Фудбал Фудбал/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Фради ранио себе, Звезда намирисала крв па га докрајчила

У трећем колу групне фазе Лиге Европе, Црвена звезда уписала је прве бодове и остала у комбинацији за пролазак групе.

У сложеним околностима и са великим теретом на леђима чекала је Црвена звезда овај сусрет – у прве две утакмице, као клуб који се на жребу нашао у првом шеширу, остала је на нула бодова и прилепљена за дно табеле. Иза су остали горки пораз од Монака и очајно издање у Трабзону. Сусрет са лидером групе био је из категорије “бити или не бити”. Надигравши мађарског шампиона, црвено-бели су остали у комбинацији за пролаз.

Првих двадесет и пет минута меча донело је изједначен фудбал. Чак је можда гостујући састав изгледао нешто повезаније на терену. Главне снаге зелено-белих, Лаидуни и Бешић покретали су свој тим. Тунижанин је у тим интервалима често био око казненог простора и покушавао да пронађе саиграче центаршутевима или акцијама из корнера . Прву велику прилику имао је Мухамед Бешић када је у 15. минуту побегао Канги, брзо протутња до нашег казненог простора и шутирао у даљи угао, али је покушај завршио у гол-ауту. Исти играч био је доста добар у првом полувремену у свом дефанзивном послу, јер је стално био уз Катаија и спречавао га да се размаше.

Два минута касније, имала је и Звезда добар покушај преко Пешића који је шутирао из окрета после Родићевог додавања. Међутим, чинило се да тимови не желе да ризикују више него што је потребно. Ференцварош није јер нису имали разлога, а наш тим вероватно због притиска.

Прекретница је био пенал који је изнудио Иванић након што је скочио на центаршут Гобељића. Лопта је погодила у руку Винга који је у грађењу играча испружио. Главни арбитар је иницијално показао на корнер, али је асистенцијом из ВАР собе и личним прегледањем снимка преиначио одлуку на најстрожу казну. Канга није оставио Дибусу шансу да интервенише. Убрзо се видела позната и споменута слабост Ференцвароша из прекида, али је Драговић за мало био непрецизан и тако је пропала шанса за други гол. Звезда је у том интервалу намирисала крв.

Минут након прилике Драговића, играчи Милоша Милојевића дуплирали су предност. Наког изведеног аута, Иванић је убацио лопту у средину шеснаестерца коју је дочеао Митровић. Млади крилни нападач се лепо ослободио Ботке, који је принудно играо на позицији левог бека, а онда и савладао Дибуса.

У другом делу меча, Звезда је брзо стигна до трећег гола и тотално деморалисала противника. Везни ред Ференцвароша оставио је доста простора, Канга је повукао полуконтру и упослао Гобељића који је потом вратио за Катаија, а онда је уследио нови гол шутем са ивице казненог простора. Дибус је и трећи пут вадио лопту из мреже.

У 60. минуту мало који навијач није доживео флешбек Краснодара. Канга је опет био у свом елементу. Шутирао је са велике дистанце из места, спољним делом копачке. Лопта је имала ефе и ишла под пречку. Неодбрањиво, прецизно, снажно и лепо за 4:0 на семафору.

Диграо је руке од меча Станислав Черчесов и извео главне снаге како бих их сачувао за наредну недељу. До краја се играло мирније и у мислима је свима био меч у Будимпешти. Ипак, гости су стигли до поготка. Био је то класичан напад Ференцвароша, лопта је ишла у простор по боку, Винго је центрирао и, како смо у најави рекли, Закариасен погађа са пар метара из уигране акције. Није се прославио Радован Панков који је могао да рашчисти у тој ситуацији. Имали су још једну добру прилику гости када је Рајан Маи погодио пречку.

Звезда је одрадила свој задатак на овом мечу. Победила је и “преживела”, али није одмакла са последње позиције. Меч у Будимпешти ће исто бити под императивом победе. Звезди је потребан брејк ако намерава да изађе из групе, а најбоља прилика ће бити наредног четвртка. Потенцијална три бода би вредела више и због бољег међусобног скора услед изједначеног броја бодова.

Ипак, неће бити лако. Ова катастрофа је сигурно дирнула Фрадијев понос, што се видело из ситуације кад Сами Маи цинично скида дрес да га преда нашем играчу који га је фаулирао повлачењем. Мађарски тим ће имати мотива да одговори. Наш тим је овим сигурно набилдовао самопоуздање, али ће кључно бити показатит константност.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама