Кошарка Кошарка/Најава утакмица

Na noge Ponosu Izraela

Autor: CZBG, Stefan N.

Nakon prošle sezone i utakmice u “Nokia Areni”, Crvena zvezda opet ide na noge slavnom „Ponosu Izraela“, Makabiju iz Tel Aviva. Situacija u odnosu na prošlu sezonu, je malo drugačija. Ovo nije duel u regularnoj fazi sezone, i Makabi dočekuje crveno-bele kao aktuelni evropski prvak.

Nakon osvajanja šeste evro-titule, ekipu su napustili mnogi igrači: Tajris Rajs, Riki Hikmen, Šon Džejms, Džo Ingls, Andrija Žižić i Dejvid Blu. Promenu su doživeli i na klupi, Dejvida Blata, koji je danas trener u NBA, nasledio je Gaj Gudes, a pomoćnik mu je Pini Geršon koji iza sebe ima dve evropske titule i legenda je izraelske košarke. Klub su pojačali, pretežno amerčki košarkaši, predvođeni Džeremi Pargom, Markizom Hejnsom i Brajanom Rendlom. Pred Novu godinu, izraelsku ekipu pojačao je i Džo Aleksander.

O tradiciji Makabija, suvišno je trošiti reči. 6 puta prvak Evrope, 51 put prvak Izraela, kao i 41 osvojen kup Izraela. Riznica u, od ove godine „Menora Mivtačim Areni“, bogata je trofejima. „Nokia Arena“ je nakon 10 godina promenila naziv, a novi naziv će dom košarkaša Makabija nositi do 2022. godine.

HP_GuyGoodes
Gaj Gudes je svoju trenersku karijeru počeo 2004. godine. Poreklom je Britanac, ali je svoju karijeru gradio pretežno u Izraelu, sa izletima do Italije i Španije (niže lige). Nakon 6 godina kao pomoćnih, na klupi Makabija, napokon je dobio šansu da se okuša na velikoj sceni. Za mentora pored sebe, dobio je Pinija Geršona. Nije loš početak za 44-godišnjeg trenera. Iako već ima 4 sezone iza sebe samostalnog vođenja ekipe (Hapoel i Makabi Rišon).

58f
Vođa u napadu Makabija, je plejejker Džeremi Pargo. 188cm visoki bek i bivši student Gonzage je prvi plejmjker „ponosa Izraela“. Na početcima svoje karijere, pre nego što se vratio u Ameriku i zaigrao u NBA (Memfis, Klivlend, Filadelfija), već jednom je bio član Makabija, u sezoni 2010/2011. Nakon loše prošle sezone u moskovskom CSKA, vratio se u Izrael, opet igra košarku na prepoznatljivom nivou. Prva je napadačka opcija u svojoj ekipi i troši najviše lopti. Igra mu se pre svega zasniva na atleticizmu i brzini. Ima odličan prvi korak i sposoban je da završava oko obruča iako nije toliko visok. Poseduje sposobnost da u vazduhu koriguje svoje kretanje i tako zadaje glavobolje protivničkim odbranama. Ipak, u tome ponekad ume da pretera, i tako „pokloni“ svojoj ekipi minus fazu svojom selekcijom šuta. Šut za tri poena je veliki nedostatak u igri Parga. Takođe je i najbolji asistent ekipe, najčešće do asistencije dolazi iz dve situacije.

1. Nakon prodora gde ide ekstra pas na šut za tri poena
2. Pikenol, primarno sa Aleksom Tajusom.

Pargo je praktično bek, zarobljen u telu plejmejkera. Kroz sezone i iskustvom, razvijao je svoju igru na poziciji organizatora igre, ali selekcija šuta i diktiranje tempa igre, nisu jača strana njegove igre. Poseduje veliku energiju, i svojim potezima diže publiku na noge. Na domaćem terenu pogotovo ume da pogodi nekoliko teških šuteva, upravo hraneći se tom energijom sa tribine koju dobija.

Preostala dva beka koja čine gro rotacije na poziciji ‘jedan’ i ‘dva’ su Jogev Ohajon i Markiz Hejns.

Jogev Ohajon (189cm, 27) je Izraelski plejmejker koji već treću sezonu nastupa za Makabi. Igrač je koji sa uspehom odmenjuje na poziciji plejmejkera Parga i time Gudes uspeva da kontroliše tempo igre. Često se dešava, da su i obojica na terenu. Ponekad i zajedno počnu utakmice. Procenti šuta za tri poena su odlični, pogotovo u Evtoligi, gde praktično šutira 44% (11/25). Markiz Hejns (188cm, 28) je treći bek u rotaciji, koji se već duže vreme traži. U poslednje vreme, počeo je daleko bolje partije da pruža. Verovatno su sve učestalije priče o otkazu „naterale“ bivšeg studenta Boston Koledža da zaigra na višem nivou. Napadački, reč je o izuzetno „širokom“ igraču, koji koš može da napada na različite načine. Dosta napadački sličan Pargu, sa boljim šutem za tri poena. Obojici je inače odbrana slabija strana. To na bekovskim pozicijama pokušavaju da kompenzuju Ohajon i Landesberg kada su zajedno na terenu.

* Ono što je zajedničko za sva tri beka jeste visina, i mogu imati velike probleme sa višim bekovima. Pogotovo onima koji su sposobni da odigraju na niskom postu. Taj faktor za Crvenu zvezdu može biti Stefan Jović.

Četvrti bek u rotaciji Makabija je Silvan Landesberg (198cm, 24). Igrač kojeg pre svega krase fizikalije, i koji sa uspehom može da igra na poziciji „dva“ i „tri“. Odličan je u kretnjama bez lopte, i svoje fizikalije koristi na najbolji mogući način. Ove sezone bivši student univerziteta Virnidžija dobija malo više prostora u rotaciji, zbog učestalih povreda, i pomeranja u rotaciji. Uglavnom je njegova minutaža oko 10-15 minuta. Peti bek je 20-godšinji Arad Haradi. Igrač koji praktično nema minutažu.

* Markus Vilijams bi mogao imati defanzivno probleme bekovima Makabija, praktično 1na1, malo ko mu odgovara u matchupu. Jogev Ohajon bi verovatno bilo biranje ‘najmanjeg zla’.

devin-smith-maccabi-electra-eb14
Devin Smit (196cm, 31) je uz Džeremija Parga i Brajana Rendla jedan od najbitnijih igrača u igri Makabija. Kako ofanzivno, tako i defanzivno. Kao kapiten ekipe, nameće se kao lider. Uzima najbitnije šuteve i toga se ne libi. Ove sezone u svojoj 31. godini igra preko 30 minuta u proseku u Evroligi. Često se dešavalo da igra i pod povredama. Prvi je strelac ekipe, i jedna od udarnih napadačkih igli. Trošiti reči o procentima šuta i formi u kojoj igra Smit ove sezone, zaista je suvišno i nepotrebno. Često se dešavalo da i u smallball postavkama vidimo ovog iskusnog košarkaša na poziciji krilnog centra. Njegova zamena je Nejt Linhart (197cm, 28) nakon odlične sezone u Italiji došao je u redove Evropskog šampiona. Igra samo utakmice u Evroligi, i na otvaranju TOP16 faze pokazao je u kakvom šuteru je reč. Taj šut koji je njegova najveća snaga u igri je dosta nekonstantan. Na jednoj utakmici daće 20 poena, uz visoke procente šuta, a na sledeće tri, može se desiti da da ukupno 20p. Takođe, kada su svi u spoljnoj liniji zdravi, on nema preveliku minutažu.

* Uz Parga, Smit je još jedan igrač na kojeg će defanzivci Zvezde morate da obrate pažnju. Smit retko spušta loptu u dribling i dosta toga napadački rešava iz spotup situacija, odnosno popularnog „ćoškarenja“.

4d17bb4f07175763294e20b98adeac72_L
Brajan Rendl (203cm, 29) se ove sezone profilisao kao jedna od najboljih četvorki u Evopi uz Zorana Ercega, Andreja Voronceviča i još neke. Ima veliku minutažu, često se dešava da ta minutaža ide u preko 30 minuta. Kao i mnogi košarkaši iz Amerike profesionalnu karijeru počeo je u Izraelu, sa jednim krakim izletom do Nemačke (Alba). Na koledžu je igrao na poziciji niskog krila, samim tim poseduje dosta toga u samim košarkaškim osnovama. Procenti za dva poena su dosta dobri. Odlično koristi prostor u reketu i pokušava da koševe postigne na najlakši mogući način. Ima dosta lagane noge i to pre svega napadački koristi na najbolji mogući način. Nije mu strana igra u pick & pop varijantama, jer poseduje zadovoljavajući šut za tri poena. Igrački, dosta je sličan Zvezdinom kapitenu. Kako ofanzivno, tako i defanzivno. Nešto što ga takođe čini nezgodinim za čuvanjem jeste i činjenica da je levoruk. Rendl ima dve zamene, ali one igraju dosta malo. Prva je Džejk Koen (210cm, 24), a druga je novo pojačanje Džo Aleksander (203cm, 28), koje će verovatno dobijati malo veću minutažu kako sezona bude odmicala. Džo Aleksander može biti veliko pojačanje na krilnoj poziciji za Makabi. Reč je o igraču kome su fizikalije u igri primarne. Imao je ozbiljniju sezonu sa Milvokijem (2008/2009), ali je tu završena njegova priča u NBA. Igrao je u Rusiji (doživeo tešku povredu), u Razvojnoj ligi, ali nigde nije uspeo da se nametne. Od ova dva igrača ne treba očekivati da će u velikoj meri doprineti u utakmici.

Na poziciji centra, Makabi ima dva igrača koji u svakoj ekipi mogu biti prvi centri. Reč je o Sofoklisu Skorcijanidisu (206cm, 29) i Aleksu Tajusu (203cm, 26). Njihova minutaža zavisi od utakmice do utakmice, nijedan nema jasno definisanu poziciju prvog centra. Ako bi se gledala prosečna minutaža, to bi verovtano bio Tajus. Popularni Sofo je možda najdominantniji centar u Evropi, nažalost problemi sa kilogramima i zdravljem, možda su oduzeli popularnom „Bejbi Šeku“ bolju karijeru. Izuzetno je dominantan na niskom postu i ugurava svoje protivnike ispod samog obruča. Ako ustane na pravu nogu, sposoban je da odigra 20-25 minuta vrhunske košarke. Prošle sezone u Beogradu, odigrao je najbolju utakmicu u Evroligi u poslednje dve sezone (22p). Tajus je napadački pre svega dosta različit i akcije završava iz pikenrola i zakucavanjima. Takođe aktivan je na ofanzinom skoku i to je još jedan od načina na koji završava akcije. Napadački nije toliko potentan, ali u defanzivi radi ogroman posao kao korektor i zaključava reket dosta dobro. Protiv Panatinaikosa je imao svoje veče (14p, 11sk, 3blk).

45d (1)
Timska igra Makabija, nije se mnogo promenila od prošle sezone. Nakon povrede kapitena Pninija, Gudes i dalje forsira postave sa 4 niska igrača. To su Smit ili Linhart, kada na terenu nije Rendl. Dosta se oslanjaju na protok lopte, i iz toga uspevaju da traže otvorene pozicije. Kako za šut za tri poena, tako i ispod samog obruča. Ti timski procenti, pogotovo za dva poena su takvi zato što Brajan Rendl i Aleks Tajus kombinovano šutiraju 79/116 (68,1%). Ovo je donekle i pokazatelj koliko je pikenrol igra Makabija dobra. Još jedna stvar koja govori u prilog tome, jeste da je Makabi ostvario 205 asistencija u dosadašnjih 11 utakmica. U ovoj statističkoj kategoriji zauzimaju 5. mesto u Evroligi, Zvezda sa druge strane zauzima treće.

Zbog forsiranja small ball petorke, velika mana u igri Makabija je defanzivan skok. U 11 utakmica, dopustili su 157 ofanzivnih skokova protivniku, i Zvezda koja je najbolja skakačka ekipa u Evropi bi to morala da iskoristi. Tu će pre svega biti potrebna pomoć krilnih igrača Dangubića i Kalinića. Ovo je jedan od retkih segmenata igre u kojem Zvezda može tražiti svoju šansu i tako pokušati da iz drugih napada ispravi svoj eventualni promašaj. Rendl i Tajus nisu visoki, obojica su oko 203cm. Tajus pokušava da to nadoknadi dugim rukama, dok Rendl koristi svoju košarkašku inteligenciju, da na najbolji mogući način oseti prostor.

Makabi kao napadačka i šuterska ekipa, ima dosta slave procente šuta za tri poena – 34,6%. Primera radi, Crvena zvezda kao jedna od najslabijih ekipa u tom segmentu šutira nešto preko 31%. Na domaćem terenu šutiraju malo preko 35%. Uzimaju u proseku 22 šuta van linije 6,75. Njihova najbolja šuterska partija bila je protiv Cedevite u Zagrebu (12/26). Njihovi procenti u Evroligi dosta su varirali. U jednoj utakmici bi imali 40%, a već u sledećoj bi se mučili da dođu preko 30%. Takvi procenti su pre svega zasluga Džeremija Parga i Silvana Landesberga, koji su dosta promenljivo šutirali.

Odbrambeno, dosta ekipa protiv Makabija se trudi da Pargu ide ispod bloka. Odnosno „Ice“ odbranom od pikenrola, ili zonski. Odbrana pikenrola pomoću „Ice“ odbrana od pika može biti dosta delotvorna, pogotovo kada protivnici igraju dosta pikenrola sa peticama. U nekoliko utakmica, to su igrale protivničke ekipe na Crvenoj zvezdi i njenom pikenrolu Markus Vilijams – Bobi Marjanović. Kod takve odbrane, jako je bitno na bekovskoj poziciji imati defanzivca koji može da prepozna blok i uspe da ostane ispred njega. Tako se protivničkom plejmejkeru dozvoljava da odigra samo pas na pick&pop ili se zove nova akcija. Pre svega to se dešava zbog udvajanja na plejmejkeru. Crvena zvezda je tu odbranu od pikenrola odlično koristila na Karlosu Aroju u Beogradu sa Čarlsom Dženkinsom, koji je odlično „čitao“ blokove i tako nije dozvoljavao Portorikancu mnogo toga. Zonsko branjenje je još jedan način, kada je na terenu Boban Marjanović i svojim dugim rukama pokušava da zaustavi prodor igru.

Makabi ima dosta „rana“ u svojoj igri. Ali, ipak, to su aktuelni evropski prvaci. Može im se desiti veče poput Cedevite na domaćem terenu, a sa druge strane imaju kvalitet da odigraju egal sa najboljim ekipama. Makabi je ekipa koja zaista u Evroligi pre svega zavisi od toga na koju je nogu ustao Džeremi Pargo, jer Devin Smit i Brajan Rendl će odraditi svoj deo posla, Aleks Tajus će pokupiti skokove, pokušati iz pikenrola da dođe do koša. Ali razliku između poraza i egal utakmice sa najboljim ekipama, pravi upravo Džeremi Pargo. Najbolji pokazatelj za to su bile utakmice protiv CSKA u regularnoj fazi.

Makabi u ovu utakmicu ulazi kao apsolutni favorit, ali ni Crvena zvezda nije bez svojih šansi. Utakmica će biti odigrana u četvrtak (08.01.), sa početkom u 20:05. Prenos će biti emitovan na kanalima Sportkluba.

Скочи на траку са алаткама