Fudbal Fudbal/Najava utakmica CZBG

Fradijeva snaga i slabost leže na sredini terena

U trećem kolu grupne faze Lige Evrope, na Marakanu stiže lider grupe i mađarski šampion Ferencvaroš.

Rival Zvezde zasluženo se smatra mađarskim fudbalskim gigantom – poslednjih godina dominira domaćim šampionatom, uvek osvajajući „zlato“ prethodne četiri sezone zaredom. Potvrda dobrog rada jeste i liderska pozicija u grupi Lige Evrope. Naš tim moraće dobro da se oznoji da bi stigao do rezultata koji ga održava u igri, a to je samo pobeda.

Glavni trener “Zelenih orlova” od decembra prošle godine je ruski trener Stanislav Čerčesov. Reč je o iskusnom i kvalifikovanom stručnjaku. To je odlično shvatio i predsednik Ferencvaroša, mađarski političar Gabor Kubatov, koji ima azerbejdžanske korene, kada je pozvao nedavnog kormilara ruske reprezentacije da radi u klubu.

U javnosti je bilo skepticizma kada je Sergej Rebrov , ukrajinski stručnjak koji je vratio Fradi na stazu uspeha, napustio klub, ali mu je Kubatov našao dostojnu zamenu. Čelik kluba je otkrio krilaticu kojom se vodio pri izboru novog trenera – ” uvek morate dovesti jednog većeg trenera od tima “.

Kada svake godine postavljamo ciljeve, normalno je da ciljamo šampionat, jer se tako može ući u Ligu šampiona. Rekao je da misli da treba da osvojimo Ligu Evrope “, opisao je predsednik ambiciju Čerčesova.

Čerčesov raspolaže dobro uigranim timom. Na golu Fradija stoji kapiten tima Deneš Dibus. Reč je o iskusnom golmanu i igraču koji je u klubu mnogo godina. Upisao je nastupe i za reprezentaciju Mađarske. U dosadašnja dva meča grupne faze bio je jedan od ponajboljih pojedinaca u svom timu. Karakteriše ga dobar refleks, ali je kolokvijalno rečeno “linijaš”.

U poslednjoj liniji uglavnom nastupaju Vingo, Sami Mai, Knuster i Ćivić.  Desni bek Vingo je značajan za ofanzivnu igru Ferencvaroša, zna da se pridoda napadu i u sadejstvu sa Adamom Traoreom može da napravi pobleme protivniku. Štoperski tandem Mai-Knuster je kompatibilan, ali je često na udaru jer ostale linije tima ostavljaju mnogo prostora. Mai je odličan kod ofanzivnih prekida i vrlo je često tražena opcija kod kornera.  Naš tim mora paziti na njega u tim situacijama. Kad je defanziva u pitanju, veoma je agresivan i ne beži od duela. Borbenošću i brzinom često sustigne protivnika, iako mu isprva umakne. Često na utakmici uklizava i to radi dobro. Knutsen se pokazao kao nešto slabiji deo tog tandema. Ume da pogreši u pasu i anticipaciji, pa je igrač kog treba napadati.

Fradijeva odbrana najtanja je na levom beku. Eldar Ćivić je igrač koji značajno doprinosi ofanzivi, dok je u odbrani problematičan. Protiv Kečkemeta je krivac za prvi primljen gol, u meču gde su zabeležili prvi prvenstveni poraz u minulom kolu. Ipak, on je suspendovan zbog crvenog kartona iz prvog kola i susreta sa Trabzonom i odmenjuje ga Botka koji je zapravo desni bek. Imajući u vidu da je rezerva i da ne igra na prirodnoj poziciji, jasno je da bi  Zvezdina šansa mogla biti najveća preko Bukarija koji će napadati po njegovoj strani.

Na sredini terena Ferencvaroš ima vrlo pismene fudbalere. Tandem Laiduni-Bešić odlikuje se zavidnom tehnikom. Muhamed Bešić, defanzivni vezista, ima višegodišnje premijerligaško iskustvo i to već govori mnogo. Jak je u duelu, ima precizan pas i zna da zadrži loptu. Njegovi atraktivni potezi kada napravi ringišpil i dugom loptom uposli saigrača su neretki. U nekim opcijama Stanislava Čerčesova kod prekida, Bešić je na ivici kaznenog prostora i čeka povratnu loptu ili odbitak i u ovim situacijama je veoma opasan zbog svog snažnog udarca.

Ništa po tehničkim sposobnostima ne zaostaje ni Laiduni. Tunižanin ima sjajnu desnu nogu i vrlo je opasno kada je kod lopte da bi izveo slobodan udarac. Njegovi pasovi u dubinu su ono što ga karakteriše. Lopta “ga sluša” i kod centaršuteva koji su vrlo precizni. Nije neobično ni da napravi prednost solo akcijom kad atratkivnim potezima navuče na sebe nekoliko protivnika, prođe ih, a onda i pokaže nesebičnost ukoliko je neko od saigrača u stopostotnoj prilici.  Može se reći da je ključni igrač Fradija.

Ispred ovog dvojca je mesto rezervisano za Tokmaka Enguena, Adamu Traorea i Zakariasena. Enguen je sposoban da odigra po oba krila i iza napadača. Na svim pozicijama ga je Čerčesov koristio zbog sjajnog pregleda igre i dobrih kretnji. I u toku same utakmice često menja pozicije i muči čuvare. Brz je i poletan igrač, sa kvalitetnom i lucidnom završnicom. U šesnaestercu je stalna opasnost po gol. Mediji su ga povezivali sa našim klubom i sa Partizanom pre par leta. Kvaliteti superbrzog Traorea su nam svima poznati iz moldavskog Šerifa i ne treba dodatno trošiti reči o njemu. Bio je vlažni san Zvezdinih navijača u momentima kad se tražio krilni napadač, ali Ferencvaroš nije imao problem da izdvoji dva miliona evra na ime obeštećenja.

Zakariasen odlično sarađuje sa ostalim ofanzivcima i otvara prostor za Laidunija koji se priključuje napadima. I njegovo obeležje, uz dobru kretenju, je preciznost u završnici. U uigranim akcijama Ferencvaroša, često se nađe na pravom mestu i lako pogodi sa par metara posle proigravanja.

U špicu napada Čerčesov ima mnogo opcija u vidu Bolija, Markinjosa, Karlosa Auskija i Rajana Maia, Samijevog brata. Verovatno će se ili Boli ili Rajan Mai naći u startnoj postavi. Čerčesov Markinjosa ne koristi kao klasičnu devetku, već više na levom boku.

Od rezervi pažnju treba obratiti na Amera Gojaka koji je milion evra plaćen zagrebačkom Dinamu. Igra iza napadača, a karakterističan je po dobrom driblingu, ali ume i da pretera s tim. Šansu je dobijao i Balint Večei koji doprinosi na čvrstini timu u veznom redu.

Crvenu zvezdu sigurno očekuje veoma zahtevan meč, pre svega jer Ferancvaroš ima tim koji je koncipiran da igra ofanzivno. O tome svedoče brojke – u kvalifikacijama za Ligu šampiona kazahstanski Tobol je ispraćen kući sa petardom u mreži, posle izgubljenog prvog meča protiv Slovana, Fradi je u gostima slavio 4:1 i prošao dalje. U plej-ofu za Ligu Evrope četiri golova dali su i Šamrok roversima, a isto toliko i MOL Fehervaru u derbiju. Najvećem rivalu, Ujpeštu, čak šest golova u gostima. Tri gola dali su Trabzonu iako su najveći deo meča bili sa igračem manje.

U zeleno-belom timu svi znaju da igraju fudbal, nema igrača koji će “rudariti” i besomučno trčati da bi pokrili sve, a time bi dobili ništa – ništa. Svi su posvećeni da poboljšaju svoju igru, umesto da kvare protivničku. Najbolje se vidi na primerima Bešića i Laidunija kojima je to možda namenjeno, a zapravo su ključni igrači uz Tokmaka.

Međutim, pogrešno je steći sliku da je Ferencvaroš tim uz rame Bajernu i Liverpulu. Imaju svoje slabosti što su pokazali mečevi protiv organizovanog tima Karabaga. Leva strana odbrane je veliki problem, Zakariasen nema veliki doprinos u defanzivnoj ispomoći saigračima. Uprikos sjajnim individualcima na sredini terena, na terenu postoji veliki disbalans. Linije tima stoje visoko pa protivnici po Fradi veoma su opasni iz tranzicije. Pokazali su nesigurnosti i u defanzivnom prekidu.

Sve sem pobede za crveno-bele na ovom meču je neprihvatljivo zbog pozicije na tabeli. Za to će biti potrebni koncentrisani Sanogo, raspoloženi Ivanić i Katai, spreman Milan Rodić da juri za brzim rivalima, Pešić na nivou mečeva protiv Makabija iz Haife, smireni Kanga i prave lopte za Bukarija. Zvezda je već dovoljno puta sebe pobedila ove sezone da je valjda naučila – Evropa ne prašta.

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUM

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama