Košarka Košarka/Izveštaji i analize CZBG

Pet utisaka posle meča sa MZT-om

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su povratnika u regionalno takmiče rezultatom 87:67

Na premijeri nove sezone, crveno-beli nisu imali preterano veliki izazov pošto je gost u hali Aleksandar Nikolić bio šampion Severne Makedonije, ekipa MZT-a. Zvezda je gotovo tokom celog meča imala rezultatsku prednost i kontrolu meča, ali se i posle ubedljivog slavlja otvaraju pitanja za diskusiju.

1. Zvezdin napad

Od početka utakmice pa gotovo do kraja prve deonice rezultat na semaforu bio je kao iz vaterpolo selekcije. Zvezda se mučila da dođe do koša u momentima kada šut nije služio naše igrače. Ipak, ne može se sve pripisati lošoj selekciji šuta u prvoj četvrtini. Zakazao je Zvezdin napad kao rezultat kolektivne bezidejnosti. Ono što je viđeno na pripremama, posebno protiv Olimpijakosa, prisutno je bilo i u prvoj četvrtini, doduše u dosta blažoj varijanti. Kad je MZT uspeo da pročita našu nameru i postavi svoju odbranu, lopta se vraćala van linije 6,75 i tražila se trojka. Zvezda je otpočela meč sa 0/7 za tri poena. U situacijama kada ne služi šut kao u prvoj četvrtini ozbiljne ekipe će kažnjavati taj prazan hod. Olimpijakos je to pokazao kada je svojom tvrdom odbranom doveo naš tim do situacije da mu u dosta navrata istekne vreme za napad bez upućene lopte ka košu ili sa tvrdim i nepreciznim izbačajima kakve smo viđali i protiv MZT-a.

2. Tri pleja na parketu

Trener Jovanović je dosta kombinovao tražeći prave petorke. Neretko se dešavalo da su na parketu tri niska igrača. U ovim rotacijama siurno ima iznuđenih rešenja budući da je tim lišen pomoći Dobrića i Nedovića. Ipak, novina u odnosu na pripremne mečeve je ta što Adams ne drži ključeve igre u svojim rukama. Na pripremama je izgledao dosta nesnađeno kada je prenosio loptu i organizovao igru. Dosta problema imao je i u protivničkom bloku. Neka dodavanja su bila na granici nonšalancije, bio je glavni izvor prodatih lopti. Protiv MZT-a je bio “oslobođen” ove obaveze i broj izgubljenih lopti se redukovao. Ostao je samo na jednoj, onoj iz prve četvrtine kada je podelio loš pas. Sigurno mu je prijala ova rasterećenost jer je bio poenterski naš najučinkovitiji igrač.

3. MZT nadskočio Zvezdu

Gosti su pokupili više lopti pod svojim i pod protivničkim obručem, na kraju su imali šest skokova više. Jigitoglu je ulovio pet ofanzivnih skokova. Krstevski je takođe iz tih situacija profitirao poenima i asistencijom. Razlog slabe kontrole skoka sigurno je u korelaciji sa gore navedenom činjenicom da se igralo sa niskom postavom. U tim situacijama je uvek prisutan “trejd-of” između boljeg protoka lopte i potentnije ekipe s jedne, i mogućnosti da protivnik zagospodari reketom, s druge strane.

4. Individualne uloge

Još uvek se ne može strogo konstatovati kako su delegirane uloge. Vidno je da su one raspodeljene. Činjenica je da Zvezdi fale biti, trenutno povređeni igrači, i da smo gledali iznuđene petorke pa je rano reći bilo šta. Još uvek ne znamo da li je ovakva uloga Adamsa samo privremena dok se ne oporavi Nedović ili će i onda nastaviti sa tom rolom. Dalibor Ilić je dobio značajnije veću minutažu nego na pripremama. Hasan Martin se našao u startnoj petorci iako se to nije očekivalo posle bledih partija sa priprema. No, MZT je ekipa koja je poslužila da se Jovanoviću detaljnije iskristališe slika o timu pa je mogao da proba raznovrsne opcije.

5. Kolektivni utisak

Da li je Zvezda napredovala u odnosu na pripreme? I ovde je nemoguće dati odgovor. Sasvim sigurno da to nije slučaj u značajnoj meri, jer je malo vremena prošlo od završetka priprema do pripreme ovog meča. MZT nije pravo merilo vrednosti. Crvena zvezda je na ovoj utakmici imala svega pet izgubljenih lopti, tri promašena bacanja i rezultatsku izvesnost. Sve ovo omogućilo je da se utakmica lagano privede kraju. Potpuniju sliku dobićemo s nešto izazovnijim protivnicima i kompletiranjem našeg rostera.

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUM

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama