Fudbal Fudbal/Vesti

Spajić u Zvezdi do 2026. godine

Prvo pojačanje Crvene zvezde u zimskom prelaznom roku je stameni štoper Uroš Spajić. Zvezdino dete i nekadašnji defanzivac našeg kluba će se obavezati na vernost crveno-belim bojama do 2026. godine.
 
– Emocije i utisci su neverovatni. Dovoljno je reći da sam se vratio kući. Osećaj je prelep. Želim što pre da zaigram za Crvenu zvezdu. Vratio sam se po dečačke snove, da osvojim titulu sa Zvezdom. Prošao sam sve mlađe kategorije i bio šampion u svim selekcijama, osim u prvom timu gde se najviše računa i pamti. Vratio sam se da ostvarim snove i zaigram Ligu šampiona sa Crvenom zvezdom. To me je zaista “povuklo”. Dugo sam bio u kontaktu sa sportskim direktorom Mitrom Mrkelom i došao je taj trenutak da se vratim. Mnogo sam srećan. Jedna novogodišnja želja mi se već ostvarila, a to je da se vratim na Marakanu. Malo sam poranio, ali sada naravno treba ići korak po korak. Da se osvoji titula, na dobrom smo putu i treba samo tako da nastavimo kako bi se dobro pripremili za narednu sezonu. Nadam se da će ona biti dobra u najmanju ruku – rekao je Spajić.
 
U prethodnom periodu je kuburio sa povredom Uroš Spajić te je iz tog razloga i propustio Mundijal. Međutim, u veoma kratkom vremenskom intervalu Zvezdin defanzivac će biti spreman da ponovo zaigra u crveno-belom dresu.
 
– Oporavak ide odlično, svojim tokom. Radio sam magnetnu rezonancu pre dve nedelje i sve je bilo u redu hvala Bogu. Sada se prati samo putokaz što se kaže, idemo korak po korak. Trenutno sam u fazi jačanja noge. Očekujem optimalno da u martu, najkasnije u aprilu u potpunosti budem spreman. Sve zavisi od same noge. Potpuni oporavak može da bude brz, ali može da dođe i malo kasnije. Teško je govoriti u napred, ali za sada je sve odlično i ide kako treba.
 
Ponosan je na svoj voljeni klub Uroš Spajić, kao i veoma siguran da Crvena zvezda ide pravim putem prema još jednoj tituli prvaka države.
 
– Do sada je Crvena zveda rezultatima pokazala da ima odlične igrače. Ubedljivo smo prvi na tabeli trenutno i nadam se da ćemo tim putem nastaviti kako bi osvojili titulu ove sezone i spremili se za Ligu šampiona. Neumesno je da komentarišem trenera, čim je šef stručnog štaba Crvene zvezde očigledno je da je zasluženo na toj poziciji. Nadam se dobroj sezoni do kraja, da osvojimo prvenstvo i pripremamo za ono pravo što predstoji.
 
Sa samo 19 godina kao jedan od najvećih talenata Spajić je zaigrao za Crvenu zvezdu, a dok je bio u podmlatku važio je za jednog od najtalentovanijih mladih fudbalera.
 
– Uvek je pritisak igrati za Crvenu zvezdu. Vraćam se sa malo većim iskustvom nego što sam imao kada sam bio devetnaestogodišnjak. Osećaj je predivan, vratio sam se kući. Zaista se prelepo osećam. Sportski direktor Mitar Mrkela me je proglasio najboljim igračem omladinske škole pre 15 godina. Sada sam tu i osećam se sjajno. Verujem da iskustvom i kvalitetom mogu da doprinesem ekipi. Obećavam da ću dati sve od sebe da tako bude. 
 
Velike želje i ambicije su pristune kod rođenog beograđanina kome je san da osvoji titulu sa Crvenom zvezdom. Upravo je taj detalj bio ključan pri dogovoru sa sportskim direktorom našeg kluba.
 
– Znam se sa sportskim direktorom Mitrom Mrkelom veoma dugo i bili smo stalo u komunikaciji. Dodatan motiv je bio povratak po dečački san. Prošao sam sve mlađe kategorije Zvezde, ali jedino gde nisam bio šampion i što se najviše računa jeste prvi tim. Vratio sam se da osvojim titulu sa Crvenom zvezdom i zaigram pred našim navijačima Ligu šampiona. To je bio najveći motiv povratka.
 
Ističe Spajić da se Crvena zvezda promenila u pozitivnom svetlu u odnosu na period kada je igrao pre nešto manje od jedne decenije.
 
– Dolazim u isti, ali totalno drugi klub. Razlika iz tog perioda i sada je nemerljiva. Zvezda danas igra redovno u Evropi što je ranije bila misaona imenica. Sećamo se Bordoa i tuge posle završenih kvalifikacija za Ligu Evrope, a sada se to takmičenje smatra više neuspehom. To je dokaz Zvezda ide dobrim putem, da raste i da navikavamo ljude i navijače na najbolje. Mislim da je to pravi put i da Zvezda to zaslužuje. Crvena zvezda je veliki klub, sa armijom navijača i zaslužuje da bude među najboljima. Tu sam da doprinesem koliko mogu, daću sve od sebe da napravimo zajedno dobre rezultate. Kada su pitanju mlađi igrači mislim da je sada malo lakše nego što je bilo ranije. Prošao sam taj put i pokušaću da pomognem koliko budem mogao, a verujem da ću moći.
 
Veruje Uroš Spajić da će u najkraćem vremenskom periodu biti spreman za najveće napore i povratak na teren.
 
– Nadam se da ću u martu biti spreman. Zavisiće kakve budu okolnosti, ali nadam se da ću tada biti spreman. Verujem da će sve biti kako treba. 
 
Svestan je težine grba Crvene zvezde i pristka rezultata koji se zahtevaju u našem klubu.
 
– U Crvenoj zvezdi se neuspeh ne prašta. Tako treba da bude. Zvezda nosi pritisak, svaka utakmica i trening su novo dokazivanje. Imamo bodovnu prednost, ali treba da je potvdrimo u drugom delu i pripremimo ono što dolazi kasnije, što priželjkujemo i čekamo. Treba ići korak po korak, stepen po stepen i onda ćemo biti pravi.
 
Govorio je Spajić o učinku reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Kataru.
 
– Teško je sada govoriti. Nismo bili na nivou na Svetskom prvenstvu, na kakvom smo bili tokom kvalifikacija. Mister je dosta pričao o tome. Očigledno nešto nije bilo u redu, da li su u pitanju bile povrede. Imali smo dosta oscilacija u igri što nije bio slučaj u kvalifikacijama gde smo bili stabilni. Oscilacije su nas koštale. Primili smo dosta golova na takvom takmičenju gde se to ne prašta. Ostaje nam da izvučemo pouke iz Svetskog prvenstva. Očekivali smo više, kako javnost, tako i igrači. Smatram da zaslužujemo više i da imamo kvalitet. Na nama je da izvučemo pouke i izađemo jači u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Realno imamo grupu gde moramo da prođemo i da onda budemo pravi na Evropskom prvenstvu.
 
Takođe, naš reprezentativac je govorio o iznenadnoj smrti Siniše Mihajlovića koje je pogodila celokupnu svetsku sportsku javnost.
 
– Svi ćemo ga pamtiti po golu na Marakani, najviše ja. Teško je reći bilo šta o Siniši Mihajloviću. Bio je veliko ime i dobar čovek. Nažalost nije se izborio sa teškom bolešću – zaključio je Uroš Spajić.
 
Predsednik našeg kluba Svetozar Mijailović je izneo veliko zadovoljstvo povodom povratka Uroša Spajića u crveno-beli tabor.
 
– Veoma je važno da se kontinuitet prisustva naših mladića koji su stasali u Crvenoj zvezdi, postigli veliki uspeh u klubovima gde su ranije nastupali nastavi i da se u zenitu fudbalskog znanja vraćaju u Zvezdu. Uroš je reprezentativac Srbije i značiće puno našem timu koji se sprema da  ponovo osvoji titulu  u grupnoj fazi Lige šampiona. Naše ambicije su uvek da postignemo najbolji mogući rezultat. Imamo snažan tim, znanje, mogućnost da i ove godine osvojimo šampionsku titulu što je uslov za učešće u Ligi šampiona. Mislim da ćemo sa aktuelnim timom i koji se formira u ovom periodu imati zapaženu ulogu u najvećem evropskom takmičenju – rekao je Svetozar Mijailović.
 
Uroš Spajić je rođen 13. februara 1993. godine u Beogradu. Prve fudbalske korake je napravio u novobeogradskom Radničkom, a sa samo 13 godina stigao je na adresu Ljutice Bogdana. U mlađim kategorijama Crvene zvezde je nastupao sve do 2010. godine, kada je 27. oktobra debitovao na utakmici protiv Borca iz Čačka u Kupu Srbije. Nakon toga odlazi na pozajmicu u Sopot, a od leta 2012. godine vraća se na Marakanu gde je zabeležio 19 zvaničnih nastupa u crveno-belom dresu te sezone. Dalja karijera ga je vodila u francuski Tuluz, potom Anderleht, Krasnodar, Fejnord i na kraju turski šampionat gde je igrao za Kasimpašu. Posle manje od jedne decenije Spajić se vratio u Beograd i braniće boje našeg kluba do 2026. godine. Takođe, Spajić je bio član reprezentacije Srbije U19 i U21, a za A selekciju naše zemlje odigrao je 20 utakmica.
 
Izvor: FKCZ, zvanični sajt
 
Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama