ekipe stvore sliku koja nije prava. Zato bih prvo da malo radim sa igračima. Neke poznajem, neke ne, ali svi će krenuti od nule, i igraće oni za koje smatram da su najbolji. Što se tiče pojačanja, vrlo je teško naći kvalitetna pojačanja za malu lovu. Moraćemo dobro da razmislimo, da probamo da nađemo igrače koji su kvalitetni i koji mogu da pojačaju Zvezdu. Imam neka imena o kojima ne mogu da govorim, jer trenutno od toga nema ništa i ne treba trčati pred rudu. Ne mogu reći da sam pristalica gomilanja igrača, bolje dovesti jednog nego četvoricu koja ne donose ništa. Optimalan broj je 25 igrača, biće igrana tri fronta plus novi sistem prvenstva i biće mnogo utakmica. Moj prvi pomoćnih biže Vojo Ćalov, koji sa mnom radi već 15 godina. Drugi pomoćnik biće Saša Petrović koji je bio trener Budućnosti, Sutjeske. Kondiciju radimo mi, jer mislim da kondicijom treba da se zanima trener i oni koji su igrali fudbal, a ne atletičari. Prvi put kad vidim da je neki fudbaler trener altetičara, uzeću i ja kondicionog trenera da mi trenira ekipu – rekao je Božović, i najavio okupljanje za 12. jun, dok se već 16. putuje za Sloveniju, gde će ekipa ostati sve do 26. juna.

Božović je istakao da ga ne pogađa mnogo činjenica da je Crvena zvezda u prethodnih desetak godina promenila mnogo trenera, i da su “potrošena” i neka velika imena.

– Ne mogu ništa da izgubim. Mogu biti prvi ili drugi, a nikad još u karijeri nisam bio drugi. Trener je potrošna roba. Ako nema rezultata, ne možete da promenite 25 igrača i upravu, a da ostavite trenera. Ako nema rezultata trener je kriv, trener kada preuzme ekipu preuzima i neke obaveze. Ako u tome ne uspe, ne može da se pravda. Ja sam tako uvek radio. Gde god su me promenili, a nisu me mnogo puta promenili, odlazio sam bez problema jer sam svestan da od trenera mnogo zavisi, i da on mora da odgovara za rezultate. Istina je da sam razmišljao da napravim pauzu od pola godine, zbog problema sa leđima. Razgovarao sam sa ljudima iz Zvezde i zamolio sam ih da mi daju pauzu od 10 dana kako bih radio neke terapije. Lečio sam se, bolje mi je, nije mi super, ali nisam mogao da odbijem Crvenu zvezdu – rekao je Božović, koji je zamoljen da objasni kako je dobio nadimak “Grof”.

– Nadimak “Grof od Montenegra” su mi dala dva novinara “Sporta”, pretpostavljam zbog toga što sam tada, kao igrač, uvek dolazio u odelu i sa kravatom. Valjda zbog tog držanja.

Božović je 2010. godine, nakon smene Vladimira Petrovića Pižona, bio već viđen na klupi Crvene zvezde.

– Sportski direktor je tada bio Ivan Adžić, a ja sam potpisao predugovor sa Dnjeprom. Klub u Moskvi su ugasili, i to je bio februar-mart, a Dnjepar je želeo da odmah preuzmem ekipu, no ja sam im tražio odmor do juna. U međuvremenu, zvao me je Adžić i rekao da mogu da radim u Zvezdi, i ja sam pristao. Te noći smo i proslavili moj angažman, međutim, potom su me zvali iz Dnjepra i rekli da ne mogu da treniram Zvezdu jer sam rekao da ću da odmaram, i da, ako ću se baviti trenerskim poslom, to moram činiti u Dnjepru.

O čuvenoj utakmici u kojoj je nastupio iako je dva dana ranije sahranio oca…

– Da, igrao sam dva dana posle sahrane svog oca. Tada je generalni sekretar Crvene zvezde bio Vladimir Cvetković. Pozavo me je i pitao: “Sine, jesi li uradio sve za svog oca dok je bio živ?” Rekao sam da jesam, na šta mi je on odgovorio: “Onda idi igraj.” I ja sam igrao. Mislim da je to normalno.

O mladim igračima…

– Volim da radim sa mladim i talentovanim igračima, koji trener ne voli? Mnogo je lakše raditi sa mladim igračima jer još nisu uspeli da se “pokvare”. Obično su stariji igrači kao pas kada oseti da će da umre, hoće da ujede gazdu. Mlađi su i svežiji, nisu “namazani”, nemaju ni novca i normalno da moraju da rade i sa njima je lakše sarađivati.

O menadžerima…

– Što se menadžera tiče, pa danas su svi menadžeri. Ako odete u mesaru, prodavac će vam reći “Imam igrača za tebe. Strašno je talentovan, ali ne igra jer ga ne voli trener”. Ne znam o kakvim pritiscima menadžera se priča. Ja sam trener i moja je odluka. Ne treba se plašiti menadžera, ako neko ima dobrog igrača, zašto ne sarađivati sa njim, u interesu kluba i rezultata?

O Nenadu Lalatoviću i Draganu Džajiću…

– Nisam još uvek razgovarao sa Lalatovićem, ali poznajem ga, i ako se sretnemo, razgovaraćemo. Isto važi i za Dragana Džajića, porazgovaraću i sa njim. Do njegovog mišljenja mi je mnogo stalo.

Na kraju, Božović je odgovorio i na pitanje “Ko je najzaslužniji za Vaš dolazak?”

– Ja.

Novom treneru Crvene zvezde želimo mnogo uspeha u radu!

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама