Košarka Košarka/Vesti Košarka/Izveštaji i analize CZBG

Navijači i košarkaši u ogledalu

Crvena zvezda je pod vođstvom Duška Ivanovića podigla brzinu, pa navijači našeg kluba imaju razloga da uživaju. U nedavnom ubedljivom trijumfu protiv Monaka, košarkaši našeg tima pružili su vrhunsku partiju što je rezultovalo suverenom pobedom, a blizu toga da nadmaše sebe bili su i ljudi sa tribina.

Konkretno, merenje decibela u Hali Pionir pokazalo je „102“! Strašno veliki brojevi ako uzmemo u obzir da zvuk od 85 decibela tokom dužeg perioda može čak izazvati probleme sa sluhom.

Pristalice crveno-belih oduvek su bili među najaktivnijim navijačima evropskih dvorana i stadiona, “zagrejavajući” svoje ljubimce i izazivajući jezu kod protivnika. Međutim, istovremeno su zaglušujuća buka, košarkaška inteligencija i lojalnost publike svom timu izazivali respekt kod protivnika koji se nađu na drugoj strani.

U junu mesecu 2017. godine, ankete Evrolige pokazale su da je 55% igrača za najteže gostovanje odabralo meč u Beogradu protiv Crvene zvezde, dok se na drugoj poziciji najnepoželjnijeg domaćina našao moskovski CSKA sa 33% glasova.

U oktobru iste godine kapiteni 16 ekipa odgovarali su na pitanje koje je najatraktivnije gostovanje, a četvrtina kapitena je reklo da je to gostovanje Zvezdi u Beogradu, pa je tako naš klub opet bio lider, ostavivši ovog puta Armani iz Milana na drugom mestu.

Ništa neočekivani rezultati, ako uzmemo u obzir da je u toj godini postavljen novi rekord Evrolige u izmerenim decibelima. Igralo se drugo kolo Evrolige kada su pobedu crveno belih protiv Barselone (90-82) navijači proslavili sa 110 decibela.

Poznato je da je atmosfera u Beogradu oduvek bila mamac za nove igreče, a imun nije ostao ni Fakundo Kampaco koji je po potpisu kazao – “Jako mi je drago što sam ovde, nisam se dvoumio kada sam dobio ponudu Crvene zvezde. Počeo sam da pretražujem snimke utakmica, navijača, kako Luka igra, kako igra ekipa. Jedva čekam da zaigram”.

Nema igrača koji se u ekspresnoj brzini nije saživeo sa Crvenom zvezdom i navijačima. Luka Vildosa nedavno je zapazio da nikad nije doživeo ovakvu podršku govoreći – “Nisam nikada osetio ovakvu povezanost sa navijačima, ali naravno, davao sam 100 odsto na terenu, videli su to i srećan sam što sam ovde. Nikada nisam imao ovakvu podršku”.

Sinergija navijača i košarkaša našeg tima i ove sezone funkcioniše bez premca. A kad izliv adrenalina i emocija dostigne kulminaciju sve je u domenu navijačkog stiha na celom svetu samo Crvena zvezda, što sa tribina, što od igrača, nedozvoljavajući da poneseni emocijama krenu ka drugom smeru.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama