Кошарка Кошарка/Најава утакмица

Susret crveno belih

Autor: CZBG, Stefan N.

Još jedan evroligaški izazov je pred crveno belima. U Beograd dolazi grčki Olimpijakos. Kombank Arena će u petak uveče biti ring za borbu dve crveno-bele ekipe.

Ekipa iz Pireja, osnovana je 1931. godine. Iza sebe imaju tri titule prvaka Evrope, devet domaćih titula i deset osvojenih kupova. Crvena zvezda i Olimpijakos su klub sa dobrim odnosima, navijači dve grupe, kažu da gaje bratske odnose. Ako je jedno sigurno, to je da će na samoj utakmici atmosfera biti fantastična. Dolazak u Beograd najavljuju i navijači iz Pireja, koji će zajedno sa Zvezdinim navijačima poslati lepu sliku u Evropu.

crvena_zvezda__olympiacos_by_remadelija-d85583x
remadelija.deviantart.com

U toku nedelje, Olimpijakos je nakon otkaza Barcokasa doveo novog trenera. Milana Tomića koji je bio prelazno rešenje, sada je zamenio Janis Sfaropulos. Sfaropulos je u poslednje dve sezone trenirao ekipu Panioniosa, tako da mu je Zvezda sigurno poznata ekipa. Panionios je prošle sezone igrao dve utakmice sa Crvenom zvezdom u sklopu druge faze Evrokupa. Sfaropulos nije imao igračku karijeru, već je odmah počeo da se bavi trenerskim poslom. Pratično ima 28 godina iskustva. Bio je prvi trener PAOK-a i malopre spomenutog Panioniosa. Bio je još i u CSKA u sezoni 2011/2012 kao i deo stručnog štaba grške reprezentacije u periodu od 2009. do 2010. godine. Inače, ovo mu je povratak u Olimpijakos gde je od 2005. do 2008. bio deo stručnog štaba kluba iz Pireja.

Utakmice sa Olimpijakosom možda će i biti najveći izazov crveno belima u ovom delu takmičenja.

4bb20ceb85784655e834240487de8b92_XL

Alfa i omega atinskih crveno-belih je VasilisBiliSpanulis. Spanulis je godinama unazad jedan od najboljih bekova u Evropi. Jedan od najzaslužinijih što je Olimpijakos dve godine zaredom vio prvak Evrope. Godinama unazad profiliše se kao lider ove generacije košarkaša u Olimpijakosu. Njegov prelazak iz Panatinaikosa u Olimpijakos, bio je možda i čudan izbor. Željko Obradović i dan danas ne priča sa Spanulisom, ali, ispostavilo se da je izbor bio pravi. Trofeji govore sami za sebe. Spanulis je možda i najbolji pik igrač u Evropi. Godinama unazad okružen je dobrim šuterima i atletski dominantnim centrima. Izuzetno mu je lako da pronađe rešenje u takvim situacijama. Neretko i on završava akcije iz pika. Iako je bek šuter po pozicijama na terenu, on je ustvari arhitekta igre grčke ekipe.

Uz Spanulisa tu su još tri beka koja se ravnomerno rotiraju u spoljnoj liniji. Evangelos Mancaris je startni „plejemjker“ Olimpijakosa. Ove sezone dobio je dosta prostora za igru pored Spanulisa. Tu je još Oliver Lafajet. Sada već iskusni Evroligaški plejmejker. Lafajet u igri Olimpijakosa služi kao sekundarni plejmejker i kao neko ko služi da prenese loptu i iz uručenja prosledi istu Spanulisu. I dalje se teško snalazi u Atini, procenti šuta iz utakmice u utakmice variraju. Iako dosta dobro šutira u grčkoj ligi. Preko 40% za tri poena. Poslednji igrač koji čini kvartet bekova u rotaciji je Kostas Slukas. Grčki reprezentativacm deo talentovane 1990. generacije grčkih igrača je jedan od zaista nepredvidljivijih igrača u rosteru Olimpijakosa. Nikada ne znaš najprostije rečeno „na koju je nogu ustao“. Nekad će pogoditi nekoliko trojki, doneti ekipi pobedu, a nekad će odluke na terenu biti neshvatljive. Ovaj trio bekova praktično igra poziciju „dva“ pored Spanulisa, iako su svi po vokaciji klasične jedinice.

Igrači na poziciji niskog krila u Olimpijakosu su Janis PapapetruMet Lodžeski i Tremel Darden. Lodžeski i Papapetru su povređeni, i vrlo verovatno neće nastupiti u Beogradu, tj. gotovo sigurno. Lodžeski se povredio u ponedeljak na utakmici protiv AEK-a i pauziraće nekoliko nedelja. Papapetru je imao sredinom septembra operaciju (levo stopalo). Sa druge strame, Darden je tek počeo da trenira sa ekipom, nakon nezgodnog dvostrukog preloma na desnoj ruci. Darden je izuzetan atleta. Fizičke predispozicije koje poseduje su zaista velika prednost za evropske uslove. Jak gornji pojas omogućava mu dosta toga u prodor igri. Iako je visok samo 196cm, zbog raspona ruku može da na pravi način odgovori igri na poziciji niskog krila. Kroz čitavu karijeru bio je igrač koji za tri poena šutira između 35-40%. U poslednje dve sezone ti procenti su išli i preko 40%. U situaciji gde Olimpijakos nema 100% spremnog igrača na poziciji niskog krila, verovatno je očekivati na terenu Dimitrosa Katsivelisa da poveća rotaciju spoljne linije. Ovaj 23-godišnji košarkaš je jedan od atletski najboljih grčkih košarkaša. Katsivelis je pre svega defanzivac koji može da čuva sve tri spoljne pozicije. Na visinu od 197cm, poseduje raspon ruku od oko 203cm. Izuzetno je jak fizički i može da se nosi sa dosta igrača. Ipak zbog dubine u rosteru Olimpijakosa, do sada nije dobijao šansu. Zbog povreda Lodžeskog i Dardena, treba ga očekivati u nekoj malo većoj roli u Beogradu. Pre svega da pomogne Spanulisu, Lafajetu, Slukasu i Mancarisu koji će nositi veći deo tereta na pozicijama od ‘jedan’ do ‘tri’. Napadački od njega ne treba očekivati mnogo toga, Igrač je koji će pre svega u odbrani rasteretiti svoje saigrače iz spoljne linije koji u napadu trebaju da daju svoj doprinos na ovoj utakmici.

Na unutrašnjim pozicijama najbitniji igrači su Brent Petvej, popularna „Air Georgia“ koji u odsustvu Printezisa nosi veliki deo odgovornosti na poziciji četiri. Izuzetno je nezgodan košarkaš, levoruk, samim tim i dosta težak za čuvanje. Igra ‘iznad obruča’, i brzim nogama omogućava igraču sa koijm igra pikenrol da ga lako pronađe. Kao četvorka sposoban je i da raširi igru, iako ima sporadičan šut za tri poena. Njegova zamena, zbog povrede Jorgosa Printezisa je Dimitrios Agravanis. U odsustvu grčkog reprezentativca, mladi 21-godišnji košarkaš dobio je priliku da zaigra za prvi tim. Može se reći da svoju minutažu koristi na dosta dobar način. U napadu i dalje nema neku slobodu, mada u grčkom prventsvu dobija sasvim pristojnu minutažu. Na poziciji centra menjaju se dva atletski izuzetno potentna košarkaša. Reč je o Brajanu Danstonu i Otelo Hanteru. Oni su pre svega igrači koji postavljaju čvrste blokove za šutere, kao i igrači sa kojima Spanulis treba da igra pik. Spanulis posle iz tog pika da traži moguća rešenja u napadu. Napadački su dosta jednodimenzionalni, i igraju ispod samog obruča, dok u odbrani daju te potrebne fizikalije za odbranu obruča pre svega na prodoru protivničke ekipe. Odlični su defanzivci na pikenrolu, i sposobni su da protivničkog igrača koji iz pika krene na prodor ‘ostave na tabli’.

olympiacos

Povrede u ekipi Olimpijakosa, poremetile su mnogo toga. Čak i način same igre. Dosta toga zavisi ipak i dalje od pikenrola. Koja je osnova svakog napada atinske ekipe.

Plejmejkeri Olimpijakosa nisu klasični plejmejkeri u igri, jer oni ne organizuju igru. Slukas, Mancaris i Lafajet, služe da prenesu loptu i iz uručenja je predaju Vasilisu Spanulisu. Iz tog uručenja, kasnije dolazi blok i pik igra u kojoj je Spanulis jedan od najboljih košarkaša u Evropi. Nešto što prvo pada na pamet u odbrani od Spanulisa jeste ‘ball denail’ odbrana. Odnosno odbrana u kojoj se košarkašu ne dozvoljava da dođe do lopte. Sa Spanuslisom možda i to nije tako lako, jer zbog pedigrea koji ima, kod sudija u takvim situacijama često dobija faul. Ipak, Zvezda pre svega ima tri igrača za takvu vrstu odbrane na Spanuslisu. Jovića, Lazića i Kalinića. Ovakva odbrana ako se odigra na pravi način, može sprečiti organizaciju igre Olimpijakosa, i potrošiti vreme za napad grčke ekipe. Tada bi igru morao da organizuje igrač koji je preneo loptu.

Zbog povreda koje su se dešavale u toku sezone, i pripremnog perioda, Olimpijakos je morao da prilagodi svoju pik igru u odnosu na situaciju u kojoj je. Spanulis iz pikenrola sada mnogo više traži šut za tri poena i trećeg igrača u pikenrolu. Čak i kada je Lodžeski bio zdrav, često se dešavalo da Olimpijakos igra sa tri beka u petorci, gde su se rotirali Slukas, Lafajet, Mancaris i Spanulis. Tako su još više dobijali na širini u napadu. Povredom Lodžeskog, igra sa tri beka u nekom narednom periodu će biti izražena kod Olimpijakosa, a utakmica protiv Crvene zvezde će im biti prva takva utakmica. Do sada su sa tri beka igrali isključivo u nekim kraćim intervalima 5-10 minuta, sada će svih 40 minuta morati da igraju sa tri niska igrača. Naravno, postoji mogućnost da u rosteru bude Tremel Darden, ali pitanje je koliko će on moći da doprinese u ovoj utakmici i kakva mu je fizička sprema nakon skoro dvomesečne pauze.  Izlazi iz teške povrede, a Olimpijakos već ima 3-0. Pitanje je i koliko će nov trener rizikovati. Ako bude igrao to sigurno neće biti velika minutaža.

Igra Olimpijakosa sa tri niska igrača donekle će i odgovarati Markusu Vilijamsu. Kako defanzivno, tako i ofanzivno.

U defanzivi, vrlo verovatno će čuvati trećeg beka. Obično je Markus Vilijams čuvao ‘dvojke’, ali u ovoj situaciji ‘dvojka’ Olimpijakosa je Spanulis. Ovakva situacija sa pozicijom niskog krila u Olimpijakosu je dobro došla Crvenoj zvezdi, jer je varijanta u kojoj trener Radonjić može da krije Vilijamsa daleko povoljnija, nego da je igrao Lodžeski. Vilijams tako neće čuvati ni Spanulisa, ni igrača na prenosu lopte, a opet će visinom moći da parira svom protivniku (Slukas, Mancaris, Lafajet, Katsivelis). Izuzetak od takvog “pravila” će biti neka eventualna situacija kada na terenu bude Darden, gde bi Vilijams morao da čuva igrača koji prenosi loptu.

* Primer: Na terenu za Olimpijakos su Slukas, Mancaris i Spanulis, a u Zvezdi Vilijams, Lazić (Blažič) i Kalinić. Lazić (Blažič) u toj situaciji čuva igrača na prenosu lopte, Kalinić je na Spanulisu, a Vilijams čuva trećeg igrača u spoljnoj liniji.

Napadački, opet zbog nedostatka centrimetra u ekipi Olimpijakosa, biće mu mnogo lakše da traži neke ‘missmatch’ situacije. Pogotovo kada je Kalinić u igri na poziciji niskog krila, gde protiv svakog čuvara (izuzetak Darden) koji ga bude čuvao može da odigra leđima košu, na niskom postu. Takođe, biće mu mnogo lakše da dodavanjem spoji Marjanovića sa obručem, jer je Marjanović od svojih direktnih čuvara (Hanter i Dantson) viši za gotovo 20cm. Treća situacija je uska odbrana Olimpijakosa, gde svojim pregledom igre može pronaći igrača samog na šutu za tri poena.

Odbrana koju igra Olimpijakos ove sezone, dosta je specifična. Može se reći „plastično“ približna nekoj vrsti odbrane koju igra Miroslav „Muta“ Nikolić. Kockaju se sa procentima šuta protivničkih ekipa, i dopuštaju pojedinim igračima šut za tri poena. Ta kocka se do sada u Evroligi isplatila, iako je Kuća Laboral imala dosta visok procenat šuta za tri poena, a Neptunas zbog trojki u drugom poluvremenu došao do produžetka. Igraju dosta usku odbranu, u kojoj pokušavaju da napune reket. Jednostavno, to je iznuđeno rešenje, jer nemaju klasičnu peticu. Na taj način pomažu Danstonu ili Hanteru koji su visoki jedva preko 200cm u patikama (202-203cm). Zbog kratke spoljne rotacije, u nekom narednom periodu treba očekivati i zonske odbrane od Olimpijakosa. Utakmica sa Crvenom zvezdom će im biti prva utakmica bez klasične trojke, i sigurno je da će u odbrani pokušavati neke nove elemente. Pošto im je to prva takva utakmica, sigurno je da će doći i do grešaka u defanzivnim rotacijama koje bi Crvena zvezda trebalo da iskoristi. Sam rezultat verovatno će biti i usko povezan sa procentima šuta Crvene zvezde sa perimetra.

Zbog nedostatka visine u ekipi iz Pireja, Crvenoj zvezdi će biti mnogo lakše da dođe do ofanzivnog skoka. Visinska prednost je nešto što je zaista izraženo na strani u korist Zvezde, i ofanzivni skok je nešto što Zvezdi može pomoći u ovoj utakmici da dođe do pobede.

Olimpijakos će šansu u ovoj utakmici u napadu kao i uvek tražiti u pikenrolu. Odnosno, u ovom slučaju, u čistim izolacijama 2na2, gde bi izvukli Bobana Marjanovića i Markusa Vilijamsa. Sigurno je da će to iskoristiti svaki put, kada im se za to ukaže šansa. Kroz dosta blokova i kretanje spoljnih igrača, pokušaće da dolaze do takvih situacija. Komunikacija u odbrani Zvezde će tada biti od presudnog značaja. Zbog situacije u kojoj se nalaze, sigurno je da će dosta toga biti „osuđeno“ na individualna rešenja u igri grčke ekipe. Treba očekivati i dosta šuteva za tri poena, i korišćenja trećeg igrača u piku. Crvena zvezda je imala problema sa tim za vikend protiv ekipe Budućnosti, gde je u nekim situacijama treći čovek u piku koristio te situacije za čak 3+1 u nekoliko navrata.

Utakmica će biti odigrana u petak, sa početkom u 19 časova. Prenos utakmice će biti emitovan na kanalima Sport kluba. Karte za ovaj susret, puštaju se u prodaju sutra.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама