Košarka Košarka/Najava utakmica CZBG

To nije samo još jedan derbi

Nikad nije. Nije, pre svega, zato što dolazi u turbulentne dane, u kojima će zapleti i peripetije povlačiti za sobom emotivni rolerkoster. U petak od 19 časova u Hali Aleksandar Nikolić igra se još jedan ovosezonski večiti derbi, drugi u evroligaškom ruhu. U prethodnim danima postalo je poznato da neće biti finala domaćeg Kupa između dva ljuta rivala. Oni će se suočiti jedan sa drugim u polufinalu ako oprvdaju ulogu favorita u ranijoj fazi. I to samo uslovno, jer su crveno-beli zapretili da neće prezati od povlačenja iz takmičenja, videvši da slični istupi druge strane ne donose sankciju.

Atmosferu do usijanja nije propustio da dovede ni tabor Partizana, iskazano u zaprepaštenju sportskog direktora kluba kako je igrač poput Fakunda Kampaca mogao da završi u Crvenoj zvezdi. I zaista je čudno to što je Crvena zvezda, kao klub koji je godinama najmanje u evroligaškoj konkurenciji izdvajao za plate svojih igrača, odjednom bacila rukavicu u lice košarkaškoj Evropi. Međutim, nije to najintrigantnija novela srpske košarke. Ranije je KK Partizan kao sedmoplasirana ekipa regionalne lige dobio pozivnicu za Evrokup, a pohod na to takmičenje započeo je dovevši najtrofejnijeg evropskog trenera i dva igrača koja su u minuloj sezoni igrali fajnal-for Evrolige.

Medijska i finansijska ekspanzija intimnog neprijatelja u gradu je uvek pogodno tle da se teorija o spojenim sudovima još više probudi. U spojenim sudovima otvorenim od gore, visina tečnosti će biti na istom nivou, bez obzira na oblik suda, glasi ovaj zakon. Crvena zvezda i Partizan svakako su dva suda apsolutno različitih oblika, ali i, nepobitno, povezana. Tako da prilivi od gore moraju održati ravnotežu na istom nivou, iako je crveno-beli sud redovni evroligaš i uredni poreski obveznik, nasuprot crnom-belom sudu koji  upravo od gore ima finu logističku sponu oličenu u predsedniku kluba, lojalnom članu vladajuće partije.

Kada bismo koristili najsavremeniji model lingvističke obrade veštačke inteligencije i uneli parametre kao što su treneri, Evroliga, prethodne izjave, Vildosa, Panter, Nedović ili Anđušić, to bi nam sigurno dalo tekst gde bi reči fer-plej, koncentracija ili nek pobedi bolji bila jezgra subjekata mnogih fraza, uz jedan lakrdijaški izliv emocija posle kojeg je usledilo izvinjenje. Ali realnost je da su dva velikana ove zemlje podložna pobedi nad predikatima koji služe medijima ili da dobiju na vremenu koje ostaje do trenutka istine.

Pobeda ili poraz u petak ima mnogo tumačenja, kako internih tako i eksternih. Na svom planu, Zvezda bi slavlje tumačila kao tabanje puta do plej-ofa i prestiž u očima sveta. Poraz bi samo bio posmatran sa sportskog plana budući da bi gorelo pod nogama, jer se posle Kaunasa situacija komplikuje. Imajući u vidu da je razlika iz derbija igranog u Štark areni lako dohvatljiva, neuspeh bi znatno umanjio šansu za mesto u prvih osam. Sa strane košarkaške Evrope i sveta ovo će biti spektakl. Sve oči od Australije do Brazila gledaće ka Beogradu. jer će se direktan prenos pratiti u više od 35 zemalja.

Izjave u taboru Partizana akcentovale su rad na detaljima koji su naučeni u prethodna dva derbija koja su pripala Zvezdi. Duško Ivanović je pak govorio da je iznenađenje u današnjoj košarci kratkoh daha, da traje posed ili dva i da onda sledi adaptacija.

Znaju li sve jedno o drugom? Da li znate šta se može dogoditi, ali ne kada? Ima li vremena za pripremu toliko promenljivih u ovakvom zamršenom rasporedu? Hoće li ovo biti poslednji evroligaški večiti derbi? Šta će prevagnuti, jedna od najboljih odbrana Evrolige ili jedan od najboljih napada?

A strelci, hoće li Vildosa i Nedović isporučiti svoju porciju, hoće li u redovima rivala biti standardni Lesor, Egzum; ili će se pojaviti neko kao Stefan Marković? Ko će biti iks faktor?

Ne može to biti samo još jedan derbi kada ne možete da odgovorite na ova pitanja, nikada nije. Nikad ne znaš da li je poslednji, uvek ga posmatraš, živiš i komentarišeš kao da jeste.

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama