Fudbal Fudbal/Vesti Fudbal/Izveštaji i analize CZBG

Ko je Piter Olajinka? Afirmisao se u Albaniji, eksplodirao u Češkoj

Na sveopšte iznenađenje stigla je vest da je Crvena zvezda angažovala fudbalera praške Slavije, Pitera Olajinku. Nigerijac je sa crveno-belima potpisao ugovor do 2026. godine, a na raspolaganje Milošu Milojeviću staviće se tek na leto, kad odradi još uvek aktuelni ugovor sa Slavistima.

Rođen u Ibadanu, dvadesetsedmogodišnji Olajinka, koji je počeo kao zvezda uličnog fudbala, imao je sreće da svoje fudbalske veštine izveze u Evropu u radim godinama. Potpisao ugovor za albanski klub Bilis iz Balša još sa svojih 16 godina. Počeo je sa juniorskim timom, a šest meseci kasnije je promovisan u seniorski tim.

Olajinka je posle nekoliko utakmica sa timom dospeo u centar pažnje u Albaniji pre nego što je otišao na jednogodišnju pozajmicu na Severni Kipar. Posle osvajanja titule sa klubom iz turskog dela Kipra, vratio se u Albaniju da bi se pridružio najboljem timu u zemlji, Skenderbegu iz Korče.

Osvojio je titulu prvaka i dobio priliku da igra u Ligi Evrope, što je bilo prvi put u istoriji albanskog fudbala. Zadivljena njegovim kvalitetima, sportska javnost je htela Olajinku u nacionalni tim Albanije, a sam igrač nije imao ništa protiv da se priključi reprezentaciji Albanije, ako bi dobio dokumente te države. Ipak, Nigerija nije ispustila priliku i pozvala je igrača rođenog u Ibadanu u svoje redove.

Nakon svojih podviga u Albaniji, Olajinka se preselio u Belgiju gde je potpisao za Gent, ali nikada nije nastupio za tim. Dva puta je poslat na pozajmicu – prvo u Duklu iz Praga, a zatim u Zulte Varegem gde je imao dobru sezonu postigavši 11 golova i 15 asistencija u 41 utakmica.

Iako je Gent ponovo želeo Olajinku posle fantastičnih brojki, Nigerijac se umesto toga odlučio za prašku Slaviju. Da je napravio pravi potez pokazuju osvojeni trofeji – tri nacionalna prvenstva Češke i dva trofeja u Kupu. Uz ovo, Olajinka je bio lider Slavijinih odličnih rezultata na evrosceni, kao najbolji strelac tog kluba.

Veliku pažnju na sebe skrenuo je 2019. godine kada je u prvom kolu grupne faze Lige šampiona matirao Samira Handanovića i omogućio remi svom timu na San Siru protiv Intera. Slavu crveno-belom klubu iz Praga donosi je još u susretima sa Midtjilandom, Bajer Leverkuzenom, Nicom, Rendžersom, Fejnordom, LASK-om, Sivasporom, itd,

Radi se o igraču koji je sposoban da igra na obe krilne pozicije kao i u špicu napada u nekim taktičkim varijantama, mada je prirodno po vokaciji levo krilo. Karakteriše gaa dobra kontrola lopte, brzina, dobra tranzicija i nesebičnost.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama