Кошарка Кошарка/Најава утакмица ЦЗБГ

Звезда и Реал – старе приче са новим именима

У првом овосезонском евролигашком дуплом програму Звезда затвара шпанску турнеју на гостовању Реалу у Мадриду.

После три меча у којима је Звезда у финишу испуштала утакмице из руку, следи нам меч са Реалом који је у три тесне утакмице забележио победу и два пораза. Краљевски клуб је после славља у Атини против Панатинаикоса (71-68) забележио болан пораз у Ел Класику против Барселоне (73-75), а онда је у Мадриду славио Олимпијакос (87-89), па домаћи са већим императивом дочекују овај сусрет.

Мадриђани су екипа која је најмање мењала ростер у евролигашкој конкуренцији. Задржавши непромењене “зупчанике” којима се креће последњих година и придодавши, раније врло значајног, Серхија Родригеза и два потентна стрелца у лику Хезоње и Мусе, Реал је најавио да су и ове године циљеви највиши, а пожељнији је исход  бољи од београдског финала у минулој сезони.

На амбицију Реала сигурно није утицала смена Пабла Ласа, легенде које се клуб одрекао ослањајући се искључиво на медицинске податке после инфаркта који је доживео у јуну. Шпански великан ће тражити спознају колико је живот у Мадриду бољи без тренера који је у клубу био 11 година и донео преко 20 трофеја. Реал је поверење указао његовом сараднику, промовишући Чус Матеа и везавши га дугогодишњим уговором.

Сличну причу као и Реал живи и Црвена звезда која тражи одговор на питање како ће без свог најбољег тренера у модерној историји. Ако су највеће амбиције Реала непромењене, исто је тако и са црвено-белима. И ове сезоне ће се сањати плеј-оф, али уз јасна подсећања да је АБА лига приоритет па ако се и овог пута не успе неће бити трагедије, навијачи су се научили да је важно освојити АБА лигу да би се тек играла Евролига, без амбиције али са великим сновима, и тако из године у годину – у круг.

Највише што је могао да обећа пред меч капитен Бранко Лазић је борба – “Знамо име, рејтинг и квалитет нашег следећег противника, али сигурно нећемо изаћи на терен са белом заставом. Уз добру игру, ако се укаже прилика, покушаћемо да дођемо до резултата. Нисмо још комплетни, полако окупљамо екипу после повреда, а ни распоред који је изузетно тежак на почетку сезоне нам не иде у прилог. Желимо да играмо чврсто, па да видимо да ли ће то бити довољно у овом тренутку “.

За Звезду ће бити важно да игра добру одбрану, посебно на шуту за три. Меч у Виторији погоршао је Звездину статистику која каже да дозвољава противницима  нешто више 40% погодака са дистанце, Реал као изузетна шутерска екипа то може да експолатише.

Оно у чему се Звезда боље показала од Реала јесу асистирани поени и скок, што је приметио и стратег мадридског клуба Чус Матео – “Звезда је опасан тим. Имају играче које добро познајемо, играче који се боре, који антиципирају додавања. Играју добру одбрану и имају добар скок у нападу. У сваком случају, радије бих размишљао о себи да покушамо да одиграмо добру утакмицу и у нападу и у одбрани. Морамо се фокусирати на свој посао, задржати тренд који смо поставили у последње време и гледати напред.”

Меч у Мадриду судиће Саша Пукл, Ана Пантер и Роберт Виклицки.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама