Fudbal Fudbal/Najava utakmica CZBG

Ferencvaroš – Orbanova opklada

Upoznajte zanimljivu istoriju i današnjicu našeg narednog rivala u grupi Lige Evrope, mađarskog šampiona – Ferencvaroša.

 

Zeleno-beli su klub bogate istorije, ali su kao i mađarska reprezentacija, beležili uspone i veliki pad da bi se opet vratili na put uspeha. Klub je osnovan 1899. godine u devetom budimpeštanskom okrugu. U svojim počecima bili su dominantna sila u Budimpešti pre nego što ih je zasenio MTK, mešoviti tim koji su osnovali hrišćanski i jevrejski biznismen srednje klase. Ipak, Fradi je deo uspona mađarskog fudbala budući da je iznedrio trojicu iz “Zlatnih jeanaest”, generacije reprezentacije koja je u posleratnom periodu projektovana da dominira evropskim fudbalom.

Rat je izrazito uticao na Ferencvaroš. Delimično zbog njihove popularnosti, klub je preuzeo pronacistički marionetski režim krajnje desnice. Godine 1945. tadašnji bivši igrač i trener, Ištvan Tot, pogubljen je zbog pridruživanja mađarskom antifašističkom pokretu otpora “Dolam”  gde je, prema Svetskom jevrejskom savetu, pomogao nekoliko stotina Jevreja da pobegnu od nacističkog pritvora i smrti.

Sa završetkom rata i dolaskom na vlast drugog totalitarnog režima, komunisti vide Ferencvaroš kao leglo krajnje desničarskih reakcionara. Ime kluba koje ima germansko poreklo  dva puta je menjano. Novi nazivi su nastojali da izbrišu bilo kakvu aluziju na Germane, pa se klub zvao Edoš, a onda i Kiniz. To poglavlje je zatvoreno neuspelom mađarskom pobunom 1956. u kojoj su igrači poput Puškaša, Šandora Kočiša i Zoltana Cibora prognani u elitne evropske klubove uz zabranu da ponovo predstavljaju Mađarsku.

Fradi je povratio svoj stari naziv nazad iste godine, iako su još uvek postojale sumnje o navodnoj antikomunističkoj bazi navijača kluba.

Ipak, iza gvozdene zavese Ferencvaroš je cvetao osvojivši četiri titule 1960-ih. U Evropi stižu do finala Kupa sajamskih gradova i to dva puta. Pobedili su Juventus 1965. i izgubili od Lids junajteda 1968. godine. Deceniju kasnije, stigli su do finala Kupa pobednika kupova 1975. pobedivši Liverpul i našu Crvenu zvezdu usput, pre nego što su izgubili od Dinama iz Kijeva u finalu.

Detalj sa utakmice Crvena zvezda-Ferencvaroš na kojoj je postavljen rekord u poseti pošto je meč sa Marakane pratilo 110.000 ljudi

Kao i većina istočnoevropskih klubova, mučio se Ferencvaroš u postkomunističkoj eri.  Finansijski gledano, stvari su išle iz lošeg ka gorem i klub je na 2006. godine morao da se preseli u drugu ligu kada, pod ogromnim dugovima, nisu mogli da dokažu da su mogućnosti ispunjavanja plana-budžeta za sledeću sezonu. Tog jula su bili toliko siromašni da nisu mogli da priušte autobus za predsezonsku prijateljsku utakmicu pa su morali da otkažu meč. Godine 2008.  Šefild junajted d.o.o. vlasnika Kevina Makeba, koji je dobio tender za ulaganje u klub, postaje vlasnik Fradija.

Trener Bobi Dejvison vratio je Ferencvaroš u prvu ligu, ali se stalno borio sa strašnim ultrasima kluba. U intervjuu za Atletik, on se priseća: „Bila je jedna utakmica kada smo pobedili ili 3:0 ili 3:1 u gostima nakon što smo vrlo rano ostali sa 10 ljudi. Ipak, kada smo se vratili na naš stadion, napadnut je autobus. Pobedili smo isti tim 7-1 ranije u sezoni, nije bilo dovoljno dobro da smo samo tri puta dali gol u revanšu”.

Dejvidson je dao otkaz nakon što je vratio klub u elitno društvo i zamenio ga je Kreg Šort koji je imao jednako teško iskustvo. „Moja prva utakmica kao privremenog trenera je prekinuta zbog invazije naših navijača na teren”. Kasnije je dobio pretnju smrću u poruci. „Neko je isekao moju sliku iz mojih dana u Evertonu, a na mojoj glavi je bio srp i na mađarskom napisano – Englez, idi kući ili umri“.

Vlasnik Makeb je napustio klub 2011. godine zbog spora sa manjim akcionarima, a klub je otkupila država. U stvari, fudbal je uopšte postao stvar države. Za vreme premijera Viktora Orbana preko 100 miliona evra uloženo je u veliki program izgradnje stadiona. Orban je i sam bio amaterski igrač, nastupao je za seoski tim Felčut tokom svog prvog premijerskog mandata u kasnijim 90-im. Zanimljiva je anegdota da je bio sprečen da se javi Bilu Klintonu 1999. godine koji je želeo da mu predoči plan za agresiju na Saveznu Republiku Jugoslaviju jer je igrao utakmicu u Felčutu. Tu je potom izgradio novi stadion, Pančo arenu, čiji kapacitet je duplo veći od broja stanovnika sela.

Stadion Ferencvaroša “Grupama arena”, sagrađen 2014. godine. Troškovi izgradnje iznosili su približno 40 miliona evra

Viktor Orban ima jasan plan, koji je svojstven autoritarnim vođama poput Erdogana čiji je projekat u Bašakšehiru doneo instant rezultate. Premisa je ista – ulagati u fudbal kao sredstvo dolaženja do meke, ali dodatne političke moći i sve jačem uporištu u buđenju patriotskih osećanja. Orban investira u fudbal svuda gde postoji značajna mađarska etnička zajednicaa. Primeri su rumunski grad Sfintul George odakle je klub Sepši, hrvatski Osijek, Bačka Topola u Srbiji i Dunajska Streda u Slovačkoj.

 U Mađarskoj, deluje da je Orbanova emocija pristuna prema MOL Fehervaru, tj. Videotonu, ali je pravo Orbanovo čedo Puškaš akademija.  Međutim, kao najpopularniji mađarski tim, Ferencvaroš je takođe imao koristi. Na mestu Uloja izgrađen je potpuno novi stadion. Gabor Kubatov, poslanik mađarske vladajuće stranke Fides, postavljen je za predsednika kluba i posle godina dugovanja i mediokratije, novac je pritekao i rezultati su se poboljšali.

Godine 2016. su osvojili prvenstvo prvi put posle 12 godina. Pod trenerom Rebrovim vezali su titule i konačno se vratili u Ligu šampiona 2020. godine, što je posle 1995. drugo učešće zeleno-belih u najprestižnijem fudbalskom takmičenju. U plej-ofu im je bio rival norveški Molde, a posle 3:3 u gosima meč u Budimpešti okončan je bez golova što je značilo plasman u grupnu fazu. Posle završetka meča, oglasio se Orban na društvenim mrežama pomalo skandalozno pošto je pokazao tiket na kojem se kladio na prolaz mađarskog tima. „Kladio sam se na Fradi“, rekao je mašući listićem za klađenje na video snimku objavljenom na Fejsbuku. Taj video zapis je paradigma čitavog Orbanovog pristupa prema sportu.

Viktor Orban sa dobitnim tiketom posle plasmana Fradija u Ligu šampiona 2020. godine

Obraćajući se navijačima Ferencvaroša na otvaranju stadiona, Orban je izrazio visoko poštovanje prema “Fradijevom srcu” koje je po njegovim rečima uvek bilo nacionalno, crveno-belo-zeleno. Zahvalio je Fradijevim pristalicama što su “i u najtežim komunističkim vremenima očuvali slobodu i nezavisnost mađarskog naroda i decenijama održali duh Mađara živim”.

Viktor Orban  shvata da ulaganje u fudbal košta, ali može doneti političke nagrade. Ne samo da su stvar populizma ili lične strasti prema fudbalu, Orbanovi potezi usmereni su na očuvanje mađarskog identiteta i širenje pan-mađarske ideje države, posebno u regijama van granica Mađarske. Ferencvaroš kao klub sa najvećim brojem pristalica i osvedočenim borcima za nacionalnu državu svakako ima jednu od najvažnijih uloga u svemu tome na čelu sa kadrovima iz Orbanovog Fidesa.

Orbanu i Fradiju zasad ide dobro. Reprezentacija opet beleži zapažene rezultate, posebno u minuloj Ligi Nacija, a Fradi je postao redovni učesnik grupnih faza evrotakmičenja. Možda je ona Zlatna generacija reprezentacije još uvek daleko, ali se Fradi vratio i umirio svoje vatrene pristalice, bar zasad. Nadamo se da će posle dva vezana duela sa Zvezdom zrno nezadovoljstva opet proklijati.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama