Фудбал Фудбал/Вести Фудбал/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Марко Стаменић – новозеландски вундеркинд српских корена

У претходним данима Црвена звезда обелоданила је потпис још једног играча који ће се од лета ставити на располагање клубу. Марко Стаменић нови је фудбалер црвено-белих који ће у Београд доћи после завршетка мисије у Копенхагену.

Двадесетогодишњак српског порекла рођен у Велингтону игра на позицији централног везисте. По сопственим речима, у фудбал га је увео отац и њиме се бави од своје шесте године када је приступио Оле академији.  Затим је свој развој на нивоу омладинаца наставио у Вестерн Субурбсу, где је потом дебитовао и у сениорској конкуренцији. Ове квалификације одвеле су га у тим Велингтона што му је донело позив за репрезентацију Новог Зеланда до 17 година.

Након запажених наступа за Нови Зеланд на ФИФА Светском првенству 2019. године за играче до 17 година, Стаменић је позван на тронедељну пробу у Копенхагену. Међутим, власти Новог Зеланда донеле су одлуку услед пандемије ковида 19 која обавезује све Новозеланђане да се врате у земљу па је боравак прекинут. Бар накратко, јер је дански клуб остао заинтересован и 1. септембра потписао уговор са играчем.

Стаменић је 2021. номинован као један од петоро новозеландских спортиста у надметању за награду “Спортиста године – таленат у настајању“. У конкуренцији за ово престижно признање био је једини фудбалер, а још су били номинови Конор Бел (атлетика), Кул Вакушима (сноуборд), касније победница Ерика Ферведер (пливање)  и Грејс Нвеке (нетбол).

Током боравка у Данској, најпре се придружио Одељењу за таленте Копенхагена, а онда је две полусезоне био прослеђен на позајмицу у ХБ Кеје. Повреде Карлоса Зеке и Расмуса Фалка отвориле су простор за Стаменића у првом тиму, јер тренер Копенхагена није имао других алтернатива па је Стаменић морао да буде бачен у ватру. Дебитовао је у Лиги шампиона на Паркену против Севиље у мечу без голова.

Током децембра и јануара, клуб и играч су водили преговоре око продужетка сарадње, али због одбијања Стаменића до договора није дошло. Остаје му да заврши свој аранжман са данским тимом и да онда обуче дрес нашег клуба.

Стаменић је технички јак “плејмејкер”, са јасним прегледом игре, добром десном ногом и добром контролом лопте. Има способност да уради неочекивано, због чега га је тешко антиципирати. Међутим, прилично је спор што представља његову главну ману, као и чињеница да физички нема довољно снаге да се носи са јаким противницима, што се видело у Манчестеру против тима Пепа Гвардиоле.

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама