Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Spektakularna pobeda Crvene zvezde u prvom derbiju ove sezone

Košarkaši Crvene zvezde mts savladali su ekipu Partizana u okviru 8. kola ABA lige rezultatom 90:74 (20:18, 29:30, 21:17, 20:9). Crveno-beli su u poslednjoj deonici potpuno slomili rivala i tako slavili u prvom ovosezonskom derbiju.

Najefikasniji u redovima Crvene zvezde je bio Vildoza sa 19 poena uz 5 asistencija, dok ga je pratio odlični Nedović koji je ubacio 17 poena uz takođe 5 asistencija. Ognjen Dobrić je bio dvocifren sa 11 poena, uz ubačenu izuzetno bitnu trojku u prelomnim trenucima meča.

Obe ekipe su krenule izuzetno jako od samog početka utakmice, a prvi koš na meču je postigao Hasan Martin. Gosti su ipak nešto bolje otvorili derbi te su rano poveli (4:8). Obe ekipe su igrale čvrstu odbranu, dok se u napadu igralo koš za koš. Pri košu uz faul Ivanovića (19:18), sudije su napustile teren nakon nesportskog navijanja crveno-belih pristalica prouzrokovanim spornim sudijskim odlukama. Prva deonica se završila rezultatom 20:18.

Gosti su dosta bolje otvorili nastavak utakmice, te se serijom 0:6 (20:25), ponovo odvojili na osetniju razliku. Crvena zvezda je uspevala da suzbije ozbiljniji naltet Partizana uprkos njihovom odličnom šutu za tri poena. Stvar u svoje ruke uzima Nemanja Nedović, koji maestralnim potezima preokreće utakmicu u našu korist. 13 poena sjajnog Nemanje u ovoj četvrtini bilo je dovoljno da Zvezda povede na poluvremenu 49:48.

Dvocifren je bio još i Vildoza sa 10 poena.

Drugo poluvreme naša ekipa otvara savršeno, serijom 9:0 (58:48), te su se crveno-beli prvi put odvojili na dvociften broj poena. Zvezda je u potpunosti prenela momentum na svoju stranu, uz izvanrednu pomoć publike koja je bila vetar u leđa. Partizan je imao odgovor na ovaj nalet Crvene zvezde, te je preko Egzuma i Papapetrua ponovo spustio razliku i uveo utaknicu u egal (63:61). Naši košarkaši su ipak priveli deonicu kraju kako treba, te su pred zadnju četvrtinu vodili pet razlike (70:65).

Potpunu kontrolu nad utakmicom naša ekipa preuzima u poslednjoj četvrtini, gde je protivnik totalno nadigran. Zvezda se vrlo brzo odvojila ponovo na dvocifrenu razliku (77:67), pre svega izuzetno psmetnom igrom na iba kraja terena. Partizan je pokušavao na sve načine da se vrati u meč, ali nije uspeo. Crveno-beli su u poslednjih nekoliko minuta utakmice zaigrali još bolje, što je rezultiralo izuzetno ubedljivom pobedom. Vredi napomenuti da je gotovo svaki igrač u tim trenucima meča postizao koševe, što je bio odraz timske igre Zvezde. Meč je završen rezultatom 90:74.

Trener KK Crvena zvezda mts Duško Ivanović: “Neću da gledam statistiku! Mislim da je utakmica bila ne kvalitetna, ali jeste na vrlo, vrlo visokom nivou. Igrali smo protiv tima koji ima izvanredan napadački talenat. Kada smo ih malo pustili, oni su odmah imali lagane koševe. Ali velika je stvar da ova ekipa ima karakter i mislim da smo pobedili sa odbranom! Lakše je kada se dobije, ali bili bi ti momci dobri i da se izgubilo. Lakše je kada se dobija!“, rekao je Ivanović o atmosferi u ekipi, a onda je saopštio i lošu vest, a tiče se povrede Nikole ivanovića:

“Nikola je nezgodno pao i biće odsutan duži period. Ima jedno rebro slomljeno, mislim da mu je drugo napuklo, biće odsutan jedno mesec i po dana, ali dobro… Vratiće se”, naglasio je Ivanović.

KK Crvena zvezda mts: Holand 5, Vildoza 19, Mitrović 7, Lazić 4, Martin 5, Dobrić 11, Ivanović 2, Nedović 17, Marković 3, Kuzmić, Petrušev 8, Bentil 9;

Partizan: Papapetru 15, Egzum 14, Panter 12…

Crveno-beli sledeći meč igraju u petak na svom parketu protiv Virtusa iz Bolonje, u okviru Evrolige. Što se tiče regionalne lige, našu ekipu očekuje gostovanje Studentskom Centru.

Izvor: KKCZ, zvanični sajt

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Skoči na traku sa alatkama