Кошарка Кошарка/Вести

Crvena zvezda pisala ABA ligi

Izvor: Zvanični sajt KK Crvena zvezda Telekom

Košarkaški klub Crvena zvezda na adresu ABA lige uputio je zvaničan dopis u cilju regulisanja svih spornih pitanja oko promene vlasničkih i upravljačkih prava koje su predviđene „NOVIM DRUŠTVENIM UGOVOROM“. Ovaj dopis prosleđen je i svim klubovima učesnicima ABA lige, a prenosimo ga u celini.

ABA Sidro d.o.o.

Head Office

Dunajska cesta 119

1000 Ljubljana,

Slovenija

            Gospodin Roman Lisac,

            Očigledno je neophodno da Vas podsetimo na neke činjenice imajući u vidu da su u medijima, kao i u Vašim dopisima, stalno prisutna određena nerazumevanja sa Vaše strane prema Crvenoj zvezdi.

 • Radni sastanak na temu reorganizacije i transformacije Sidro d.o.o. i ABA lige trebalo je da se održi 05.05.2015. godine u skladu sa dogovorom i zajedničkim saopštenjem svih klubova od 13.04.2015. godine, nakon sastanka u Beogradu. To se nije dogodilo.
 • Skupštinu Sidro d.o.o. trebalo je da održimo 15.05.2015. što se takođe nije dogodilo. Mi smo imali razumevanje za promenu termina. Naime, sve je pomereno, za sada, nekih 15 dana, imajući u vidu da je prvi radni sastanak održan 20.05.2015. godine u Ljubljani, umesto 05.05.2015. godine. Ovo znači da kada Vi kasnite i pomerate termine onda svi to moraju pozitivno da razumeju, a kada se to dogodi nekom od klubova onda je to odmah zla namera i zavera protiv privatnih lica i Lige ili kako reče jedan od trenera kluba iz naše lige “gazda”.
 • Uredno smo Vas (lično) izvestili o sprečenosti našeg prisustva na sastanku u Ljubljani 20.05.2015. godine sa molbom da se isti pomeri za dan ili dva kako bismo mogli da prisustvujemo. Naravno, Vi za to niste imali razumevanje, a našu objektivnu sprečenost u javnosti zlonamerno komentarišete. Takođe smo Vam poslali i naše primedbe na radnu verziju ‘’NOVOG DRUŠTVENOG UGOVORA’’ i to 19.05.2015. godine.
 • Očekivali smo da ćete naše primedbe shvatiti kao dobronamerne i u cilju očuvanja i unapređenja regionalne lige koja bi trebalo da ima potpuno usklađena normativna akta sa ECA, odnosno Evroligom. Mi se ponašamo odgovorno i potpuno u skladu sa dogovorima postignutim na sastanku u Beogradu 13.04.2015. godine. Ne bismo želeli da Vas podsećamo na usmene dogovore koje ste imali sa nama pre navedenog sastanka.
 • Neverovatno je da se već godinama unazad Vaši maniri i ponašanje ponavljaju. Naime, kada smo u prisustvu Evrolige juna meseca 2009. godine potpisali sporazum u vezi usaglašavanja vlasničke i upravljačke strukture SIDRO/ABA, što je trebalo da sprovedete do 31.12.2009. godine, tada ste za nesprovođenje istog sporazuma našli izgovor. A taj izgovor je glasio: navedeni sporazum, navodno, ne žele da ispoštuju klubovi koji nisu potpisnici istog. Tako niste sproveli sporazum do sada. Isti pristup ste primenili i po pitanju obaveza proisteklih iz zajedničkog saopštenja od 13.04.2015. godine. Naime, na sastanku u Ljubljani jedan od privatnih vlasnika, gospodin Rado Lorbek je rekao da on nije bio u Beogradu i da njega ne interesuje šta je tamo dogovoreno. Nakon toga ste se opet pokrili klubovima.
 • Sada je već jasno da ste Vi naše primedbe zlonamerno i manipulativno protumačili predstavljajući ih klubovima i javnosti kao da:

– “Crvena zvezda želi da stavi pod kontrolu ABA ligu”

– “Crvena zvezda želi da upravlja ABA ligom”

– “Crvena zvezda je ostala usamljena jer su svi za “NOVI” koncept”

– “Crvena zvezda je promenila svoj stav”

– “Ne razumemo šta hoće Crvena zvezda” itd…

            Ovo su grube manipulacije i neistine što ne bi smelo da bude manir u odnosima poslovnih ljudi. Vi pokušavate da gurate sve klubove protiv Crvene zvezde što Vam neće uspeti jer i sami ste svesni svih propusta koje ste učinili.

 • Interes Crvene zvezde je regionalna liga koja je priznata od Evrolige, a i od FIBA. Interes postojanja regionalne lige je iznad svakog pojedinačnog – ličnog interesa pa makar to bio interes šest ili više privatnih lica.
 • Pričate da je sada ABA liga u rukama klubova i pri tome konstatujete da klubovi imaju 80% vlasništva u Sidro d.o.o. kao nešto novo. Moramo da Vas podsetimo da i sada klubovi imaju 80% (Olimpija 20%, Bosna 20%, Crvena zvezda, Partizan, Budućnost, Cibona, Zadar i Split po 6,66% što je još 40%, a što čini ukupno 80%) što daje 12 glasova, a da Vas šestorica imate 18 glasova. Videćemo kako to izgleda po ‘’NOVOM DRUŠTVENOM UGOVORU’’ i ko čini 12 klubova i kako se do toga dolazi, a videćemo koliko glasova imate vas šestorica kao fizička – privatna lica?

Mi iskreno poštujemo Vaše napore na razvoju Regionalne lige, uz konstataciju da Liga ne bi postojala bez nas Klubova.

 • KK Crvena zvezda ne spori da Vi treba da ostanete u menadžmentu jer je evidentno da ste dali doprinos osnivanju i razvoju regionalne lige. Kao što Vam je poznato na sastanku 13.04.2015. godine , nismo zastupali tvrd stav sa 100% po principu “odmah i sada”, već postepen pristup. Međutim, ono što je nedopustivo to je da se nastavi sa klasičnim sukobom interesa koji proizilazi da ste Vi (vas šestorica) vlasnici, a ujedno i garantovani menadžment (kako smo obavešteni) naredne tri godine. Kao i da ćete  narednih 10 godina biti u vlasništvu iz koga bi u tom periodu postepeno izlazili bez definisanih uslova (možda ćete ih naknadno definisati). Nikada nismo nastupali, niti ćemo nastupati licemerno i neiskreno po sistemu da jedno pričamo, a drugo radimo.
 •  Skrećemo Vam pažnju da dokle god je vlasništvo i menadžment direktno povezan, što predstavlja opasan sukob interesa, postoje mogućnosti za raznorazne vrste manipulacija sa klubovima koje su se događale, a koje ovom prilikom nećemo nabrajati. Takođe, problem sukoba interesa je “slabo mesto” u odnosima sa FIBA, a verujemo u skorijoj budućnosti i sa Evroligom jer ABA liga će postati najveća “slabost” Evrolige u odnosima sa FIBA. Ne možemo da verujemo da to niste sagledali i da mislite da je “gužva” na relaciji sa FIBA prošla pa sada možete sve po starom. Moramo da istaknemo da za sve eventualne posledice koje mogu da se dogode zbog navedenih problema KK Crvena zvezda ne želi niti hoće da ima probleme jer Vas je na vreme upozorila.
 • Takođe Vas ljubazno molimo da više ne “zastrašujete” srpske klubove (potencijalne četvrtoplasirane u KLS) sa plaćanjem ili ako su “poslušni” neplaćenjem iznosa od 150.000,00 evra za vajld kartu. Rezultati srpskih klubova iz sezone 2014/2015 kada se pretvore u koeficijent daju nedvosmislen zaključak da Srbiji sleduje četiri mesta u ABA, a to znači da nema nikakvog plaćanja.

            Mogli bismo još mnogo toga da nabrajamo, ali nam to nije cilj. Naš cilj je unapređenje regionalne lige po modelu koji neće ugroziti naše klubove, naše nacionalne saveze i naše reprezentativne selekcije. Posle svega, mi sasvim sigurno nećemo snositi odgovornost za sve dalje komplikacije na relaciji FIBA – ABA, a i šire. Nikako i nikada nam neće biti jasno kako je moguće da interes šest privatnih lica bude iznad interesa svih košarkaških subjekata u regionu.

            Možda se većina (ma kako je Vi obezbedili) ne slaže sa našim stavovima, to je njihovo demokratsko pravo i mi se na njih zbog toga nećemo ljutiti, ali i mi imamo demokratsko pravo da jasno i javno iznosimo svoje stavove i da za to ne trpimo medijske manipulacije. Kada se sada ovako ponašate, postavlja se pitanje kakvoj će “osveti” Crvena zvezda biti izložena od “trogodišnjeg menadžmenta” kada počne Liga, a znamo šta se sve radilo u prethodnom periodu.

Naše opredeljenje je da svi zajedno i partnerski unapredimo regionalnu ligu,  u kojoj će sve biti jasno i transparentno i u kojoj će glavni akteri(Klubovi) početi da ostvaruju opipljive finansijske efekte, što do sada, na žalost to nije bio slučaj. Znamo u kojim vremenima i na kojim prostorima živimo, ali to nije dovoljno opravdanje jer su nam Klubovi, kao glavni proizvođači u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji. Nadamo se da delite sa nama ovakve stavove, pošto naša obaveza kao prvaka regionalne Lige nije da trgujemo sa vama ili bilo kim drugim, već da zajedno, iskreno i iz dana u dan gradimo sve bolju Regionalnu ligu.

            Na osnovu Vašeg potpisanog saopštenja i zaključka sa radnog sastanka od 20.05.2015. godine u Ljubljani molimo Vas da nam hitno pošaljete sledeća dokumenta:

1. zapisnik (stenogram) sa sastanka održanog 20.05.2015. u Ljubljani od početka do kraja imajući u vidu da je bilo dve faze sastanka (sami klubovi pa onda svi zajedno). Bilo bi dobro da zapisnik bude sređen onako kako je urađen zapisnik sa sastanka iz Beograda od 13.04.2015. godine.

2. Nacrt  “NOVOG DRUŠTVENOG UGOVORA”  koji je proizvod sastanka u Ljubljani od 20.05.2015. godine.

3. Termin zakazivanja Skupštine Sidro d.o.o. sa dnevnim redom i učesnicima.

Ukoliko su pojedini Klubovi iz našeg dopisa od 19.05.2015.godine, a zahvaljujući raznoraznim tumačenjima, stekli utisak da je KK Crvena zvezda imala nameru da ih uvredi ili stavi u podređen položaj, mi im garantujemo da nam to nije bilo razmišljanje niti stav. Ujedno apelujemo na menedžment Klubova, a i fizička lica, da dobro razmisle kakve ćemo svi zajedno povući korake jer se nalazimo na velikoj raskrsnici i trenutku prepunom iskušenja, od kojeg zavisi naša budućnost.

            U nadi da nas opet nećete pogrešno razumeti, srdačno Vas pozdravljamo i očekujemo Vaš hitan odgovor.

            Beograd, 26.05.2015. godine

KK Crvena zvezda

dr Nebojša Čović

predsednik

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама