Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Од раја до пакла и назад за другу победу у Евролиги

Фото: Euroleague.net

У трилер завршници Црвена звезда успела је да ишчупа победу против Асвела у Београду и упише други евролигашки тријумф.

Од раја до пакла и назд – таква је била утакмица за Црвену звезду која је у осмом колу Евролиге дочекала Асвел. Иако је изгледало да ће наш тим лако “почистити” екипу из Вилербана , када је предност била изражена у 16 поена, француски тим је направио потпуни преокрет и на 3:30 пре краја меча нашао се на +8. Ипак, упорност нашег тима се исплатила.

Почетак меча био је експлозиван за Црвену звезду јер се ослањала на своју одбрану, натеравши Асвел на многе погрешне изборе што је донело вођство од 11-2 у првих пет минута меча. Ипак, црвено-бели су рано ушли у проблем са тимским прекршајима па су гости форсирали игру која их је водила на линију слободних бацања. Тихо су успели да ухвате прикључак пошто је први период окончан резултатом 17-14.  Вилдоса је био главни носилац нападачких иницијатива наше екипе.

Ствари су кренуле још боље за Црвену звезду у 2. четвртини . Учинку аргентинског плејмејкера ​​придодао се Никола Ивановић. Разлика је по први пут достигла двоцифрену цифру (27-16 у 14. минуту), док је пред крај полувремена достигла и +16 (34-18). Био је ово најбољи период игре нашег тима у досадашњем току сезоне. На полувремену је Звезда водила 38-23, а најистакнутији су били Вилдоса са 10 поена и Ивановић који је имао два мање.

Сасвим другачије изгледало је друго полувреме. Французи су имали бољи почетак у другом полувремену пошто су успели да смање  разлику на једноцифрен број (40-36 у 25. минуту) са великом серијом 13-2. Наша екипа није имала одговор на промењен систем игре ривала. Ниска петорка коју је форсирао Паркер донела је гостима одличан проток лопте па су успели да пред одлучујућу четвртину оду на предах са пола коша заостатка  54-53.

Последњи квартал био је тачка усијања. Гости су у 32. минуту поравнали меч (56-56) након тројке Лајтија . Исти играч је минут касније донео прво вођство Асвелу (56-58). Црвена звезда је доживела право помрачење, па су гости стигли до 7 поена предности (56-63) средином последњег периода.

Ипак, наш тим није рекао своју последњу реч. Душко Ивановић је рано морао да потроши оба тајм-аута јер је утакмица измицала. После консултација, Звезда је играла смисленије. Лука Митровић је користио висинску предност. Енергију црвено-белима дао је Обасоан својим наивним искључењем, а серијом Звезде 10-2 дошло је до новог изједначења (67-67).

До краја је остао још минут. За то време било је  промашаја у шуту за три поена на обе стране ( Недовић , Бентил за Црвену звезду и Ноа за Асвел ), али је Немања Недовић преузео одговорност и донео предност нашем тиму (69-67). Последњи напад имали су гости, али је Ивановић захтевао да се прави фаул. На нешто више од пет секунди до краја Митровић је фаулирао Понса , који је имао 0/2 са линије слободних бацања, али  је при скоку судијска тројка несхватљиво досудила “мртву лопту”, која је потом отишла у руке црвено-белих за другу победу у Евролиги.

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Скочи на траку са алаткама