Блог Кошарка Кошарка/Вести Кошарка/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Звезда опет у серији победа, али буђење из зимског сна је стигло са кашњењем

Црвена звезда се опростила од евролигашке сезоне победом против Фенербахчеа (91-89 у продужетку), стигла до петог везаног тријумфа у такмичењу, изједначивши тако укупан број победа и пораза (17-17).

Још је раније било јасно да црвено-бели неће међу осам најбољих, али разлога за равнодушност у игри није било. Звезда је против Фенербахчеа водила тесну борбу, као да јој је победа требала више у односу на ривала којем је горело под ногама.

Гостима је пред утакмицу чак висио и пласман у плеј-оф и чини се да су на почетку утакмицу третирали са том важношћу. Повео је гост 8-15, а наш тим је одговорио за  25-25. Турци, предвођени Џонатаном Мотлијем, кренули су у нови налет од 8-0 и повели 27-35. И где се чинило да је Фенер озбиљно схватио своју улогу, уследио је Звездин одговор – серија од 10-0, са Хасаном Мартином који је доминирао испод коша и Луком Вилдосом који је донео поене, за преокрет 37-35.

Тројка Марковића донела је предност+4 (55-51), али је ту почела реакција Итудисовог тима. Три слободна бацања Дорсија, из зарађеног фаула у покушају за три поена, донела су предност гостима (55-56). 

Борба је настављена и на почетку последњег периода. Таман кад је Фенер мало одахнуо са реализованим бацањима Гудурића, дошла је тројка Добрића за 64-63. И већ у следећем нападу наше екипе, Добрић је то поновио (67-63).  Хејс-Дејвис је после невероватне асистенције Калатеса смањио заостатак тројком (67-66). А грчки бек је својом дугом тројком поентирао за 69-71.

Чинило се да су тројке кључ за Фенербахче, мада су већ имали 39% у шуту. Трећа узастопна (овај пут Хејс-Дејвис) довео је турски тим на +5 (69-74) при 3:15 на сату. Звезда је успела да изгризе и овај хендикеп. Неспретност гостију у нападу, дала је прилику црвено-белима да остану у игри. На четири секунди пре краја Кампацо је сјајним полагањем изједначио (79-79).

Додатних пет минута почело је тако што је вођство три пута променило руке за мање од минут и по. Врхунац вечери, додавање Вилдосе под ноге Мотлија, резултирало је закуцавањем Петрушева и +3  (85-82). Кампацо је невероватном тројком из угла убио у појам госте за 90-84. Али је сада Звезда била та која је частила ривала у финишу, код убацивања лопте. 

Добрић је послао Дорсија на црту (90-89). Фенер је поново одлучио да притисне, закаснио је на фаул и када су то урадили (на Вилдоси) остало је 8 секунди. Аргентински бек је промашио први покушај, погодио други, а Калатес је промашио тројку за победу.

Невероватна утакмица за опроштај од такмичења. Аномалија вечери био је однос скокова екипе Фенера, који је имао више офанзивних него дефанзивних скокова.

Звезда ће сигурно жалити што је падала на местима и на начине који су били недопустиви. На крају ни 17-17 није довољно за пролазак, иако је у неким ранијим сезонама изједначен однос победа и пораза водио екипе у наредну фазу. Ове године, такмичење је било конкурентније него икад, па црвено-бели нису смели да допусте неке наивне поразе.

Тако је Звезда успевала да два пута добије екипе као што су Олимпијакос, Макаби, а без победе остала против Панатинаикоса. Кад је требало потврдити моментум после освојеног Купа, поражена је од Албе у Београду. Пољуљано самопоуздање и страх испољили су се у Минхену, где смо гледали већ виђено у Каунасу. Са гостовањем у Атини је исто.

Много је фактора који су негативно допринели крају који разочарава навијаче, јер је утисак да је овај тим могао више, о чему је говорио и Душко Ивановић. Најпре, почетна селекција и неискусни тренер, а онда негативна енергија преокупирана ембаргом за Кампаца, судијска грешка против Барселоне, необјашњиви порази.

По доласку Душка Ивановића на клупу, низ победа протезао се до десет, а тренутни је на осам победа. Његово продужење доносиће само победе у АБА лиги. Црвена звезда је попут неодговорног студента падала испите у јануарско-фебруарском року. Са пролећем, форма се уздигла и дошла је до пете узастопне победе у Евролиги. Међутим, буђење из зимског сна дошло је са кашњењем.

Са кашњењем, али не и закашњењем, јер увек је право време за победе. Нарочито јер предстоји расплет сезоне и борба за преостале трофеје.

Скочи на траку са алаткама