Фудбал Фудбал/Извештаји и анализе

Mrak i pored tri boda

Autor: CZBG Vladimir J.

U 10. kolu Jelen superlige Crvena zvezda je na svom terenu savladala Donji Srem rezultatom 1:0. Jedini pogodak je postigao Nejc Pečnik sa bele tačke u 35. minutu. Početak utakmice je kasnio dvadesetak minuta jer je zbog kvara na trafostanici, Marakana bila bez struje. Mrak na stadionu na kome se okupio nikad manji broj gledalaca možda i najbolje oslikava trenutno stanje u kome se nalazi nekadašnji prvak Evrope i sveta.

Pogled sa severa na ugašene reflektore i praznu Marakanu

Nenad Lalatović je odlučio da tim koji je osvojio samo jedan bod na prethodne dve utakmice probudi iz letargije brojnim promenama, ali ako je suditi po jučerašnjoj partiji koja je jedna od najslabijih u poslednjih nekoliko godina, reklo bi se da nije bilo efekta. Konačno je mladi stručnjak odlučio da odustane od formacije koju je uporno forsirao od početka sezone, pa je odigrao sa dva isturena napadača, Rakićem i Despotovićem. Nedosledno i svakako nepedagoški se poneo Zvezdin trener prema sedamnaestogodišnjem Luki Joviću kojeg je ostavio na klupi, iako je posle utakmice sa Partizanom rekao da ga ne krivi za poraz. Izgleda da je podrška ostala samo na rečima. Suspendovanog Mijaiovića na poziciji levog beka je zamenio Stefan Đorđević, a na opšte iznenađenje mladi Antić je ostao na klupi. Opet se postavlja pitanje kakvu poruku Lalatović šalje “zlatnom omladincu” ako ne može da dobije priliku čak ni kad je kapiten Mijailoivć suspendovan? Na levom krilu umesto standardnog Gavrića zaigrao je Katai.

Kao što je to postala tradicija posle poraza u derbiju, fudbaleri Zvezde su ušli u meč bez želje i energije. To su iskoristili gostujući fudbaleri koji su bili bolji protivnik u prvih pola sata i nekoliko puta su ugrozili gol Rajkovića. U 6.minutu pokušao je Bukorac sa tridesetak metara ali je bio za malo neprcizan. U sledećem minutu pokušao je Stanisavljević sa ivice šesnaesterca ali je šutirao pravo u Rajkovića. Dva prodora po boku, prvo Lazovića a zatim i Kataija su jedine akcije domaćih fudbalera vredne pomena u uvodnom delu utakmice, ali je izostao završni pas. Prvu ozbiljnu priliku propustio je Rakić u 25. minutu posle kornera koji je izveo Ristić, ali je lopta završila pored leve stative.

Posle prve konkretne akcije Crvene zvezde dosuđen je jedanaesterac. U 33. minutu Lazović je prošao po desnoj strani i uposlio Rakića u šesnaestercu koji je primio loptu, prebacio je na levu nogu i šutirao, a na je na putu ka golu pogodila u ruku kapitena Donjeg Srema Prljevića. Da li je sudija Đokić postupio pravedno ostaje pitanje jer je kriterijum igranja rukom u šesnaestercu jedan od najdiskutabilnijih, pa arbitri širom sveta različito postupaju u sličnim sitacijama. Činjenica je da je lopta pogodila Prljevića u padu dok je pokušavao da postavi blok i da ne postoji namera, ali isto tako izvesno je da bi lopta završila u mreži da ga nije pogodila u ruku. U svakom slučaju, Nejc Pečnik je bio siguran realizator najstrože kazne za vođstvo Zvezde.

Pečnik matira Belića sa “kreča”

U 42. minutu ponovo je zapretila Zvezda. Posle kontre koji je povukao Đorđević po levoj strani lopta je došla do Bosančića koje je majstorski sa tridesetak metara gađao donji levi ugao gola Belića, ali je vrhovima prstiju intervenisao golman gostiju. U nastaku akcije posle kornera Rakić se ponovo našao u prilici ali je njegov pokušaj glavom na gol liniji zaustavio Punoševac.

Ako je dilema postojala kod dosuđenog penala za Zvezdu, u 45. minutu nije i može se sa sigurnošću reći da je oštećen Donji Srem. Spalević je dobio loptu iza leđa Pavićevića a dovoljno daleko od Pečnika i sa ivice šesnaesterca matirao Rajkovića ali je pomoćni sudija podigao zastavicu.

U poluvremenu Lalatović je shvatio da je postavkom bez zadnjeg veznog(nije igrao Kovačević) ostavio previše prostora na sredini, pa je umesto Despotovića, od početka drugog poluvremena igrao mladi Grujić, momak koji igra na dvojnu registraciju za lazarevačku Kolubaru. Na taj način Zvezda se vratila u standardnu formaciju sa jednim isturenim napadačem.

Ta promena uticala je da se otupe opasni napadi gostiju, pa je u nastavku uglavnom napadala Zvezda preko krila, ali je sve ostajalo na poluprilikama. Najbolju priliku za izjednačenje gosti su propustili preko Stanisavljevića u 65. minutu. Pomenuti igrač je povukao jednu kontru kroz sredinu, uposlio Spalevića na desnoj strani koje je vratio loptu u šesnaesterac ponovo do Stanisavljevica koji nije šutirao iz prve već pokušao da je primi, ali zbog prejakog fora nije uspeo da  opasanije da zapreti jer mu je Rajković već ušao u šut.

U 80. minutu ponovo je Rakić propustio priliku da reši meč. Kontru je povukao Katai, uposlio Lazovića na desnom boku koji preciznim centaršutem pronalazi Rakića, ali Belić zaustavlja njegov pokušaj. U 83. minutu konačno je i Jović dobio priliku umesto indisponiranog Kataija. Upravo je on u 88. minutu odličnim pasom “izbacio“ Ristića u kontru koji je ušao u šesnaesterac i snažno šutirao, ali je Belić ponovo bio na visini zadatka. U 90. minutu deo svog raskošnog talenta je demonstrirao i mladi Grujić kada je solo prodorom od sredine terena stigao do šesnaesterca ali je njegov šut završio malo pored stative.

Zvezdina budućnost: Marko Grujić u soloprodoru

Do kraja pokušavali su gosti ubacivanjem lopte u Zvezdin šesnaesterac gde su se trapavim potezima isticali defanzivci domaćeg tima, ali na sreću 4-5 hiljada navijača na našem najvećem stadionu, mreža Rajkovića je nekako sačuvana.

Što se tiče navijača Crvene zvezde, bila je to utakmica za zaborav. Što se tiče fudbalera i članova strušnog štaba, oni nikako ne smeju da je zaborave, već da je analiziraju do najsitnijeg detalja i da pokušaju da izvuku pouke. Jedina pozitivna stvar pored pobede je što su Zvezdina deca još jednom dokazala da odskaču kvalitetom od “raznoraznih pojačanja“ i da nikako ne smeju da budu u drugom planu kao što je do sada bio slučaj. Antić, Jovanović, Grijić, Ristić, Avramovski, Jović moraju igrati po svaku cenu, jer nemamo više šta da izgubimo.

CRVENA ZVEZDA: Rajković – Pečnik, Pavićević, Lazić, S. Đorđević – Ristić, Bosančić (66. Avramovski), Lazović, Katai (83. Jović) – Rakić, Despotović (46. Grujić).

DONJI SREM: Belić – Punoševac, Lakić-Pešić, Prljević, Lakićević – Abubakari (82. Šarac), Bukorac (50. Grujučić) – Krunić, Stanisavljević, Zec (69. Beljić) – Spalević.

Snimak:

[youtube id=”qG89C1l-7zM”]

Nenad Lalatović na konferenciji za štampu:

[youtube id=”RZp9WqhHQ0g”]

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама