Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Sreća okrenula leđa Zvezdi (68:70)

Izvor: Zvanični sajt KK Crvena zvezda Telekom

Košarkaši Crvene zvezde Telekom nisu uspeli da dođu do druge uzastopne pobede u Top 16 fazi Evrolige. U sjajnom ambijentu Kombank arene Žalgiris je savladao izabranike Dejana Radonjića rezultatom 70:68.

Crveno-beli su bili u zaostatku od prvog do poslednjeg minuta utakmice, ali su i pored toga imali šansu za pobedu. Markus Vilijams je bio brži od sirene koja označava kraj utakmice, ali je i bio neprecizan u šutu za tri poena i to je možda najbolje opisalo celu utakmicu.

Naime, promašen šut Vilijamsa za tri poena bio je 19. pokušaj van linije 6,75, a baš kao i taj nijedan nije prošao kroz obruč. Zvezda je tokom čitave utakmice bila blizu, pokazala je ogromnu borbenost i želju, ali je šut za tri poena definitivno falio da se napravi ključan korak ka velikom preokretu.

Žalgiris je od početka utakmice diktirao ritam, crveno-beli su bili u rezultatskom zaostatku ali bez namere da dozvole rivalu da stekne veću prednost. Zvezda je igrala dobro u odbrani, ali napad nije davao željene rezultate pa svaki put kada bi crveno-beli prišli na mali zaostatak zafalio je taj udarac koji bi im doneo prvo vođstvo na utakmici.

Nakon poena uz faul snažnog Branka Lazića crveno-beli su polovinom drugog perioda prišli na dva poena zaostatka (26:28), ali je izvanredni Amerikanac u redovima Žalgirisa Anderson tada pokrenuo ekipu. Snažni litvanski centri vodili su rovovsku borbu sa Marjanovićem koji je odvlačio ogromu pažnju odbrane gostiju, ali bekovi u prvom poluvremenu nisu imali mirnu ruku. U takvom odnosu snaga i uz raspoloženog Andersona gosti su napravili seriju 9:2 i na taj način došli do najveće prednosti na meču (28:37).

Crveno-bele naprosto šut nije hteo u prvom poluvremenu, a o tome najbolje svedoči podatak da su izabranici Dejana Radonjića bili neprecizni u prvih 12 pokušaja za tri poena. Ipak, želja i borbenost u redovima Zvezde nikako nisu nedostajali. Snažna odbrana i maksimalno motivisani Jaka Blažič sa četiri uzastopnih poena vraćali su Zvezdu u igru, a nakon poena kapitena Mitrovića crveno-beli su prišli na minus tri svega devet sekundi do kraja poluvremena (34:37).

Borbenost i brze kontre držale su crveno-bele u igri, ali je bilo neophodno da šut konačno proradi. Crveno-beli su imali nekoliko prilika da nakon poena Vilijamsa konačno preuzmu vođstvu, ali šut van linije 6.75 je potpuno izneverio izabranike Dejana Radonjića. Ređali su se promašaji, a na drugoj strani nakon trojke odlič nog Andersona Žalgiris je stekao prvo dvocifreno vođstvo na meču na nešto više od 13 i po minuta do kraja (40:50).

Zvezda je prenela težište igre pod koš, a Marjanović je dominirao u reketu gostiju. Šest vezanih poena i odlična asistencija za snažno zakucavanje Kalinića bili su prekinuti samo trojkom Milaknisa na drugoj strani pa je Zvezda u poslednju deonicu ušla sa četiri poena zaostatka, ali i dalje čekajući na prvu trojku (49:53).

Međutim, crveno-beli ponovo nisu mogli da pronađu željeni ritam i Litvanci su poslednju deonicu otvorili serijom 6:0 i na taj način ponovo došli do dvocifrenog vođstva (49:59).

Crveno-beli su pokazali ogromnu borbenost, a posebnu energiju u tim uneo je mladi Marko Tejić. Izabranici trenera Radonjića odbijali su da se predaju pa su zahvaljujući već pomenutoj odbrani i ogromnoj želji nakon poena Vilijamsa uz faul prišli na samo poen zaostatka na tri i po minuta do kraja (64:65).

Nastavili su crveno-beli sa sjajnom igrom u odbrani, ali dva ofanzivna Žalgirisa u dva napada donela su gostima ponovo mirnih pet poena razlike (64:69), a vremena na satu je bilo sve manje. Poeni Vilijamsa u sledećem napadu vratili su nadu svima u Kombank areni, ali ponovo dve neiskorišćene šanse nakon odlične odbrane stavili su Zvezdu u nepriliku.

U poslednjih 37 sekundi ušlo se sa četiri poena prednosti za Žalgiris. Marjanović je zakucao u sledećem napadu, Zvezda se odbranila i ostalo je sedam sekundi do kraja meča. To je bilo dovoljno da Markus Vilijams uputi šut za tri poena iz nezavidne pozicije, ali nije bio precizan.

Crvena zvezda Telekom – Žalgiris 60:78 (13:20,21:19, 15:14, 19:17)

Crvena zvezda Telekom: Vilijams 9 (7as), Rebić, Dangubić, Mitrović 4 (7sk), Lazić 5, Blažič 12, Kalinić 7, Marjanović 17 (10sk), Kaplanović, Tejić 2 (4sk), Dženkins 6, Cirbes 6.

Žalgiris: Šeri 2, Lekavičijus 8 (5sk), Vene, Guaditis 10, Kariniauskas, Songaila 2, Jankunas 11 (8sk), Javtokas 4 (4sk), Milaknis 5, Anderson 22 (5sk), Dimša, Ulanovas 6.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама