Košarka Košarka/Najava utakmica CZBG

Zvezda i Real – stare priče sa novim imenima

U prvom ovosezonskom evroligaškom duplom programu Zvezda zatvara špansku turneju na gostovanju Realu u Madridu.

Posle tri meča u kojima je Zvezda u finišu ispuštala utakmice iz ruku, sledi nam meč sa Realom koji je u tri tesne utakmice zabeležio pobedu i dva poraza. Kraljevski klub je posle slavlja u Atini protiv Panatinaikosa (71-68) zabeležio bolan poraz u El Klasiku protiv Barselone (73-75), a onda je u Madridu slavio Olimpijakos (87-89), pa domaći sa većim imperativom dočekuju ovaj susret.

Madriđani su ekipa koja je najmanje menjala roster u evroligaškoj konkurenciji. Zadržavši nepromenjene “zupčanike” kojima se kreće poslednjih godina i pridodavši, ranije vrlo značajnog, Serhija Rodrigeza i dva potentna strelca u liku Hezonje i Muse, Real je najavio da su i ove godine ciljevi najviši, a poželjniji je ishod  bolji od beogradskog finala u minuloj sezoni.

Na ambiciju Reala sigurno nije uticala smena Pabla Lasa, legende koje se klub odrekao oslanjajući se isključivo na medicinske podatke posle infarkta koji je doživeo u junu. Španski velikan će tražiti spoznaju koliko je život u Madridu bolji bez trenera koji je u klubu bio 11 godina i doneo preko 20 trofeja. Real je poverenje ukazao njegovom saradniku, promovišući Čus Matea i vezavši ga dugogodišnjim ugovorom.

Sličnu priču kao i Real živi i Crvena zvezda koja traži odgovor na pitanje kako će bez svog najboljeg trenera u modernoj istoriji. Ako su najveće ambicije Reala nepromenjene, isto je tako i sa crveno-belima. I ove sezone će se sanjati plej-of, ali uz jasna podsećanja da je ABA liga prioritet pa ako se i ovog puta ne uspe neće biti tragedije, navijači su se naučili da je važno osvojiti ABA ligu da bi se tek igrala Evroliga, bez ambicije ali sa velikim snovima, i tako iz godine u godinu – u krug.

Najviše što je mogao da obeća pred meč kapiten Branko Lazić je borba – “Znamo ime, rejting i kvalitet našeg sledećeg protivnika, ali sigurno nećemo izaći na teren sa belom zastavom. Uz dobru igru, ako se ukaže prilika, pokušaćemo da dođemo do rezultata. Nismo još kompletni, polako okupljamo ekipu posle povreda, a ni raspored koji je izuzetno težak na početku sezone nam ne ide u prilog. Želimo da igramo čvrsto, pa da vidimo da li će to biti dovoljno u ovom trenutku “.

Za Zvezdu će biti važno da igra dobru odbranu, posebno na šutu za tri. Meč u Vitoriji pogoršao je Zvezdinu statistiku koja kaže da dozvoljava protivnicima  nešto više 40% pogodaka sa distance, Real kao izuzetna šuterska ekipa to može da ekspolatiše.

Ono u čemu se Zvezda bolje pokazala od Reala jesu asistirani poeni i skok, što je primetio i strateg madridskog kluba Čus Mateo – “Zvezda je opasan tim. Imaju igrače koje dobro poznajemo, igrače koji se bore, koji anticipiraju dodavanja. Igraju dobru odbranu i imaju dobar skok u napadu. U svakom slučaju, radije bih razmišljao o sebi da pokušamo da odigramo dobru utakmicu i u napadu i u odbrani. Moramo se fokusirati na svoj posao, zadržati trend koji smo postavili u poslednje vreme i gledati napred.”

Meč u Madridu sudiće Saša Pukl, Ana Panter i Robert Viklicki.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama