Fudbal Fudbal/Izveštaji i analize CZBG

Borba za prevlast: Šta Zvezdi znači ko će biti predsednik FSS?

Ko se na mleko opeče i u jogurt duva, kaže stara narodna umotvorina sa kojom se Crvena zvezda mogla poistovetiti krajem novembra kada je jednoglasno usvojen novi statut FSS. Dve glavne novine u statutu bile su uklanjanje gornje starosne granice koja je nekad propisivala da lice strije od 70 godina nema prava da se uključi u predsedničku trku, i druga koja je omogućila stranačkim članovima i političkim funkcionerima da uđu u izbror, budući da stari statut nije dozvoljavao pravo na kandidaturu licima koja su u prethodnih godinu dana bili poslanici ili funkcioneri na bilo kom nivou vlasti.

Bilo viđeno da će Nenad Bjeković, koji je od maja 2021. godine vršilac dužnosti predsednika, i zvanično zauzeti čelno mesto. Sve ovo dovelo je do mobilizacije navijača Crvene zvezde koji su, uz skandiranja, na svakoj utakmici razvijali transparent Bjeko lopove. Sećanje na mračne dane za vreme predsednikovanja Toleta Karadžića, nagnalo je i klub da se zvanično oglasi protiveći se ovoj mogućnosti, tim više što je Bjeković poznat po nesportskim izjavama na račun našeg kluba.

Pretilo je da zaliči na 2011. godinu kada su organizovani masovni ulični protesti protiv Tomislava Karadžića, Dragana Đorđevića, Zorana Lakovića, Ivana Ćurkovića i Milovana Đorića. Ipak, Bjeković je naprasno odlučio da odustane od kandidature, kako je kazao “zbog jedinstva koje je u ovom trenutku, tri nedelje pre početka Mundijala, neophodno celoj fudbalskoj Srbiji”.

Kad je FSS posle razilaska sa Crnom Gorom 2006. godine postao najviša instanca fudbala u Srbiji, vodio ga je Zvezdan Terzić. Njegovu kandidaturu predložio je FS Beograda, a Dragan Džajić je sa Bjekovićem i Zečevićem postigao konsenzus oko podrške Terziću, koji je postao najmlađi predsednik jednog fudbalskog saveza u Evropi. U tim danima, Terzić je bio rado viđen gost na stadionu Partizana, sve do trenutka kada je otišao na skijanje, a potom i na školovanje u inostranstvu. Sa nepoznate lokacije podneo je ostavku pošto je za njim raspisana poternica zbog nečasnih radnji u fudbalu, a za naslednika predložio je dotadašnjeg zamenika, Tomislava Karadžića.

Karadžić je kao vremešni čovek trebalo da služi kao brana Terzićeve pozicije, koji će se tu nalaziti i čuvati fotelju dok Terzić ne reši sukob sa pravosuđem. Ipak, Karadžiću se funkcija dopala, pa je u potpunosti zavladao savezom. Verbalni sukobi Terzića i Karadžića počeli su 2013. godine kada se Terzić našao uvređenim što se Karadžić samoproglasio za najboljeg operativca. Današnji direktor Zvezde rekao je da Karadžić ima komplekse od njega.

Eskaliralo je 2016. godine kada je Karadžić izdao saopštenje u kojem je Terzića nazvao licem sa poternice, a odgovr Terzića nije se dugo čekao. Zažalio je što je “izmislio” Toleta – Tužan sam i priznajem kriv, što sam takvog čoveka izmislio i u njegovoj 70. godini postavio za predsednika FSS. Srećan sam što sam na suprotnoj strani od čoveka koji je oličenje zla i korupcije, čoveka koji je uništio srpski fudbal. Čoveka koji je sav svoj materijalni imetak stekao zahvaljujući švercu nafte koji mu je omogućio režim kome je tada bio blizak”.

Terzić je 2014. godine naglašavao kako su “četiri ključna čoveka koji vode Savez su bliski Partizanu: Tomislav Karadžić, Zoran Laković, Ivan Ćurković i Raša Babić, Zvezde nema već sedam godina”. Dve godine kasnije predsednik Saveza postao je Slaviša Kokeza, čovek koji je sopstvenim telom osetio policijsku brutalnost, zaklanjajući i braneći Aleksandra Vučića iz radikalskih dana na uličnim protestima.

Kokezu, koji je 2012. godine postao potpredsednik UO Crvene zvezde, Terzić je uzeo na zub posle izgubljene titule 2017. godine – “Cela Srbija zna da je Kokeza formalni predsednik FSS-a i neformalni predsednik Partizana”. Ipak, Kokeza će biti ostati upamćen kao čovek koji je preko fotelje FSS-a lečio komplekse igračkog neostvarenja u fudbalu. O njemu postoje podaci da je posle juniorskih dana u Čeliku iz Zenice, navodno imao seniorsku karijeru u Brodarcu. Ovaj njegov tim svesrdno je pomagan dok je bio na čelu Saveza, baš kao Partizan u vreme Karadžića. Priča se kako je Kokeza tražio od Muslina da trenira, pa čak i da igra na prijateljskoj utakmici reprezentacije. Udovoljavao je hiru i svog vozača Predraga Stankovića koji je imao želju da debituje za Radnički iz Niša protiv Crvene zvezde, što se desilo u 88. minutu utakmice na Čairu u sezoni 2017/18.

Danas nam “preti” sličan scenario jer je Branislav Nedimović pasionirani ljubitelj fudbala, koji je uvek na pomoći Radničkom iz Sremske Mitrovice. Nekadašnji ministar u Vladi Srbije i gradonačelnik Sremske Mitrovice posebno voli futsal, pa i ne čudi što nije odoleo da svečano u dvorani Pinki otvori takmičenje Futsal lige srednjih škola. U junu pre dve godine posetio je Staru Pazovu i sivu eminenciju Saveza u liku Dragana Stojkovića Piksija, da reprezentaciji poželi sreću na turneji u Japanu.

Šta znači Zvezdi izbor između Vidića i Nedimovića? Navijački ništa, jer i jedan i drugi pripadaju crveno-beloj strani, pa straha od novog Kokeze ili Toleta nema. Ipak, deluje da klub mora da brine za tuđe interese u ovom slučaju, pošto se neko potrudio da Zvezdine bojazni sa Bjekovićem i novog slučaja Toleta Karadžića budu deo prošlosti. Ove tuđe interese treba posmatrati iz komercijalne vizure, budući da je fudbal danas postao industrija.

Nikakva novina, ako se setimo da je fudbal odvuvek bio poligon spletki i intriga. Ceh toga platio je Branko Bulatović, ubijeni sekretar FCSCG.

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama