Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Звезда квантитативно суфицитарна на позицији центра, припреме показале квалитативни дефицит

Са доласком Мирослава Радуљице, Црвена звезда у ростеру има петорицу играча који условно могу да одиграју на центарској позицији.

Још је мало остало до почетка званичних обавеза у новој сезони где Црвена звезда улази као бранилац трипле круне, а ростер нашег клуба се комплетира и уиграва. Нову сезону креће Црвена звезда са радикалним променама у односу на оно на шта смо били навикнути код Дејана Радоњића.

Последњи параф на уговор ставио је Мирослав Радуљица који се после пет сезона враћа у евролигашку кошарку након одисеје на Далеком истоку. У егзотичним шампионатима Кине и Јужне Кореје, бележио је нешто преко 20 поена у просеку и близу 10 скокова. Док је био у зениту своје каријере и играо за Армани своју последњу евролигашку сезону, његов учинак је био око три ухваћене лопте, осам поена, уз индекс корисности 7.8 у просеку.

Са овим потписом Црвена звезда у ростеру има петорицу играча који могу на “петицу”. Ту су као класични центри управо Радуљица, Кузмић и Хасан Мартин, а још могу да се користе Петрушев и Лука Митровић на тој позицији. Све ово указује да је Звезда доста засићена на центарској позицији, бар када је реч о квантитативном погледу на ствари. Проблематичније је што приказано на припремама даје утисак да је квалитативно издање центара под знаком питања.

Хасан Мартин се није приказао у најбољем светлу. Са њим на терену Звезда је имала проблем код грађења коша. У нападу се није форсирала пик игра која је његова специјалност па је мало шта могао да допринесе. Петрушев је због проблемом са леђима пропустио последње припремне мечеве и њему ће бити потребно време да уђе у ритам. Квалитети Огњена Кузмића и оно што може да пружи екипи су навијачима црвено-белих већ познати.

Сасвим извесно, како за читаву екипу, тако и за новопридошлог Радуљицу ће бити потребно стрпљење. Сам играч је говорио да је у добром физичком стању, али питање је да ли је на најоптималнијем нивоу за виши ниво кошарке у односу на оно на шта је навикао последњих сезона. У једном подкасту Радуљица је као лоше искуство боравка у Кини навео термине тренинга који нису одговарали његовим годинама. Свесни смо како ће захтеван бити тек евролигашки ритам утакмица и путовања где простор за тренинг готово не постоји у неким моментима. Такође, мораће се опет привићи на нека правила која се ситно разликују у европској кошарци са оним са Далеког истока које је после пар година сигурно усвојио као рутинска и која су вероватно постала ствар аутоматизма у игри.

Доласком некадашњег капитена репрезентације питање центра је затворено, а и даље је активно питање ангажовање играча на бековским позицијама.

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМ

Коментар

Кликните да бисте објавили коментар

  • Kuzmic je vrlo dobar igrac. Prosle sezone je odigrao najvise, od svih igraca, utakmica (preko 70) za KKCZ. Po ucinku, pogotovo u kategoriji +/-, bio je medju najboljim igracima u timu. U ovoj kategoriji bio je znatno uspesniji od svog kolege L.Mitrovica. Po ukupnim statistickim podacima Kuzmic je u sezoni 2021/22 bio peti igrac KKCZ ! Ucinak Kuzmica u proslom igranju u KKCZ je nesto bolji ali se zaboravlja da se danas igra mnogo vise utakmica i da je Kuzmic odigrao, skoro bez pauze, celu sezonu. Svako u timu ima svoju ulogu i skladu sa tim mogli bi malo objektivnije da pratite ucinke igraca na terenu.
    Zaista ste preterali sa omalovazavanjem nekih nasih igraca. Kada pisete o njima setite se da su oni NASI

Скочи на траку са алаткама