Košarka Košarka/Izveštaji i analize CZBG

Od raja do pakla i nazad za drugu pobedu u Evroligi

Foto: Euroleague.net

U triler završnici Crvena zvezda uspela je da iščupa pobedu protiv Asvela u Beogradu i upiše drugi evroligaški trijumf.

Od raja do pakla i nazd – takva je bila utakmica za Crvenu zvezdu koja je u osmom kolu Evrolige dočekala Asvel. Iako je izgledalo da će naš tim lako “počistiti” ekipu iz Vilerbana , kada je prednost bila izražena u 16 poena, francuski tim je napravio potpuni preokret i na 3:30 pre kraja meča našao se na +8. Ipak, upornost našeg tima se isplatila.

Početak meča bio je eksplozivan za Crvenu zvezdu jer se oslanjala na svoju odbranu, nateravši Asvel na mnoge pogrešne izbore što je donelo vođstvo od 11-2 u prvih pet minuta meča. Ipak, crveno-beli su rano ušli u problem sa timskim prekršajima pa su gosti forsirali igru koja ih je vodila na liniju slobodnih bacanja. Tiho su uspeli da uhvate priključak pošto je prvi period okončan rezultatom 17-14.  Vildosa je bio glavni nosilac napadačkih inicijativa naše ekipe.

Stvari su krenule još bolje za Crvenu zvezdu u 2. četvrtini . Učinku argentinskog plejmejkera ​​pridodao se Nikola Ivanović. Razlika je po prvi put dostigla dvocifrenu cifru (27-16 u 14. minutu), dok je pred kraj poluvremena dostigla i +16 (34-18). Bio je ovo najbolji period igre našeg tima u dosadašnjem toku sezone. Na poluvremenu je Zvezda vodila 38-23, a najistaknutiji su bili Vildosa sa 10 poena i Ivanović koji je imao dva manje.

Sasvim drugačije izgledalo je drugo poluvreme. Francuzi su imali bolji početak u drugom poluvremenu pošto su uspeli da smanje  razliku na jednocifren broj (40-36 u 25. minutu) sa velikom serijom 13-2. Naša ekipa nije imala odgovor na promenjen sistem igre rivala. Niska petorka koju je forsirao Parker donela je gostima odličan protok lopte pa su uspeli da pred odlučujuću četvrtinu odu na predah sa pola koša zaostatka  54-53.

Poslednji kvartal bio je tačka usijanja. Gosti su u 32. minutu poravnali meč (56-56) nakon trojke Lajtija . Isti igrač je minut kasnije doneo prvo vođstvo Asvelu (56-58). Crvena zvezda je doživela pravo pomračenje, pa su gosti stigli do 7 poena prednosti (56-63) sredinom poslednjeg perioda.

Ipak, naš tim nije rekao svoju poslednju reč. Duško Ivanović je rano morao da potroši oba tajm-auta jer je utakmica izmicala. Posle konsultacija, Zvezda je igrala smislenije. Luka Mitrović je koristio visinsku prednost. Energiju crveno-belima dao je Obasoan svojim naivnim isključenjem, a serijom Zvezde 10-2 došlo je do novog izjednačenja (67-67).

Do kraja je ostao još minut. Za to vreme bilo je  promašaja u šutu za tri poena na obe strane ( Nedović , Bentil za Crvenu zvezdu i Noa za Asvel ), ali je Nemanja Nedović preuzeo odgovornost i doneo prednost našem timu (69-67). Poslednji napad imali su gosti, ali je Ivanović zahtevao da se pravi faul. Na nešto više od pet sekundi do kraja Mitrović je faulirao Ponsa , koji je imao 0/2 sa linije slobodnih bacanja, ali  je pri skoku sudijska trojka neshvatljivo dosudila “mrtvu loptu”, koja je potom otišla u ruke crveno-belih za drugu pobedu u Evroligi.

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Skoči na traku sa alatkama