Fudbal Fudbal/Vesti Fudbal/Izveštaji i analize CZBG

Marko Stamenić – novozelandski vunderkind srpskih korena

U prethodnim danima Crvena zvezda obelodanila je potpis još jednog igrača koji će se od leta staviti na raspolaganje klubu. Marko Stamenić novi je fudbaler crveno-belih koji će u Beograd doći posle završetka misije u Kopenhagenu.

Dvadesetogodišnjak srpskog porekla rođen u Velingtonu igra na poziciji centralnog veziste. Po sopstvenim rečima, u fudbal ga je uveo otac i njime se bavi od svoje šeste godine kada je pristupio Ole akademiji.  Zatim je svoj razvoj na nivou omladinaca nastavio u Vestern Suburbsu, gde je potom debitovao i u seniorskoj konkurenciji. Ove kvalifikacije odvele su ga u tim Velingtona što mu je donelo poziv za reprezentaciju Novog Zelanda do 17 godina.

Nakon zapaženih nastupa za Novi Zeland na FIFA Svetskom prvenstvu 2019. godine za igrače do 17 godina, Stamenić je pozvan na tronedeljnu probu u Kopenhagenu. Međutim, vlasti Novog Zelanda donele su odluku usled pandemije kovida 19 koja obavezuje sve Novozelanđane da se vrate u zemlju pa je boravak prekinut. Bar nakratko, jer je danski klub ostao zainteresovan i 1. septembra potpisao ugovor sa igračem.

Stamenić je 2021. nominovan kao jedan od petoro novozelandskih sportista u nadmetanju za nagradu “Sportista godine – talenat u nastajanju“. U konkurenciji za ovo prestižno priznanje bio je jedini fudbaler, a još su bili nominovi Konor Bel (atletika), Kul Vakušima (snoubord), kasnije pobednica Erika Ferveder (plivanje)  i Grejs Nveke (netbol).

Tokom boravka u Danskoj, najpre se pridružio Odeljenju za talente Kopenhagena, a onda je dve polusezone bio prosleđen na pozajmicu u HB Keje. Povrede Karlosa Zeke i Rasmusa Falka otvorile su prostor za Stamenića u prvom timu, jer trener Kopenhagena nije imao drugih alternativa pa je Stamenić morao da bude bačen u vatru. Debitovao je u Ligi šampiona na Parkenu protiv Sevilje u meču bez golova.

Tokom decembra i januara, klub i igrač su vodili pregovore oko produžetka saradnje, ali zbog odbijanja Stamenića do dogovora nije došlo. Ostaje mu da završi svoj aranžman sa danskim timom i da onda obuče dres našeg kluba.

Stamenić je tehnički jak “plejmejker”, sa jasnim pregledom igre, dobrom desnom nogom i dobrom kontrolom lopte. Ima sposobnost da uradi neočekivano, zbog čega ga je teško anticipirati. Međutim, prilično je spor što predstavlja njegovu glavnu manu, kao i činjenica da fizički nema dovoljno snage da se nosi sa jakim protivnicima, što se videlo u Mančesteru protiv tima Pepa Gvardiole.

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama