Блог Фудбал Фудбал/Вести Фудбал/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Овако су светски медији известили о Звездиној титули

Црвена звезда је јуче постала нови-стар шампион Србије, а велику пажњу 34. титули нашег клуба посветила је и светска спортска јавност.

Шпанска Марка доноси чланак под насловом “Црвена звезда осваја лигу Србије у историјској сезони” и констатује да је црвено-белима била потребна свега једна утакмица у плеј-офу да потврде шампионско звање. “Победили су Бачку Тополу са 4-1 и демонстрирали огромну надмоћ коју имају у српском фудбалу: +23 бода у односу на другопласираног, уз 85 датих голова за и 15 примљених… нису изгубили ниједну утакмицу од 31 одигране”. 

Италијански Скај спорт пише у свом наслову “Црвена звезда је шампион Србије шест кола пре краја”. Италијански емитер наводи следеће “Победом од 4-1 над другопласираним ТСЦ-ом на београдској Маракани, Црвена звезда је освојила шесто узастопно првенство Србије и то са шест утакмица у резерви. Милојевићев тим, још непоражен у Суперлиги, има 85 бодова на 31 утакмици, 23 више од директног ривала”. Писало се још о Усману Букарију као главном пеотагонисти вечери и аутору хет-трика који је водио црвено-беле до 34. титуле.

Руски гигант на пољу спортских преноса и извештаја, Матч ТВ, објавио је вест под насловом “Београдска Црвена звезда по 34. пут постала победник националног фудбалског првенства”. Уз крати осврт на ток утакмице, аутор појашњава структуру Звездиних наслова – “Црвеној звезди је ово 34. лигашка титула: тим је 19 пута освојио првенство Југославије, пет пута првенство СР Југославије и десет пута првенство Србије”.

Са посебном пажњом име Црвене звезде прати се у Израелу. Разумљиво, због свега што се догађа са Бараком Бахаром који је виђен као нови тренер нашег клуба. Вала у наслову каже – Највећи јаз у Европи: Црвена звезда обезбедила шести шампионат у низу”. Портал подсећа јавност своје земље на чињеницу да је Звезда већ учесник Лиге шампиона – “Као што знате, Црвена звезда, чије је место у групној фази Лиге шампиона загарантовано за следећу сезону, настоји именовању Барака Бехара, тренера Макабија из Хаифе, који ју је заједно са шампионом Израела избацио из престижног такмичења на почетку сезоне”.

Националне аустријске дневне новине, Устерајх, на свом интернет порталу ое24 у први план стављају догогодишњег капитена репрезентације те земље, стављајући у наслов вест “Драговић осми пут шампион у иностранству”. У тексту се обавештава да је пре утакмице Драговић добио одликовање клуба за 100 наступа у дресу Црвене звезде, а каже се још – “Након што је у суботу савладао Бачку Тополу са 4-1, централни дефанзивац и шампион Србије, који је шести пут узастопно тријумфовао, већ шест кола пре краја сезоне потврђен је као нови шампион. Драговић сада има осам шампионских титула у иностранству и други је Аустријанац иза Давида Алабе са једанаест”.

Етноцентрични приступ при извештавању заузео је и афрички фудбалски портал на француском језику Africa Foot United. У чланку се каже да “Непосредно после сусрета са другопласираним тимом Србије, на стадиону Рајко Митић у Београду свима је на уснама име Усмана Букарија”. Пише се још о овогодињем учинку Звездиног крила.

Дански Болд саопштава под насловом “Непоражена Црвена звезда освојила лигу и прва је екипа у куглици Лиге шампиона” и још подсећа на славне дане “Шампиони Србије освојили су престижни турнир давне 1991. године, када се звао Куп европских шампиона”.

Финиш сезоне у Суперлиги изазива пажњу и у региону. Румунска SportMedia извештава да је Црвена звезда из Београд, шампион Србије и једини непоражени тим у целој Европи”. И Румуни говоре о Звездином учествовању у Лиги шампиона. “Велика вест за српски фудбал је, међутим, да од наредне сезоне Лиге шампиона, 2023/2024, шампион Србије иде директно у групе Лиге шампиона, с обзиром да је суседна земља на 11. месту на ранг-листи УЕФА коефицијената. Стога ће шампион Србије бити део групе и вицешампиона ће у треће претколо”.

Хрватски Индекс каже “Црвена звезда шести пут заредом првак Србије. Изборила наступ у групној фази Лиге Првака”, а Спортске Новости пишу “Велики преокрет у Београду: Црвена звезда шести пут постала првак Србије”.

Црногорске Вијести доноси вест о титули са насловом “Звезди шеста узастопна титула, али са знаком Лиге шампиона”. Аутор С.Ж. говори да “То гарантује најмање 25 милиона евра зараде”.

 

Скочи на траку са алаткама