Фудбал Фудбал/Најава утакмица ЦЗБГ

Фрадијева снага и слабост леже на средини терена

У трећем колу групне фазе Лиге Европе, на Маракану стиже лидер групе и мађарски шампион Ференцварош.

Ривал Звезде заслужено се сматра мађарским фудбалским гигантом – последњих година доминира домаћим шампионатом, увек освајајући „злато“ претходне четири сезоне заредом. Потврда доброг рада јесте и лидерска позиција у групи Лиге Европе. Наш тим мораће добро да се озноји да би стигао до резултата који га одржава у игри, а то је само победа.

Главни тренер “Зелених орлова” од децембра прошле године је руски тренер Станислав Черчесов. Реч је о искусном и квалификованом стручњаку. То је одлично схватио и председник Ференцвароша, мађарски политичар Габор Кубатов, који има азербејџанске корене, када је позвао недавног кормилара руске репрезентације да ради у клубу.

У јавности је било скептицизма када је Сергеј Ребров , украјински стручњак који је вратио Фради на стазу успеха, напустио клуб, али му је Кубатов нашао достојну замену. Челик клуба је открио крилатицу којом се водио при избору новог тренера – ” увек морате довести једног већег тренера од тима “.

Када сваке године постављамо циљеве, нормално је да циљамо шампионат, јер се тако може ући у Лигу шампиона. Рекао је да мисли да треба да освојимо Лигу Европе “, описао је председник амбицију Черчесова.

Черчесов располаже добро уиграним тимом. На голу Фрадија стоји капитен тима Денеш Дибус. Реч је о искусном голману и играчу који је у клубу много година. Уписао је наступе и за репрезентацију Мађарске. У досадашња два меча групне фазе био је један од понајбољих појединаца у свом тиму. Карактерише га добар рефлекс, али је колоквијално речено “линијаш”.

У последњој линији углавном наступају Винго, Сами Маи, Кнустер и Ћивић.  Десни бек Винго је значајан за офанзивну игру Ференцвароша, зна да се придода нападу и у садејству са Адамом Траореом може да направи поблеме противнику. Штоперски тандем Маи-Кнустер је компатибилан, али је често на удару јер остале линије тима остављају много простора. Маи је одличан код офанзивних прекида и врло је често тражена опција код корнера.  Наш тим мора пазити на њега у тим ситуацијама. Кад је дефанзива у питању, веома је агресиван и не бежи од дуела. Борбеношћу и брзином често сустигне противника, иако му испрва умакне. Често на утакмици уклизава и то ради добро. Кнутсен се показао као нешто слабији део тог тандема. Уме да погреши у пасу и антиципацији, па је играч ког треба нападати.

Фрадијева одбрана најтања је на левом беку. Елдар Ћивић је играч који значајно доприноси офанзиви, док је у одбрани проблематичан. Против Кечкемета је кривац за први примљен гол, у мечу где су забележили први првенствени пораз у минулом колу. Ипак, он је суспендован због црвеног картона из првог кола и сусрета са Трабзоном и одмењује га Ботка који је заправо десни бек. Имајући у виду да је резерва и да не игра на природној позицији, јасно је да би  Звездина шанса могла бити највећа преко Букарија који ће нападати по његовој страни.

На средини терена Ференцварош има врло писмене фудбалере. Тандем Лаидуни-Бешић одликује се завидном техником. Мухамед Бешић, дефанзивни везиста, има вишегодишње премијерлигашко искуство и то већ говори много. Јак је у дуелу, има прецизан пас и зна да задржи лопту. Његови атрактивни потези када направи рингишпил и дугом лоптом упосли саиграча су неретки. У неким опцијама Станислава Черчесова код прекида, Бешић је на ивици казненог простора и чека повратну лопту или одбитак и у овим ситуацијама је веома опасан због свог снажног ударца.

Ништа по техничким способностима не заостаје ни Лаидуни. Тунижанин има сјајну десну ногу и врло је опасно када је код лопте да би извео слободан ударац. Његови пасови у дубину су оно што га карактерише. Лопта “га слуша” и код центаршутева који су врло прецизни. Није необично ни да направи предност соло акцијом кад атраткивним потезима навуче на себе неколико противника, прође их, а онда и покаже несебичност уколико је неко од саиграча у стопостотној прилици.  Може се рећи да је кључни играч Фрадија.

Испред овог двојца је место резервисано за Токмака Енгуена, Адаму Траореа и Закариасена. Енгуен је способан да одигра по оба крила и иза нападача. На свим позицијама га је Черчесов користио због сјајног прегледа игре и добрих кретњи. И у току саме утакмице често мења позиције и мучи чуваре. Брз је и полетан играч, са квалитетном и луцидном завршницом. У шеснаестерцу је стална опасност по гол. Медији су га повезивали са нашим клубом и са Партизаном пре пар лета. Квалитети супербрзог Траореа су нам свима познати из молдавског Шерифа и не треба додатно трошити речи о њему. Био је влажни сан Звездиних навијача у моментима кад се тражио крилни нападач, али Ференцварош није имао проблем да издвоји два милиона евра на име обештећења.

Закариасен одлично сарађује са осталим офанзивцима и отвара простор за Лаидунија који се прикључује нападима. И његово обележје, уз добру кретењу, је прецизност у завршници. У уиграним акцијама Ференцвароша, често се нађе на правом месту и лако погоди са пар метара после проигравања.

У шпицу напада Черчесов има много опција у виду Болија, Маркињоса, Карлоса Аускија и Рајана Маиа, Самијевог брата. Вероватно ће се или Боли или Рајан Маи наћи у стартној постави. Черчесов Маркињоса не користи као класичну деветку, већ више на левом боку.

Од резерви пажњу треба обратити на Амера Гојака који је милион евра плаћен загребачком Динаму. Игра иза нападача, а карактеристичан је по добром дриблингу, али уме и да претера с тим. Шансу је добијао и Балинт Вечеи који доприноси на чврстини тиму у везном реду.

Црвену звезду сигурно очекује веома захтеван меч, пре свега јер Феранцварош има тим који је конципиран да игра офанзивно. О томе сведоче бројке – у квалификацијама за Лигу шампиона казахстански Тобол је испраћен кући са петардом у мрежи, после изгубљеног првог меча против Слована, Фради је у гостима славио 4:1 и прошао даље. У плеј-офу за Лигу Европе четири голова дали су и Шамрок роверсима, а исто толико и МОЛ Фехервару у дербију. Највећем ривалу, Ујпешту, чак шест голова у гостима. Три гола дали су Трабзону иако су највећи део меча били са играчем мање.

У зелено-белом тиму сви знају да играју фудбал, нема играча који ће “рударити” и бесомучно трчати да би покрили све, а тиме би добили ништа – ништа. Сви су посвећени да побољшају своју игру, уместо да кваре противничку. Најбоље се види на примерима Бешића и Лаидунија којима је то можда намењено, а заправо су кључни играчи уз Токмака.

Међутим, погрешно је стећи слику да је Ференцварош тим уз раме Бајерну и Ливерпулу. Имају своје слабости што су показали мечеви против организованог тима Карабага. Лева страна одбране је велики проблем, Закариасен нема велики допринос у дефанзивној испомоћи саиграчима. Уприкос сјајним индивидуалцима на средини терена, на терену постоји велики дисбаланс. Линије тима стоје високо па противници по Фради веома су опасни из транзиције. Показали су несигурности и у дефанзивном прекиду.

Све сем победе за црвено-беле на овом мечу је неприхватљиво због позиције на табели. За то ће бити потребни концентрисани Саного, расположени Иванић и Катаи, спреман Милан Родић да јури за брзим ривалима, Пешић на нивоу мечева против Макабија из Хаифе, смирени Канга и праве лопте за Букарија. Звезда је већ довољно пута себе победила ове сезоне да је ваљда научила – Европа не прашта.

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМ

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама