Форум

Notifications
Clear all

На данашњи дан...

Page 3 / 3
bari1991
(@bari1991)
Ушло у крв и довиђења

На данашњи дан, 20. децембра 1355. године, умро је један од највећих српских владара Стефан Урош IV Душан Немањић, познатији као цар Душан Силни. За време његове владавине од 1331. до 1355. Србија је излазила чак на три мора, Јадранско, Егејско и Јонско. Уздигао је српску цркву у ранг патријаршије, а познат је и по доношењу Душановог законика, најзначајнијег српског средњовековног правног акта...

 

Слика може припадати 1 особа и текст

ReplyQuote
Topic starter Posted : 20. децембра 2021. 21:41
ganac liked
bari1991
(@bari1991)
Ушло у крв и довиђења

На данашњи дан 1946. године, у близини Дегурићке клисуре у околини Ваљева, у потери ОЗНЕ, убијен је командант Горске краљеве гарде потпуковник Никола Калабић.

 

Комуњаре лажу, лажу...да си издо’ Чича Дражу!

 

Слика може припадати 1 особа и брада

This post was modified 4 месеца ago by bari1991
ReplyQuote
Topic starter Posted : 19. јануара 2022. 20:45
bari1991
(@bari1991)
Ушло у крв и довиђења
На данашњи дан пре 101 године у Београду је преминуо војвода Живојин Мишић.
,,Такав је војвода Живојин Мишић. Прави српски тип. Човек ванредно доброга срца, необичне интелигенције и проницљивости а несавладиве енергије. Сем тога, има војвода још једну врлину: остао је природан и скроман упркос велике славе, коју је стекао својим сјајним подвизима.“
- Арчибалд Рајс 1918. године
 
 
Слика може припадати напољу и споменик
ReplyQuote
Topic starter Posted : 20. јануара 2022. 15:38
ganac liked
bari1991
(@bari1991)
Ушло у крв и довиђења
На данашњи дан пре 4 године, прерано нас је напустио глумац Небојша Глоговац.
Познат као један од најбољих глумаца у историји српског филма, рођени Требињац је увек са собом носио љубав према Црвеној Звезди.
Поред силних улога у каријери, међу навијачима црвено-белих заувек ће остати упамћена она из филма "Муње", и то по чувеном опису гола Душана Савића Арсеналу у Лондону 1978. године, уз коментар "А у Лондону, мук..."
 
 
Слика може припадати 7 особа и људи стоје
ReplyQuote
Topic starter Posted : 9. фебруара 2022. 19:43
Splinter liked
bari1991
(@bari1991)
Ушло у крв и довиђења
НА ДАНАШЊИ ДАН 1804...
Почео је Карађорђев рат, односно, Први српски устанак.
"Ми ћемо се борити по пустарама, гладни, по планинама, жедни, подносићемо све тегобе чак и када би се шума, којим чудом претворила у Турке, а лишће у куршуме. Наша одлука је тако постојана да на овој земљи нема такве слаткоречивости која би нас могла завести и одвратити од наше одлуке...Сада је прилика да докажемо колико волимо нашу отаџбину. На оружје, браћо! На живот или смрт! Живот или смрт за отаџбину!"
- Вожд Карађорђе
У том мраку, турском мраку, пали се једна буктиња, у маленој Србији. Они су осећали јединство српског народа, чак и у условима непостојање државе, био си Србин где год си отишао, поделе које ми данас живимо биле су незамисљиве у оно време. Шта је то било тим људима да ратују против Турске Царевине? Шта се то бранило? У односу на нас данас, нису имали ништа, а бранили су баш то своје ништа, мерено, наравно, нашим очима. Ропство је било незамисливо а слобода најсветији идеал наших предака, зато су ишли на живот или смрт, зато су ризиковали све за општу ствар, за српски народ.
 
 
Слика може припадати 1 особа и текст
ReplyQuote
Topic starter Posted : 14. фебруара 2022. 19:14
ganac and Splinter liked
bari1991
(@bari1991)
Ушло у крв и довиђења

Вељко Миланковић (Кремна5. јануар 1955 — Београд14. фебруар 1993) је био оснивач и командант батаљона Вукови са Вучијака.[1] По професији је био саобраћајни техничар, а пре рата је био приватни предузетник.

На Видовдан 28. јуна 1991. године, одлучује да помогне свом народу у рату који је тада захватио Југославију. Иде у место Голубић, код Книна, и тамо завршава обуку код Капетана Драгана.[1] Миланковић се истицао на обуци као веома дисциплинован и добар војник и по завршетку обуке добија чин поручника. У родном крају формира јединицу "Вукови с Вучијака".[1] Убрзо он и његови „Вучјаци“ постају истакнути борци и јунаци. Били су свуда где су се водиле тешке борбе, Модрича, Дервента, Јасеновац, Пакрац, Окучани, Босанска и Книнска Крајина.[1]

Августа 1991. године са својом ослабљеном јединицом заузео је спомен парк Јасеновац. У току борбе на Брочицама, јединица „Вукови са Вучјака“ која је бројала 47 војника, убила је 37 непријатељских војника а више десетина је рањено. Том приликом заробљена су два тенка М-84, један оклопни транспортер, веће количине оружја и муниције.

Крајем фебруара 1992. године је рањен током борби код села Смртић у Западној Славонији, одакле је пребачен у Бању Луку где је оперисан и превезен на ВМА ради лечења.

Веома значајну, ако не и пресудну, улогу је имао у пробијању „Коридора Живота“. Иако је имао гипс на нози, одбијао је да оде из борбе, и са својим војницима је први био у пробијању „чврстог коридора“. Као командант јединице током пробијања коридора водио је борбе код Добар Куле (1. јул 1992.), Бијелог Брда, Јакеша, Чардака, Цера, Модриче (26. јун 1992.) и Оџака (12. јул 1992.).

Јунаштво Вељка и његових бораца остаће запамћено у аналима овог рата: „Момци „вечитог поручника Миланковића“ извели су једини класичан јуриш „на нож“ виђен у рату 1992. године. Крећући у напад на забункерисано брдо Јакеш развили су се у стрелце, изнели заставу у прве редове и после команде „НОЖ НА ПУШКЕ“ полетели грудима на непријатељске ровове… Девет их је погинуло, двадесетак рањено – Јакеш је пао.”

Тешко је рањен у уличним борбама у селу Кашић (општина Бенковац) 4. фебруара 1993. године када је током дејства артиљерије у операцији Масленица[2] погођен у десну страну груди. Умро је 14. фебруара на ВМА у Београду. Три дана касније сахрањен је на родној Кремни.

Дана 23. јуна 1993. посмртно је одликован орденом Милоша Обилића.

 

Вечна слава и хвала. 

 

Veljko Milankovic.jpg

ReplyQuote
Topic starter Posted : 14. фебруара 2022. 19:56
Splinter and ganac liked
ganac
(@ganac)
Циганин до коске

I isprozivao je Arkana baš u toj akciji gde je ranjen (pošto su prvo arkanovi išli i dobili po tamburi) sa "šta je mačići"...sve ostalo je istorija.

ReplyQuote
Posted : 15. фебруара 2022. 07:52
bari1991 liked
bari1991
(@bari1991)
Ушло у крв и довиђења
Заклетва у Орашцу на Сретење 1804.године гласија је:
"Ко издао, издало га тело; пожелео поћи али не могао! У кући му се не јављало ни старо, ни младо. Од руке му се све скаменило; у тору му овце не блејале, у обору краве не рикале. Да Бог да, да се у сињи камен претворио, да се други на њега угледају. Не био срећан ни дуговечан, нити лице Божје икад видео. Амин!
 
Ово данас не би прошло. Постали смо пичкаст народ. 
 
 
Слика може припадати 3 особе и људи стоје
ReplyQuote
Topic starter Posted : 15. фебруара 2022. 10:52
Splinter liked
bari1991
(@bari1991)
Ушло у крв и довиђења
На данашњи дан, 18.02.1968. године рођен је Маринос Ритсоудис, бивши капетан и потпоручник Грчке ратне морнарице који је одбио бомбардовање 1999. године. Иако је и Грчка чланица НАТО-а, она није учествовала у ваздушним нападима на СРЈ, али је Ритсоудисов брод послала у Јадранско море. Посада је била разочарана таквом одлуком владе, а Маринос Ритсоудис уместо да крене на наш народ, одбио је наређење да учествује у бомбардовању и вратио је брод назад у луку. Многи грчки морнари стали су уз свог капетана, народ га је подржао, али га је ипак војни суд 1999. осудио на две и по године затвора, условно на три године. Притвором се нису завршиле његове недаће – суђено му је пред девет судова и избачен је из службе. Његов одговор на суду је гласио: "Као православац не могу да учествујем у нападу на братски народ." И после толико времена и недаћа које му је донео храбри гест 1999. године, који му је пореметио живот и уништио каријеру, он и даље са пуно љубави и симпатија говори о нашој земљи и диви се храбрости нашег народа.
На свечаности у згради Патријаршије Српске православне цркве у Београду, дана 23. јануара 2018. године, уручен му је Орден Светог цара Константина. Скоро је добио и своју улицу у Нишу. Такође постоји и кошаркашки клуб назван по њему у Нишу.
 
Срећан рођендан капетане!
 
 
Слика може припадати 1 особа и текст који гласи „KAO не могу да учествулем нападу на братски народ! маринос ритсоудис 1999“
ReplyQuote
Topic starter Posted : 18. фебруара 2022. 22:17
ganac liked
Page 3 / 3
Скочи на траку са алаткама