Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Finale je Zvezdino!

Autor: CZBG, Stefan N.

Crvena zvezda je u finalu Jadranske lige. Pobedom od 3:1, nad svojim najvećim rivalom, Partizanom. Crveno-beli su na taj način obezbedili učešće u Evroligi, po treći put zaredom. Tokom 6 dana, odigrane su čak 4 utakmice, napori su bili veliki. Na kraju, izabranici Dejana Radonjića, izašli su kao pobednici iz ovog duela i dali veliku radost svojim navijačima. Nakon utakmice, slavilo se i ispred SC 25. maj.

Timska statistika Crvene zvezde izgleda ovako:

Crvena zvezda je kako je serija odmicala, šutirala sve bolje. Pogotovo sa perimetra. Procenti su dizani iz utakmice u utakmicu, da bi u poslednjoj utakmici pogodili čak 10 trojki! Posle 0/19 protiv Žalgirisa, i mnogo osuda na račun šuta spolja, izabranici Dejana Radonjića su sa distance pogađali kada je to bilo i najbitnije u sezoni. Takođe, ono što upada u oči, jesu izgubljene lopte. Kroz sezonu, crveno-beli su gubili veliki broj lopti. Česte su bile i utakmice gde se gubilo po 15. U ovoj seriji, taj broj je sveden na jedan razuman nivo. Kako odbrana, tako i napad, funkcionisali su na visokom nivou. Skoro 80 poena po utakmici, pokazuje i stabilnost ekipe koju je kroz sezonu i utakmice u Evroligi gradila. Odbrana je nešto što takođe karakteriše ovu ekipu kroz mesece koji su iza nas. U ovoj seriji, bekovi Zvezde su bili izuzetno agresivni na lopti, i po cenu kojeg faula više. Neki igrači i njihovi faulovi su kroz seriju možda i postavljeni taktički (Dangubić i Tejić), da neki igrači ne bi imali probleme sa ličnim grešakama.

Dejan Radonjić je posle poraza u drugoj utakmici, prilagodio igru svoje ekipe, i sem nekih izuzetaka:

1. Otvaranje 4. četvrtine u trećoj utakmici
2. Otvaranje četvrte utakmice

Praktično je nadigrao Duška Vujoševića. Dao je veliku slobodu Čarlsu Dženkinsu, koji mu je to vratio na najbolji mogući način. Od Jovića je dobio možda i onog igrača kojeg je selektor Saša Đorđević imao jesenas u Španiji. Iako je smanjio rotaciju, odnosno redukovao je minutažu Blažiča, Lazića i Dangubića, ekipa je i dalje imala svežinu da u 6 dana odigra 4 izuzetno teška susreta. Dubinu klupe nije koristio po svaku cenu, odnosno u rotaciji je poštovao igrače koji se nalaze u ritmu. Tu pre svega misleći na spoljnu liniju.

Timska statistika Partizana u ovoj seriji, izgledala je ovako:
Protivnicka statistika
Velika spremnost videla se u igri Partizana. Čak i timska igra, koja nije bila toliko izražena pred polufinale. Na kraju krajeva, crno-beli su imali i više timskih asistencija od Crvene zvezde. Milan Mačvan je u tome dao veliki doprinos sa 8 asistencija, od čega 5 u prvoj utakmici. Milan Mačvan je i bio najbolji igrač Partizana u ovoj seriji sa dabl dabl prosekom od 11,8 poena i 10,3 skoka, kao i prosečnim indeksom 19. Sa druge strane, Saša Pavlović igrač od kojeg se možda i najviše očekivalo šutirao je 10/35 iz igre, od čega 1/11 u utakmicama, kada je Partizan bio domaćin. Kratka rotacija od 7 igračima, i povremenim ulascima Bože Đumića, Vanje Marinkovića i Mihajla Andrića nije bila dovoljna da zaustavi četu Deje Radonjića.

Iako su imali više asistencija, i dalje se videlo isuviše izolacija i igre 1na1. Otud i malo slabiji procenat šuta. Ekipa je mnogo zavisila od Saše Pavlovića, i njegov pre svega psihološki pad i povećana nervoza u trećoj i četvrtoj utakmici, kao da je uticao na kompletnu ekipu. Kroz čitavu seriju, Partizan nije uspeo da ima dva raspoložena igrača u jednoj utakmici. U prvoj je to bio Mačvan, u drugoj Pavlović, u trećoj Milosavljević i u četvrtoj Murić. Jednostavno, pre svega u napadačkom smislu, ekipa nije mogla da se spoji. Iako puko statistički, zbog asistencija, to ne bi trebalo tako da izgleda.

Partizan je jedna od retkih ekipa koja je ove sezone nadskakala Crvenu zvezdu. To je bilo izraženo pogotovo u poslednjoj utakmici, gde je odnos skokova bio 36:23 u korist Partizana. Ipak, zbog praktično 50% šuta iz igre Crvene zvezde iz igre u poslednjoj utakmici, to nije došlo na naplatu. Zona 1-3-1 i provociranje šuta Crvenoj zvezdi u ovoj seriji nije dala rezultat, koji su crno-beli priželjkivali.

Na redu je došla i individualna statistika, kao i uvek počećemo od kapitena:


#9 Luka Mitrović

Luka Mitrovic
Kapiten Crvene zvezde nije otvorio seriju na sjajan način. Minutaža mu je u prve dve utakmice bila manja, manja u odnosu na ono što se možda očekivalo. Ipak, u trećoj utakmici odigrao je 33 minuta, i u trećoj četvrtini, svojim ofanzivnim skokovima je održao Crvenu zvezdu iznad površine vode, u trenutcima kada šut nije služio njegovu ekipu. Dejan Radonjić je sjajno iskoristio svoju četvorku na zonske odbrane Partizana i udvajanja. Svojim prisustvom u reketu na zonu, razbijao je rotacije Partizana i pravio višak svojim saigračima. Uostalom sa 10 asistencija, on je najbolji asistent ove polufinalne serije.
* Neko moje lično mišljenje u najavama utakmice, bilo je da je Mitrović izuzetno bitan igrač na postavljenu 1-3-1 zonu Partizana.


#3 Markus Vilijams

Plastično rečeno, prvu utakmicu je prespavao, drugu utakmicu se probudio, treću utakmicu se zagrejao, a u četvrtoj završio. 17 vezanih poena u seriji, je možda i nešto što nije ove sezone viđeno na ovim prostorima. Bogdan Bogdanović je takve serije imao u dresu Partizana prošle sezone. Izuzetan doprinos Markus Vilijams je dao u trećoj i četvrtoj utakmici. Asistencija za trojku Kalinića pri rezultatu 74:75 pokrenula je ekipu u trećoj utakmici, a u četvrtoj od rezultata 55:56 do 66:73, postigao je svih 17 poena za svoju ekipu. Na gostujućem parketu, kada je bilo možda i najpotrebnije, Markus Vilijams je nastavio tamo gde su počeli Nikola Kalinić i Čarls Dženkins.


#4 Nikola Rebić

Nikola Rebic
Nikola Rebić u ovoj seriji nije imao učinak za Crvenu zvezdu.


#6 Nemanja Dangubić


Dangubić u ovoj seriji nije imao veliku minutažu, ali je u poslednje dve utakmice imao verovatno i taktičke zadatke. Takođe, njegova minutaža, bila je redukovana na uštrb Dženkinsa i Jovića. Svoju šansu je koristio, i mali broj šuteva polovično koristio. Kao jedan od talentovanijih igrača u rosteru Crvene zvezde, sigurno je da će uloga kako vreme bude odmicalo sve više rasti.


#10 Branko Lazić

Branko Lazic
Nakon prve utakmice, minutaža Branka Lazića se stabilizovala. U drugoj utakmici, bio je izuzetno bitan štaf u priključku koji je Crvena zvezda hvatala. Velike probleme u defanzivnom skoku je uspeo da zatvori i agresivnom odbranom pomogne ekipi. U trećoj utakmici, primetan je bio i napadački učinak, gde je i u jednoj akciji prošao 1na1 Sašu Pavlovića. U ovoj seriji, pokazao se da je jedan od bitnijih šrafofa u igri Crvene zvezde, pre svega na defanzivnoj strani terena.


#11 Jaka Blažič

Jaka Blazic
Statistički, ovo su mu možda i najlošiji derbiji, od kada je u Crvenoj zvezdi. U trećoj i četvrtoj utakmici odigrao je ukupno 17 minuta. Nakon druge utakmice, desio se možda i psihički pad. Dužina klupe koju ima Dejan Radonjić, uspela je u tome da se taj pad ne oseti na samom terenu. Izuzetno niski procenti šuta nisu nešto na šta su navikli navijači Zvezde, kada njihov ljubimac igra protiv crno-belih.


#12 Nikola Kalinić
Nikola Kalinic

Šutersko ludilo Nikole Kalinića, obeležilo je ovu seriju, uz još neke stvari. Reprezentativno nisko krilo je može se reći ove 4 utakmice, odigralo u transu. Šut iz igre 20/31 govori praktično sve. Svaki put kada je trebalo, on je pogodio. U trećoj utakmici na 74:75, sa 8 metara na iskreku napada, kažnjavao je svako skupljanje odbrane ‘sa njega’. U trećoj utakmici serije, odigrao je možda i najbolju napadačku utakmicu u sezoni. Defanzivno, uspeo je da izrotira praktično u velikom procentu. Otud i 6 rampi i 7 ukradenih lopti. U oba smera, bio je prava zagonetka za Duška Vujoševića i njegove izabranike.


#13 Boban Marjanović

Boban Marjanovic
U prve dve utakmice, MVP Evrolige, bio je neprepoznatljiv. Nije izveo nijedno slobodno bacanje, nije uspeo da dođe do svojih pozicija, bio je nervozan. Nakon prelaska u Partizanovu halu, Bobi se vratio. 23 poena, 21 skok, i 8/13 iz igre u dve utakmice. Partizan je u te dve utakmice po prvi put u seriji morao da obrati pažnju i napadački na Bobija. Dejan Radonjić je prilagodio napadačku igru u pauzi između druge i treće utakmice, gde je Marjanović napokon došao do svojih pozicija i poena. Nakon prve dve utakmice, Partizan je odustao od udvajanja, i dosta često su to udvajanje fintirali.


#15 Marko Tejić
Marko Tejic

Marko Tejić je iz vedra neba dobio priliku u trećoj i četvrtoj utakmici, u četvrtoj je čak odigrao i dvocifren broj minuta. Očigledno radi taktičkih zamisli i malih faulova na Mačvanu. Dejan Radonjić je na taj način koristio punu dubinu klupe, davajući praktično šansu svim igračima (izuzetak Rebić) da daju svoj doprinos. Statistički, ovo ne izgleda impozantno, ali je u svojih odigranih 16 minuta sigurno dao maksimum.


#22 Čarls Dženkins

Carls Dzenkins
Popularni Đenka je ime na svačijim usnama. Od prošlogodišnjeg tragičara u finalu Superlige (izgubljena lopta iz auta) koja je okrenula utakmicu za Partizan, do heroja u polufinalnoj seriji. Kao i Nikola Kalinić, prvo što upada u oči jesu izuzetno visoki procenti. Dobio je veliku slobodu u ovoj polufinalnoj seriji i iskoristio je svaki sekund proveden na terenu. Uz Kalinića, igrač koji u Zvezdi u oba smera odigrao na visokom nivou kompletnu seriju. Takođe, Dženkins je ugušio Akojona. Još jedno prilagođavanje Radonjića posle prve dve utakmice, gde je Akojona čuvao Blažič.


#24 Stefan Jović
Stefan Jovic

Još jedno od iznenađenja iz rukava Dejana Radonjića pred “gostovanja” Partizanu. Dobio je duplo veću minutažu u odnosu na prve dve utakmice i iskoristio ih. Na terenu je bio izuzetno stabilan, u defanzivi je davao čvrstinu. Napadački je držao tempo, ali je pre svega lopta veći deo vremena provodila u rukama Dženkinsa. U trećoj i četvrtoj utakmici, može se reći da je odigrao na nivou igara iz Španije, kao što je iznad već napisano.


#33 Maik Cirbes

Maik Cirbes
Cirbes je bio na velikim mukama u ovoj seriji. Čuvao je ponajboljeg igrača Partizana, morao je da izlazi visoko i da se dosta troši. Njegovo najjače oružije ofanzivan skok nije došlo do punog izražaja, takođe i iz pika nije bio tolika pretnja, iako je praktično samo iz takvih situacija pogađao. U trećoj utakmici, jedini njegov koš iz igre bio je u seriji 12:0 koja je prelomila utakmicu.

Crvena zvezda je u ovoj polufinalnoj seriji pre svega timskom igrom došla do velikog uspeha. Nova sezona u Evroligi je obezbeđena, nove utakmice sa košarkaškim kremom Evrope. Što se tiče Jadranske lige, crveno-belima ostaje samo da sačekaju ime drugog finaliste. U drugoj seriji između Budućnosti i Cedevite, trenutno je 2:2, a majstorica će biti odigrana u Podgorici.

Скочи на траку са алаткама