Košarka Košarka/Izveštaji i analize CZBG

Petrušev nosio Zvezdu do pobede u Valensiji

Pobedom u Valensiji (77-75) u 17. kolu Evrolige, tačno na polovini prve faze takmičenja, Crvena zvezda ima pozitivan skor (9-8) i nalazi se u zoni plej-ofa.

Crvena zvezda osakaćena brojnim izostancima  pošto je još uvek bez Fakunda Kampaca, koji je i dalje talac Evroligine kazne, uz povređene Vildose, Hasana Martina i Nikole Ivanovića, pokazala je svoje zube u Španiji savladavši Valensiju sa 77-75.

Gledala se izjednačena borba u Fonteti pošto nijedan tim nije dostigao dvocifrenu prednost, a posle rezultatske klackalice u prvoj četvrtini Zvezda je preuzela blago vođstvo koje nije ispuštala do kraja. Domaćini su uspeli da povedu jednom sa pola koša razlike i najviše što su uspeli da urade do kraja jesu izjednačenja i prolongiranje drame koja se završila Zvezdinim trijumfom.

Na krilima Filipa Petruševa (10 poena) naša ekipa je vodila na kraju prve četvrtine (24-19) u kojoj se igrala kvalitetna odbrana. Petrušev je radio veliki posao na oba kraja terena, pa je posle jedne blokade bio prvi u kontri kada je na asistenciju Bentila zakucao za 18-15.

Druga četvrtina počela je u dobrom ritmu pošto je Nemanja Nedović ubacio prvu trojku za crveno-bele na meču, a zatim je usledio i odgovr Harpera istom merom. U ovom kvartalu prve minute u Evroligi upisao je Dalibor Ilić, koji je ofanzivnim skokom i poenima doneo prednost Zvezdi 30-26.

Uzastopnim trojkama Džona Holanda došlo je do 41-34 za Crvenu zvezdu, a onda su izabranici Duška Ivanovića otišli ​​u svlačionicu sa prednošću od 47-42 zahvaljujući košu Ilića.

Iako je treća deonica počela trojkama Dobrića i Lazarevića, igra crveno-belih bila je rastrzana i brzopleta u napadu. Mašili su zicere Petrušev, Mitrović, Nedović, ali su imali sreću da su nedorečeni bili i domaći kada je Bojan Dubljević isto tako mašio nemoguće. Naš tim imao je priliku za poslednji napad i podebljanje prednosti, ali je Nedović rešavao šutem sa devet metara koji nije prošao pa je rezultat pred odlučujući period bio 61-58 u korist Zvezde.

Uz bolju kontrolu skoka u četvrtoj četvrtini, crveno-beli su vodili sa +9 kada je nezaustavljivi Petrušev pentirao za 72-63 na 2:53 do kraja, ali je Valensija uzvratila serijom od 5-0 i stigla na 68-72 uz polaganje Krisa Džonsa.

Klemen Prepelič je fauliran pri pokušaju trojke i smanjio na 71-72 sa linije. Ivanović je pozvao tajm-aut, a Vebov faul nad Nedovićem je uputio Zvezdinog beka na liniju gde je pogodio za 74-71 na 24,3 pre kraja. Crvena zvezda nije faulirala, a Džons je protutnjao i smanjio na 73-74. Valensija je odmah faulirala Petruševa koji je pogodio oba bacanja, stigavši do 11/11 sa linije penala na meču i povisivši na 76-73 na 10,8 sekudi pre kraja.

Džons je preuzeo odgovornost na sebe i individualnom akcijom prolongirao dramu na 75-76. Lopta je stigla u ruke Nedovića na nešto više od pet sekundi do kraja, koji je fauliran i bio polovičan sa linije slobodnih bacanja. Harper je uzeo poslednji šut, ali je promašio i Zvezda je pobegla sa pobedom iz Španije.

Najefikasniji u redovima našeg tima bio je Petrušev sa 25 poena, a jedini dvocifreni bio je još Nemanja Nedović sa 19 poena. U narednoj nedelji na programu je duplo kolo Evrolige kada u Beograd stižu Real Madrid i Monako.

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama