Кошарка Кошарка/Најава утакмица ЦЗБГ

То није само још један дерби

Никад није. Није, пре свега, зато што долази у турбулентне дане, у којима ће заплети и перипетије повлачити за собом емотивни ролеркостер. У петак од 19 часова у Хали Александар Николић игра се још један овосезонски вечити дерби, други у евролигашком руху. У претходним данима постало је познато да неће бити финала домаћег Купа између два љута ривала. Они ће се суочити један са другим у полуфиналу ако опрвдају улогу фаворита у ранијој фази. И то само условно, јер су црвено-бели запретили да неће презати од повлачења из такмичења, видевши да слични иступи друге стране не доносе санкцију.

Атмосферу до усијања није пропустио да доведе ни табор Партизана, исказано у запрепаштењу спортског директора клуба како је играч попут Факунда Кампаца могао да заврши у Црвеној звезди. И заиста је чудно то што је Црвена звезда, као клуб који је годинама најмање у евролигашкој конкуренцији издвајао за плате својих играча, одједном бацила рукавицу у лице кошаркашкој Европи. Међутим, није то најинтригантнија новела српске кошарке. Раније је КК Партизан као седмопласирана екипа регионалне лиге добио позивницу за Еврокуп, а поход на то такмичење започео је довевши најтрофејнијег европског тренера и два играча која су у минулој сезони играли фајнал-фор Евролиге.

Медијска и финансијска експанзија интимног непријатеља у граду је увек погодно тле да се теорија о спојеним судовима још више пробуди. У спојеним судовима отвореним од горе, висина течности ће бити на истом нивоу, без обзира на облик суда, гласи овај закон. Црвена звезда и Партизан свакако су два суда апсолутно различитих облика, али и, непобитно, повезана. Тако да приливи од горе морају одржати равнотежу на истом нивоу, иако је црвено-бели суд редовни евролигаш и уредни порески обвезник, насупрот црном-белом суду који  управо од горе има фину логистичку спону оличену у председнику клуба, лојалном члану владајуће партије.

Када бисмо користили најсавременији модел лингвистичке обраде вештачке интелигенције и унели параметре као што су тренери, Евролига, претходне изјаве, Вилдоса, Пантер, Недовић или Анђушић, то би нам сигурно дало текст где би речи фер-плеј, концентрација или нек победи бољи била језгра субјеката многих фраза, уз један лакрдијашки излив емоција после којег је уследило извињење. Али реалност је да су два великана ове земље подложна победи над предикатима који служе медијима или да добију на времену које остаје до тренутка истине.

Победа или пораз у петак има много тумачења, како интерних тако и екстерних. На свом плану, Звезда би славље тумачила као табање пута до плеј-офа и престиж у очима света. Пораз би само био посматран са спортског плана будући да би горело под ногама, јер се после Каунаса ситуација компликује. Имајући у виду да је разлика из дербија играног у Штарк арени лако дохватљива, неуспех би знатно умањио шансу за место у првих осам. Са стране кошаркашке Европе и света ово ће бити спектакл. Све очи од Аустралије до Бразила гледаће ка Београду. јер ће се директан пренос пратити у више од 35 земаља.

Изјаве у табору Партизана акцентовале су рад на детаљима који су научени у претходна два дербија која су припала Звезди. Душко Ивановић је пак говорио да је изненађење у данашњој кошарци краткох даха, да траје посед или два и да онда следи адаптација.

Знају ли све једно о другом? Да ли знате шта се може догодити, али не када? Има ли времена за припрему толико променљивих у оваквом замршеном распореду? Хоће ли ово бити последњи евролигашки вечити дерби? Шта ће превагнути, једна од најбољих одбрана Евролиге или један од најбољих напада?

А стрелци, хоће ли Вилдоса и Недовић испоручити своју порцију, хоће ли у редовима ривала бити стандардни Лесор, Егзум; или ће се појавити неко као Стефан Марковић? Ко ће бити икс фактор?

Не може то бити само још један дерби када не можете да одговорите на ова питања, никада није. Никад не знаш да ли је последњи, увек га посматраш, живиш и коментаришеш као да јесте.

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама