Blog Košarka Košarka/Vesti Košarka/Izveštaji i analize CZBG

Zvezda opet u seriji pobeda, ali buđenje iz zimskog sna je stiglo sa kašnjenjem

Crvena zvezda se oprostila od evroligaške sezone pobedom protiv Fenerbahčea (91-89 u produžetku), stigla do petog vezanog trijumfa u takmičenju, izjednačivši tako ukupan broj pobeda i poraza (17-17).

Još je ranije bilo jasno da crveno-beli neće među osam najboljih, ali razloga za ravnodušnost u igri nije bilo. Zvezda je protiv Fenerbahčea vodila tesnu borbu, kao da joj je pobeda trebala više u odnosu na rivala kojem je gorelo pod nogama.

Gostima je pred utakmicu čak visio i plasman u plej-of i čini se da su na početku utakmicu tretirali sa tom važnošću. Poveo je gost 8-15, a naš tim je odgovorio za  25-25. Turci, predvođeni Džonatanom Motlijem, krenuli su u novi nalet od 8-0 i poveli 27-35. I gde se činilo da je Fener ozbiljno shvatio svoju ulogu, usledio je Zvezdin odgovor – serija od 10-0, sa Hasanom Martinom koji je dominirao ispod koša i Lukom Vildosom koji je doneo poene, za preokret 37-35.

Trojka Markovića donela je prednost+4 (55-51), ali je tu počela reakcija Itudisovog tima. Tri slobodna bacanja Dorsija, iz zarađenog faula u pokušaju za tri poena, donela su prednost gostima (55-56). 

Borba je nastavljena i na početku poslednjeg perioda. Taman kad je Fener malo odahnuo sa realizovanim bacanjima Gudurića, došla je trojka Dobrića za 64-63. I već u sledećem napadu naše ekipe, Dobrić je to ponovio (67-63).  Hejs-Dejvis je posle neverovatne asistencije Kalatesa smanjio zaostatak trojkom (67-66). A grčki bek je svojom dugom trojkom poentirao za 69-71.

Činilo se da su trojke ključ za Fenerbahče, mada su već imali 39% u šutu. Treća uzastopna (ovaj put Hejs-Dejvis) doveo je turski tim na +5 (69-74) pri 3:15 na satu. Zvezda je uspela da izgrize i ovaj hendikep. Nespretnost gostiju u napadu, dala je priliku crveno-belima da ostanu u igri. Na četiri sekundi pre kraja Kampaco je sjajnim polaganjem izjednačio (79-79).

Dodatnih pet minuta počelo je tako što je vođstvo tri puta promenilo ruke za manje od minut i po. Vrhunac večeri, dodavanje Vildose pod noge Motlija, rezultiralo je zakucavanjem Petruševa i +3  (85-82). Kampaco je neverovatnom trojkom iz ugla ubio u pojam goste za 90-84. Ali je sada Zvezda bila ta koja je častila rivala u finišu, kod ubacivanja lopte. 

Dobrić je poslao Dorsija na crtu (90-89). Fener je ponovo odlučio da pritisne, zakasnio je na faul i kada su to uradili (na Vildosi) ostalo je 8 sekundi. Argentinski bek je promašio prvi pokušaj, pogodio drugi, a Kalates je promašio trojku za pobedu.

Neverovatna utakmica za oproštaj od takmičenja. Anomalija večeri bio je odnos skokova ekipe Fenera, koji je imao više ofanzivnih nego defanzivnih skokova.

Zvezda će sigurno žaliti što je padala na mestima i na načine koji su bili nedopustivi. Na kraju ni 17-17 nije dovoljno za prolazak, iako je u nekim ranijim sezonama izjednačen odnos pobeda i poraza vodio ekipe u narednu fazu. Ove godine, takmičenje je bilo konkurentnije nego ikad, pa crveno-beli nisu smeli da dopuste neke naivne poraze.

Tako je Zvezda uspevala da dva puta dobije ekipe kao što su Olimpijakos, Makabi, a bez pobede ostala protiv Panatinaikosa. Kad je trebalo potvrditi momentum posle osvojenog Kupa, poražena je od Albe u Beogradu. Poljuljano samopouzdanje i strah ispoljili su se u Minhenu, gde smo gledali već viđeno u Kaunasu. Sa gostovanjem u Atini je isto.

Mnogo je faktora koji su negativno doprineli kraju koji razočarava navijače, jer je utisak da je ovaj tim mogao više, o čemu je govorio i Duško Ivanović. Najpre, početna selekcija i neiskusni trener, a onda negativna energija preokupirana embargom za Kampaca, sudijska greška protiv Barselone, neobjašnjivi porazi.

Po dolasku Duška Ivanovića na klupu, niz pobeda protezao se do deset, a trenutni je na osam pobeda. Njegovo produženje donosiće samo pobede u ABA ligi. Crvena zvezda je poput neodgovornog studenta padala ispite u januarsko-februarskom roku. Sa prolećem, forma se uzdigla i došla je do pete uzastopne pobede u Evroligi. Međutim, buđenje iz zimskog sna došlo je sa kašnjenjem.

Sa kašnjenjem, ali ne i zakašnjenjem, jer uvek je pravo vreme za pobede. Naročito jer predstoji rasplet sezone i borba za preostale trofeje.

About the author

Fuentess

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama