Fudbal Fudbal/Izveštaji i analize CZBG

Fradi ranio sebe, Zvezda namirisala krv pa ga dokrajčila

U trećem kolu grupne faze Lige Evrope, Crvena zvezda upisala je prve bodove i ostala u kombinaciji za prolazak grupe.

U složenim okolnostima i sa velikim teretom na leđima čekala je Crvena zvezda ovaj susret – u prve dve utakmice, kao klub koji se na žrebu našao u prvom šeširu, ostala je na nula bodova i prilepljena za dno tabele. Iza su ostali gorki poraz od Monaka i očajno izdanje u Trabzonu. Susret sa liderom grupe bio je iz kategorije “biti ili ne biti”. Nadigravši mađarskog šampiona, crveno-beli su ostali u kombinaciji za prolaz.

Prvih dvadeset i pet minuta meča donelo je izjednačen fudbal. Čak je možda gostujući sastav izgledao nešto povezanije na terenu. Glavne snage zeleno-belih, Laiduni i Bešić pokretali su svoj tim. Tunižanin je u tim intervalima često bio oko kaznenog prostora i pokušavao da pronađe saigrače centaršutevima ili akcijama iz kornera . Prvu veliku priliku imao je Muhamed Bešić kada je u 15. minutu pobegao Kangi, brzo protutnja do našeg kaznenog prostora i šutirao u dalji ugao, ali je pokušaj završio u gol-autu. Isti igrač bio je dosta dobar u prvom poluvremenu u svom defanzivnom poslu, jer je stalno bio uz Kataija i sprečavao ga da se razmaše.

Dva minuta kasnije, imala je i Zvezda dobar pokušaj preko Pešića koji je šutirao iz okreta posle Rodićevog dodavanja. Međutim, činilo se da timovi ne žele da rizikuju više nego što je potrebno. Ferencvaroš nije jer nisu imali razloga, a naš tim verovatno zbog pritiska.

Prekretnica je bio penal koji je iznudio Ivanić nakon što je skočio na centaršut Gobeljića. Lopta je pogodila u ruku Vinga koji je u građenju igrača ispružio. Glavni arbitar je inicijalno pokazao na korner, ali je asistencijom iz VAR sobe i ličnim pregledanjem snimka preinačio odluku na najstrožu kaznu. Kanga nije ostavio Dibusu šansu da interveniše. Ubrzo se videla poznata i spomenuta slabost Ferencvaroša iz prekida, ali je Dragović za malo bio neprecizan i tako je propala šansa za drugi gol. Zvezda je u tom intervalu namirisala krv.

Minut nakon prilike Dragovića, igrači Miloša Milojevića duplirali su prednost. Nakog izvedenog auta, Ivanić je ubacio loptu u sredinu šesnaesterca koju je dočeao Mitrović. Mladi krilni napadač se lepo oslobodio Botke, koji je prinudno igrao na poziciji levog beka, a onda i savladao Dibusa.

U drugom delu meča, Zvezda je brzo stigna do trećeg gola i totalno demoralisala protivnika. Vezni red Ferencvaroša ostavio je dosta prostora, Kanga je povukao polukontru i uposlao Gobeljića koji je potom vratio za Kataija, a onda je usledio novi gol šutem sa ivice kaznenog prostora. Dibus je i treći put vadio loptu iz mreže.

U 60. minutu malo koji navijač nije doživeo flešbek Krasnodara. Kanga je opet bio u svom elementu. Šutirao je sa velike distance iz mesta, spoljnim delom kopačke. Lopta je imala efe i išla pod prečku. Neodbranjivo, precizno, snažno i lepo za 4:0 na semaforu.

Digrao je ruke od meča Stanislav Čerčesov i izveo glavne snage kako bih ih sačuvao za narednu nedelju. Do kraja se igralo mirnije i u mislima je svima bio meč u Budimpešti. Ipak, gosti su stigli do pogotka. Bio je to klasičan napad Ferencvaroša, lopta je išla u prostor po boku, Vingo je centrirao i, kako smo u najavi rekli, Zakariasen pogađa sa par metara iz uigrane akcije. Nije se proslavio Radovan Pankov koji je mogao da raščisti u toj situaciji. Imali su još jednu dobru priliku gosti kada je Rajan Mai pogodio prečku.

Zvezda je odradila svoj zadatak na ovom meču. Pobedila je i “preživela”, ali nije odmakla sa poslednje pozicije. Meč u Budimpešti će isto biti pod imperativom pobede. Zvezdi je potreban brejk ako namerava da izađe iz grupe, a najbolja prilika će biti narednog četvrtka. Potencijalna tri boda bi vredela više i zbog boljeg međusobnog skora usled izjednačenog broja bodova.

Ipak, neće biti lako. Ova katastrofa je sigurno dirnula Fradijev ponos, što se videlo iz situacije kad Sami Mai cinično skida dres da ga preda našem igraču koji ga je faulirao povlačenjem. Mađarski tim će imati motiva da odgovori. Naš tim je ovim sigurno nabildovao samopouzdanje, ali će ključno biti pokazatit konstantnost.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama