Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Пет утисака после меча са МЗТ-ом

Кошаркаши Црвене звезде победили су повратника у регионално такмиче резултатом 87:67

На премијери нове сезоне, црвено-бели нису имали претерано велики изазов пошто је гост у хали Александар Николић био шампион Северне Македоније, екипа МЗТ-а. Звезда је готово током целог меча имала резултатску предност и контролу меча, али се и после убедљивог славља отварају питања за дискусију.

1. Звездин напад

Од почетка утакмице па готово до краја прве деонице резултат на семафору био је као из ватерполо селекције. Звезда се мучила да дође до коша у моментима када шут није служио наше играче. Ипак, не може се све приписати лошој селекцији шута у првој четвртини. Заказао је Звездин напад као резултат колективне безидејности. Оно што је виђено на припремама, посебно против Олимпијакоса, присутно је било и у првој четвртини, додуше у доста блажој варијанти. Кад је МЗТ успео да прочита нашу намеру и постави своју одбрану, лопта се враћала ван линије 6,75 и тражила се тројка. Звезда је отпочела меч са 0/7 за три поена. У ситуацијама када не служи шут као у првој четвртини озбиљне екипе ће кажњавати тај празан ход. Олимпијакос је то показао када је својом тврдом одбраном довео наш тим до ситуације да му у доста наврата истекне време за напад без упућене лопте ка кошу или са тврдим и непрецизним избачајима какве смо виђали и против МЗТ-а.

2. Три плеја на паркету

Тренер Јовановић је доста комбиновао тражећи праве петорке. Неретко се дешавало да су на паркету три ниска играча. У овим ротацијама сиурно има изнуђених решења будући да је тим лишен помоћи Добрића и Недовића. Ипак, новина у односу на припремне мечеве је та што Адамс не држи кључеве игре у својим рукама. На припремама је изгледао доста неснађено када је преносио лопту и организовао игру. Доста проблема имао је и у противничком блоку. Нека додавања су била на граници ноншаланције, био је главни извор продатих лопти. Против МЗТ-а је био “ослобођен” ове обавезе и број изгубљених лопти се редуковао. Остао је само на једној, оној из прве четвртине када је поделио лош пас. Сигурно му је пријала ова растерећеност јер је био поентерски наш најучинковитији играч.

3. МЗТ надскочио Звезду

Гости су покупили више лопти под својим и под противничким обручем, на крају су имали шест скокова више. Јигитоглу је уловио пет офанзивних скокова. Крстевски је такође из тих ситуација профитирао поенима и асистенцијом. Разлог слабе контроле скока сигурно је у корелацији са горе наведеном чињеницом да се играло са ниском поставом. У тим ситуацијама је увек присутан “трејд-оф” између бољег протока лопте и потентније екипе с једне, и могућности да противник загосподари рекетом, с друге стране.

4. Индивидуалне улоге

Још увек се не може строго констатовати како су делегиране улоге. Видно је да су оне расподељене. Чињеница је да Звезди фале бити, тренутно повређени играчи, и да смо гледали изнуђене петорке па је рано рећи било шта. Још увек не знамо да ли је оваква улога Адамса само привремена док се не опорави Недовић или ће и онда наставити са том ролом. Далибор Илић је добио значајније већу минутажу него на припремама. Хасан Мартин се нашао у стартној петорци иако се то није очекивало после бледих партија са припрема. Но, МЗТ је екипа која је послужила да се Јовановићу детаљније искристалише слика о тиму па је могао да проба разноврсне опције.

5. Колективни утисак

Да ли је Звезда напредовала у односу на припреме? И овде је немогуће дати одговор. Сасвим сигурно да то није случај у значајној мери, јер је мало времена прошло од завршетка припрема до припреме овог меча. МЗТ није право мерило вредности. Црвена звезда је на овој утакмици имала свега пет изгубљених лопти, три промашена бацања и резултатску извесност. Све ово омогућило је да се утакмица лагано приведе крају. Потпунију слику добићемо с нешто изазовнијим противницима и комплетирањем нашег ростера.

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМ

Скочи на траку са алаткама