Košarka Košarka/Izveštaji i analize CZBG

Zvezda kvantitativno suficitarna na poziciji centra, pripreme pokazale kvalitativni deficit

Sa dolaskom Miroslava Raduljice, Crvena zvezda u rosteru ima petoricu igrača koji uslovno mogu da odigraju na centarskoj poziciji.

Još je malo ostalo do početka zvaničnih obaveza u novoj sezoni gde Crvena zvezda ulazi kao branilac triple krune, a roster našeg kluba se kompletira i uigrava. Novu sezonu kreće Crvena zvezda sa radikalnim promenama u odnosu na ono na šta smo bili naviknuti kod Dejana Radonjića.

Poslednji paraf na ugovor stavio je Miroslav Raduljica koji se posle pet sezona vraća u evroligašku košarku nakon odiseje na Dalekom istoku. U egzotičnim šampionatima Kine i Južne Koreje, beležio je nešto preko 20 poena u proseku i blizu 10 skokova. Dok je bio u zenitu svoje karijere i igrao za Armani svoju poslednju evroligašku sezonu, njegov učinak je bio oko tri uhvaćene lopte, osam poena, uz indeks korisnosti 7.8 u proseku.

Sa ovim potpisom Crvena zvezda u rosteru ima petoricu igrača koji mogu na “peticu”. Tu su kao klasični centri upravo Raduljica, Kuzmić i Hasan Martin, a još mogu da se koriste Petrušev i Luka Mitrović na toj poziciji. Sve ovo ukazuje da je Zvezda dosta zasićena na centarskoj poziciji, bar kada je reč o kvantitativnom pogledu na stvari. Problematičnije je što prikazano na pripremama daje utisak da je kvalitativno izdanje centara pod znakom pitanja.

Hasan Martin se nije prikazao u najboljem svetlu. Sa njim na terenu Zvezda je imala problem kod građenja koša. U napadu se nije forsirala pik igra koja je njegova specijalnost pa je malo šta mogao da doprinese. Petrušev je zbog problemom sa leđima propustio poslednje pripremne mečeve i njemu će biti potrebno vreme da uđe u ritam. Kvaliteti Ognjena Kuzmića i ono što može da pruži ekipi su navijačima crveno-belih već poznati.

Sasvim izvesno, kako za čitavu ekipu, tako i za novopridošlog Raduljicu će biti potrebno strpljenje. Sam igrač je govorio da je u dobrom fizičkom stanju, ali pitanje je da li je na najoptimalnijem nivou za viši nivo košarke u odnosu na ono na šta je navikao poslednjih sezona. U jednom podkastu Raduljica je kao loše iskustvo boravka u Kini naveo termine treninga koji nisu odgovarali njegovim godinama. Svesni smo kako će zahtevan biti tek evroligaški ritam utakmica i putovanja gde prostor za trening gotovo ne postoji u nekim momentima. Takođe, moraće se opet privići na neka pravila koja se sitno razlikuju u evropskoj košarci sa onim sa Dalekog istoka koje je posle par godina sigurno usvojio kao rutinska i koja su verovatno postala stvar automatizma u igri.

Dolaskom nekadašnjeg kapitena reprezentacije pitanje centra je zatvoreno, a i dalje je aktivno pitanje angažovanje igrača na bekovskim pozicijama.

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUM

Komentar

Kliknite da biste objavili komentar

  • Kuzmic je vrlo dobar igrac. Prosle sezone je odigrao najvise, od svih igraca, utakmica (preko 70) za KKCZ. Po ucinku, pogotovo u kategoriji +/-, bio je medju najboljim igracima u timu. U ovoj kategoriji bio je znatno uspesniji od svog kolege L.Mitrovica. Po ukupnim statistickim podacima Kuzmic je u sezoni 2021/22 bio peti igrac KKCZ ! Ucinak Kuzmica u proslom igranju u KKCZ je nesto bolji ali se zaboravlja da se danas igra mnogo vise utakmica i da je Kuzmic odigrao, skoro bez pauze, celu sezonu. Svako u timu ima svoju ulogu i skladu sa tim mogli bi malo objektivnije da pratite ucinke igraca na terenu.
    Zaista ste preterali sa omalovazavanjem nekih nasih igraca. Kada pisete o njima setite se da su oni NASI

Skoči na traku sa alatkama