Кошарка Кошарка/Најава утакмица

Metalac – Crvena zvezda 11. kolo ABA lige

Autor:CZBG, Vladimir J

Gostovanjem u Valensiji konačno je došao kraj nizu izuzetno teških utakmica kako u ABA ligi,tako i u najelitnijem evropskom takmičenju. Pobedom crveno-beli su obezbedili plasman u top 16 fazu Evrolige, ali i dve utakmice bez takmičarskog značaja protiv Olimpijakosa i Kuče Laboral. Kada se na to doda nešto lakši raspored do kraja kalendarske godine u ABA ligi, jasno je da će im naredne utakmice dobro doći za odmor i obaranje forme pre nova velika iskušenja koja ih očekuju u 2015. godini. Prvi takav protivnik je Metalac Farmakom.

2.2.1974. Metalac – Crvena zvezda 75:68 Skok šut Ducija Simonovića. foto: Zoran Stanković

Prvi put Metalac je zaigrao u najvišem rangu jugoslovenske košarke u sezoni 1973/74 gde se zadržao 6 sezona. Ispostavio se da će proči punih 35 godina do novih susreta sa Cibonom, Zadrom Olimpijom… Posle nekoliko neuspešnih pokušaja, Valjevci su konačno ove sezone zaigrali u Jadranskoj ligi. Nije im se dalo da je na terenu izbore(najbliži bili u sezoni 2010/11 kada im je nedostajalo 5 poena koš razlike u krugu sa Crvenom zvezdom i FMP-om ) ali im je zato stigao vajld kard iz kancelarije lige posle odustajanja kragujevačkog Radničkog. Taj poziv je iznenadio sve u klubu, pa je moralo da dođe do velikih promena u relativno kraktom vremenskom intervalu. Mlada ekipa predvođena Vladimirom Đokićem, bivšim bekom Partizana i Crvene zvezde, koja je projektovana za KLS nivo, morala je na brzinu da bude pojačana iskusnim igračima. Tako su Marko Ljubičić, Nikola Otašević,  Slobodan Dunđerski, Boris Bakić I Đorđe Majstorović priključeni starosedeocima Kutlešiču, Rakićeviću, Jošilu, Maleševiću, Jevtoviću, Todoroviću… Takođe ni valjevska Hala sportova nije bila na potrebnom nivou(problemi sa svlačionicama, semaforima i koševima) pa je na brzinu izvršena prepravka ali ne i dovoljno brzo da Metalac od prvog kola zaigra pred svojom publikom, što se dogodilo tek u 7. kolu protiv Igokee(do tad valjevcki su sve utakmice odigrali na strani).

Kada se sve nabrojeno uzme u obzir, dosadašnji učinak valjevskih košarkaša se može okarakterisati kao veoma uspešan. Slavili su protiv Igokee i Levskog na domaćem i Olimpije i MZT-a na gostujućem parketu uz veoma tesne poraze u Morači, Pioniru i Draženovom domu. Ovaj mlad i borben tim čija je osnovna karakteristika jaka i agresivna odbrana, na svakoj utakmici pruža 100 posto svojih mogućnosti, a naročito su motivisani protiv zvučnih protivnika. Olimpiji je kao što je napisano skinut skalp i to u Stožicama, dok su teškom mukom svoje bodove sačuvali Partizan uz obilatu pomoć svojih “specijalaca” Jovčića, Vojinovića i Jurasa i Cibona posle dva produžetka.

Metalac igra sa tri igrača na poziciji plejmejkera, a to su Ljubičić, Otašević i Dunđerski. Najveće minutažu ima Marko Ljubičić, MVP Superlige iz sezone 2010/11 i povratnik iz Endesa lige. Radi se o veoma kvalitetnom igraču ali koji se veoma kasno priključio ekipi, pa se još uvek traži. Najuočljiviji su njegovi veoma niski proenti šuta, nekakateristični za igrača njegove reputacije(38% za 2, 25% za 3 i 48% sa bacanja). Ipak da se radi o ozbiljnom igraču potrvđuju lucidne asistencije koje se mogu videti na svakoj utakmici, a koje deli prosečno nešto preko 4 po utakmici. Otašević, bivši igrač Budućnosti, Hemofarma i MZT-a, je druga opcija na poziciji pleja. Ipak partije koje pruža se daleko od onih u dresu Budućnosti koje su ga i afirmisale. Prosečno ubacuje 4,9 poemna i deli 1,8 asistencija po utakmici. Treća opcija je Slobodan Dunđerski, prošle sezone uzdanica FMP-a. Zbog povrede je propustio prvih 5 utakmica. Prosečno beleži 4,6 poena i 2,2 asistencije.

Na poziciji beka šutera Metalac ima Borisa Bakića i Dušana Kutlešića. Bakić, bivši kapiten crveno-belih i igrač koji je nastupao u još 5 ABA klubova je neko ko se ne mora puno predstavljati. Poznat je po dobroj odbrani i preciznoj levoj ruci. Igra u proseku 27 minuta i za to vreme beleži 6 poena, 3 asistencije i 3 skoka. Kutlešić igra nešto manje, oko 20 minuta i postiže 6,5 poena u proseku.

Na krilnoj poziciji prva violina je Nikola Malešević, bivši igrač užičke Slobode, Slaska i Mladosti iz Mrkonjić grada, sa iskustvom igranja u koledž košarci(University of Rhode Island). Pre dve godine prošao je kompletne pripreme sa ekipom Partizana ali je u poslednjem trenutku otpao. Na terenu deluje pomalo nezainteresovano, ali zato neretko publiku diže na noge svojim lucidnim potezima. U dosadašnjem delu ABA lige beleži 10,9 poena. Na toj pozicije je još Marko Jošilo pojačanje iz Igokee i mladi Petar Rakićević(1995) koji nastupa kada rezultat dozvoli.

Bar na papiru, Metalac je najslabiji pod košem, iako dva verovatno najznačajnija igrača, Jevtović i Majstorović, nastupaju upravo na tim pozicijama. Nikola Jevtović, krilni centar, prošle godine je nastupao u kragujevačkom Radničkom. Za 20 minuta koliko provede na parketu, beleži 10 poena. Uglavnom igra pod košem i retko se odulučuje za šut za tri poena, mada može i to da pogodi. Đorđe Majstorović poktiva pozicije 4/5 sa velikim uspehom i ove sezone je jedno od najvećih iznenađenja lige. Izuzetno je pokretljiv, brz, ume veoma atraktivno da zakuca, ali i da pogodi van linije 6.75. Igra u proseku 26 minuta, beleži 10 poena uz 72% šuta za 2 i 43% šuta za 3. Treba reći da dobro poznaje našu ekipu jer je sa njima prošao kompletne pripreme na Zlatiboru. Tu su još krilni centar Todorović(16,3 minuta, 6,7 poena) i centar Radulović(4,7 minuta, 1,8 poena).

7.5.2014. Metalac- Crvena zvezda 66:85 Marjanović i Dženkins u akciji.

Kao što se može videti iz priloženog, Metalac nema nijednu zvezdu u timu, već igraju izrazito timski. Nijedan igrač u proseku ne igra preko 25 minuta i ne beleži preko 10 poena. Ipak osovina tima su Ljubičić-Malešević-Jevtović-Majstorović. Glavno oružje im je jaka odbrana iz koje sledi brza tranzicija. Najveći nedostaka im je nedostatak “mesa” pod košem, pa će tako njihovi visoki igrali(Majstorović 208, Radulović 210 cm) imati velikih problema sa Zvezdinim centrima, naročito Bobijem Marjanovićem. Takođe veoma loše šutiraju slobodna bacanja i veoma je teško naći igrača za koga bi se moglo reći da je uspešan u tom segmentu. Od 197 pokušaja ubacili su samo 116, što je oko 59%. Nisu preterano uspešni ni u šutu za tri, samo 28%. Očekuje se da trener Radonjić odmori igrače koji su najviše igrali u prethodnom periodu, pa će nešto značajniju ulogu dobiti Tejić i Cirbes. Takođe posle oporavka od povrede i Jović bi mogao da upiše prve minute. Ono što najviše brine je izuzetno loša ventilacija u Hali sportova, pa parket ume da bude veoma vlažan, što može da bude veoma opasno. Ipak nadamo se da će organitatori uraditi sve da urakmica protekne u najboljem redu.

Utakmica sa Crvenom zvezdom je izazvala veliko interesovanje u gradu na Kolubari, a najbolja potvrda toga je da su ulaznice planule u rekordnom roku, pa blagajna već danima ne radi. Metalac je ubedljivo najveća institucija valjevskog sporta i slobodno se može reći da ima kultni status u ovog gradu, pa će nesumnjivo imati veliku podršku sa tribina. Takođe, Valjevo je poznato i kao zvezdaški orjentisan grad, pa nema sumnje da će dobrom delu hale i crveno-bela  boja biti veoma bliska srcu. U svakom slučaju spektakl u prepunoj hali je zagarantovan.

Ponedeljak, 20:30, Hala sportova u Valjevu, Metalac  – Crvena zvezda. Direktan prenos na kanalu Sprot Klub 1.

 

 

 

 

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама