Кошарка Кошарка/Најава утакмица

Kraljevski početak TOP16 faze

Autor: CZBG, Stefan N.

 

TOP16 faza počinje za crveno-bele. Crvena zvezda se napokon nalazi u istoj ravni, sa najboljim košarkaškim ekipama Evrope. Prvi protivnik, kraljevski klub – Real Madrid. Navijači Zvezde nisu mogli poželeti atraktivnijeg protivnika za početak TOP16 kampanje.

crvena_zvezda__real_madrid_by_remadelija-d8bokm3
O istoriji Real Madrida, može da se priča ceo dan. Jedan su od najtrofejnijih sportskih društava na svetu. Klub je osnovan 1932. godine. Iza sebe imaju 31 titulu i 24 osvojena španska kupa. Čak 8 puta bili su prvaci Evrope. Zaista je reč o klubu sa dugom tradicijom, a Crvena zvezda će imati priliku da takav klub ugosti u svom gradu.
1310032946_extras_mosaico_noticia_1_g_0
Trener Reala je Pablo Laso. Na klupi kraljevskog kluba je od 2011. godine. U poslednje vreme, moglo bi se reći da mu se stolica ljulja. Pre nekog vremena, spominjano je i ime Saše Đorđevića kao mogućeg naslednika. Trener je koji forsira visok tempo igre, sa dosta trčanja i tranzicije. Igračima u napadu daje dosta veliku slobodu, tu se pre svega ističu tri španska igrača: Serhio Ljulj, Serhio Rodrigez i Rudi Fernandez.

Ove sezone, Real ne izgleda najsjajnije. Mada, u poređenju sa otvaranjem prošle sezone, sve je ispod tog nivoa jednostavno. Tokom Evrolige, na samom početku donekle su se i provlačili. Laso je izgleda naučio nešto iz prošle sezone, i ovog puta pravilnije tempirao formu. U Beograd dolaze nakon dve teške utakmice i dva teška gostovanja, Barselona i Unikaha (koja se igra danas).

Real Madrid je skup izuzetno dobrih individualaca pre svega. Pogotovo u spoljnoj liniji. Predvode ih španski igrači kojima je glavna karakteristika u igri mogućnost da igraju 1na1. Tu je najjači možda i Rudi Fernandez. Tokom leta dodatno su se pojačali. Došli su Andres Noćioni, Fakundo Kampazo, Gustavo Ajon, KejSi Rivers i Jonas Maciulis. Osnova ekipe je sačuvana, a na nju je dodato tokom leta ono što je falilo prošle sezone. Malo čvrstine u odbrani pre svega, kako na krilnim, tako i na centarskim pozicijama. U rosteru imaju 13 igrača, koji u svakom trenutku mogu da odgovore zadatku velike minutaže.

Satellite (1)
Na poziciji plejmejkera, tu je neprevaziđeni Serhio Rodrigez, igrač čije lopte imaju oči i MVP prošlogodišnje Evrolige. Ako neki plejmejkeri imaju odličan osećaj za asistenciju, onda Rodrigez ima dva para očiju. Loše je počeo sezonu, ali kako utakmice odmiču, sve je bolji. To se vidi uostalom i po igri Real Madrida. Kako Rodrigez igra bolje, tako i Real izgleda dosta lepršavije na terenu. Zbog povrede je preskočio nekoliko utakmica, ali se vratio za vikend na teren, protiv Barselone.

Satellite
Serhio Ljulj je još jedan španski reprezentativac u rosteru Reala. Jedan od najiskusniji igrača u ekipi, iako ima samo 27 godina. Ove sezone igrač je koji ima najveću minutažu u ekipi uz Rudija Fernandeza. Igrač je koji unosi zaista veliku energiju sa klupe, i koji ume da povuče svoj tim. Selekcija šuta ponekada izgleda „divlje“, ali je to jednostavno on. Voli da uzime teške šuteve. Iz driblinga, koraka. Konstanta je opasnost po koš. Uvek je u pokretu, i izuzetno koristan bez lopte. Odlično koristi blokove, koje dobija od Rejesa, Burusisa, a ove sezone i od Gustava Ajona.

Na poziciji beka šutera i trojke, Real Madrid ima još tri igrača. To su KejSi Rivers. Jonas Maciulis i Džejsi Kerol. Sva tri igrača možda imaju drugačije karakteristike, ali ipak imaju jednu zajedničku stvar. Šut za tri poena. Ove sezone sva trojica imaju veoma visoke procente šuta za tri poena. Rodrigez, Ljulj i Fernandez ih odlično koriste kao treće igrače u piku, gde Real pokušava da kažnjava sva skupljanja protivničkih odbrana preko ta tri igrača. Rivers je igrač koji je sposoban i da odigra 1na1 i zavrti pikenrol sa svoje pozicije, kao i Fernandez. Uz to, može biti izuzetno nezgodan za protivničke odbrane jer je levoruk. Igrač je kojem ako se otvori utakmica, može sam da dobije protivnika i postigne po 5-6 trojki.  Ipak, ima slabu sezonu, i zbog prevelike konkurencije nema slobodu u igri. U španskoj ligi u poslednjih nekoliko utakmica procenti šuta su pali. Maciulis sa druge strane je čvrst igrač na poziciji niskog krila koji je doneo boljitak u odbrani Reala. Igrač je zadatka, dok u napadu ćoškari i čeka otvorene šuteve. Zbog snage koju poseduje, iako ima 198cm, može odigrati i na poziciji četvorke. Kerol je jedan od najboljih čistih šutera u Evropi. Iz spot up situacija i kretnje iz blokova je najopasniji. 1na1 nije toliko jak, kao većina igrača u spoljnoj liniji.

Satellite (2)
Možda i najbolji igrač kraljevskog kluba je 196cm nisko krilo Rudi Fernandez. Uz Ljulja igrač koji provodi najviše vremena na terenu. Fernandez je na terenu produžena ruka svog trenera, uz možda Rodrigeza. Sve konce u igri drže upravo oni, i imaju dozvolu za sve. Odličan je u igri 1na1 i poseduje dosta dobre fizikalije. Kod evropskih sudija ima renome, i ponekad dobije faul na ime. To ume da isprovocira navijače, pogotovo kada Real Madrid gostuje. Ipak, sporiti kvalitet ovog košarkaša je zaista nepotrebno. Trenutno je možda u 5 najboljih košarkaša u Evropi.

Andreas Noćioni je došao u Real, kao zamena za Nikolu Mirotića, koji se otisnuo put NBA lige. Iskusni 35-godišnji košarkaš nema sjajnu sezonu, dobija minutažu na kašičicu. Prosečno igra oko 17-18 minuta. Procenti šuta su na nekom optimalnom nivou, pogotovo za dva poena, ali ove sezone ne izgleda kao „Ćapo“ koji je žario i palio terenima po Španiji do pre nekoliko sezona.

Gustavo Ajon i Felipe Rejes su dva igrača koji donose čvrstinu u reket i potreban „bezobrazluk“ u igri. Rejes je ove sezone isključio šut za tri poena u svojoj igri, iako je prošle sezone pokazao da može da pogodi. Ajon je sa druge strane doneo je napadački doprinos sa niskog posta. Odlično se snašao u Madridu, i ima visoke procente za dva poena.

Janis Burusis igra svoju drugu sezonu u Realu. Iako je startni centar, minutaža možda to i ne govori. U nekom match-up protiv Bobana Marjanovića, može napraviti veliki problem. Igrač je koji sa pozicije centra ume da iz pika raširi tu 2na2 igru i šutne sa kapice i tako izvuče protivničkog centra iz reketa. Prošle sezone, primera radi Zvezda je imala takav problem sa Majkom Batistom iz Panatineikosa. Iako poseduje gabarite, retko ulazi u reket i igrač je preko kojeg donekle lako može da se uhvati ofanzivan skok.

Peti visoki je Salah Mežri, 217cm visoki Tunižanin, koji će možda u Beogradu biti odgovor za 222cm visokog Bobana Marjanovića u nekim situacijama.

Igrači koji popunjavaju roster su: Fakundo Kampaco, argentinski plejmejker, koji u slabijim utakmica dobija malo jaču minutažu da bi se nosioci igre odmorili. Često se za mesto u 12 rotiraju on i Markus Sloter. Markus Sloter je centar koji poseduje fantastične fizičke predispozicije, ali nije uspeo da se ove sezone izbori za minutažu. Spominjao se i prelazak u Makabi Tel Aviv.

45d
Rotacija Real Madirda je ove sezone sjajna. Sem glavnog španskog tria, nijedan igrač u proseku nema preko 20 minuta. Dosta igrača je tokom prvog dela sezone ostalo nedorečeno, i donekle se i ne zna šta može da se očekuje od tih igrača koji dolaze iz senke. Zaista izgleda na terenu kao da još uvek kriju karte, i da ne žele da pokazuju maksimum odmah od starta koji su pokazali prošle sezone i zbog kojeg su izgledali kao „kaznena ekspedicija“.

Nešto gde Crvena zvezda može tražiti šansu, jeste prodor igra, odnosno poeni iz reketa. Pogotovo kada su na terenu zajedno za Real Noćioni i Burusis. Oni nisu igrači čija je odbrana pikenrola na visokom nivou i imaju izuzetno spore noge. Dangubić i Blažič svojom atletikom i brzinom lako mogu da dođu do samog obruča, dok Marjanović, Mitrović i Cirbes u tim situacijama mogu da traže poene iz pikenrola.

Izolacija njihovih bekova u odbrani je takođe nešto gde Real može da se napadne, tu se pre svega misli na Serhia Rodrigeza, Džejsija Kerola i KejSi Riversa. Markus Vilijams i Čarls Dženkins sigurno i 1na1 igri tu mogu tražiti svoje poene, kako prodorom, tako i šutem sa distance.

Kraljevski klub je u ovom trenutku ekipa koja najbolje „gradi“ defanzivan skok. Bolji od njih je samo Bajern iz Minhena, ali su Bavarci ispali iz daljeg takmičenja. Za Crvenu zvezdu, ofanzivan skok je veoma bitna stavka, tako da bi ovaj statistički parametar mogao biti jedan od presudnih za utakmicu. Takođe, Real dosta loše brani liniju za tri poena. Protivnicima dozvoljavaju skoro 40% van linije 6,75 (38,3%). Tako da bi utakmica mogla zavisiti dosta i od Zvezdinog procenta šuta. Malo lošije brane spoljnu liniju, upravo zbog sporije centarske linije. Samim tim njihova odbrana se dosta svodi na pomaganjima i skupljanjima na prodoru. Tako kockavši se sa protivničkim šutem.

Crvena zvezda u defanzivi, mora pokazati visok stepen koncentracije. Real igra sa dosta blokova koje koriste šuteri te ekipe. Ne libe se da šutiraju iz blokova i kretnji. Rudi i Ljulj imaju dozvolu da šutnu šta požele. Ljulj to i dosta koristi. Selekcija šuta je dosta upitna, ali on kroz karijeru voli i pogađa te šuteve. U ovom trenutku kada Real igra slabije, on je pravi generator igre Reala, pogotovo zato što je Serhio Rodrigez preskočio nekoliko utakmica i treba tek da počne da hvata ritam. Preuzimanja Zvezde će morati da budu pravovremena, jer Real odlično kažnjava ove sezone svaka kašnjenja na šutu.

Serhio Ljulj: 33/93 (35,5%)
Jonas Maciulis: 20/44 (45,5%)
KejSi Rivers: 24/66 (36,4%)
Džejsi Kerol: 37/93 (39,8%)

Crvena zvezda je u poslednje vreme dosta loše branila šut protivnika za tri poena. Praktično dopuštaju protivnicima oko 40% uspešnosti. Česte su bile i utakmice gde su crveno-beli dozvoljavali i dvocifreni broj postignutih trojki. Protiv Reala, to će morati da se svede na najbolji mogući način, inače će Real to dosta dobro umeti da kazni. Ova četiri igrača su donekle najopasnija, a Rivers je i poznat kao šuter koji pogađa u velikim serijama.

Unutrašnja linija Reala, ne izgleda najsjajnije, Burusis se polako budi, dok se novajlije Noćioni i Ajon izgleda još uvek traže na terenu. Ne izgleda to baš sjajno možda na oko, ali njihov individualni kvalitet je dovoljno veliki, da neke utakmice odigraju na iskustvo. Uostalom, malopre je spomenuto da Real najbolje od svih ekipa u Evropi upravo zaslugom visokih igrača najbolje „gradi“ svoj obruč u Evroligi.

U nekoliko poslednjih utakmica, pokazali su dosta nervoze. Pogotovo protiv Barselone, gde su posle svake manje serije „Blaugrane“ ulazili u kontra ritam, pogotovo je to bilo izraženo kod plejmejkera Rodrigeza, koji nije izgledao najsjajnije na terenu. Real Madrid sigurno ne izgleda na terenu, kao prošle sezone u ovo vreme. Ipak, Madriđani u ovu utakmicu ulaze kao izraziti favoriti. Mane u igri sigurno postoje, sada je samo na crveno-belim igračima da vide u kom obimu te mane protivničke ekipe mogu biti iskorišćene.

Arena je već rasprodata, a oni koji nemaju kartu prenos utakmice mogu pogledati na kanalima Sportkluba. Utakmica se igra u petak 02. januara, sa početkom u 19 časova.

 

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама