Fudbal Fudbal/Izveštaji i analize CZBG

Milojević – sedam utakmica, tri formacije i mnogo nedoumica

Posle mini ciklusa završenog usled reprezentativne pauze, vreme je da rezimiramo rad Miloša Milojevića.

Nakon bolne eliminacije u plej-ofu za ulazak u Ligu šampiona, ispražnjeni Dejan Stanković podneo je neopozivu ostavku kao moralni čin zbog tri neuspeha da klub uvede u elitni rang evropskog fudbala, a klub je pronašao ekspresno rešenje u Milošu Milojeviću. O novom treneru crveno-belih generalno se malo zna, pamtimo ga kao Stankovićevog pomoćnika koji je na svakom meču imao slušalice u ušima, slušao uživo analitiku stajanja na terenu i usmeravao igrače. Potom je mladi stručnjak napustio stručni štab kako bi se opet prihvatio posla prvog trenera pošto je preuzeo Hamarbi. Okolnosti su htele da nam se ubrzo opet ukrste putevi.

Igračku karijeru gradio je u ne baš poznatim klubovima sa severa Evrope. Kada je reč o domaćim nastupima valja podsetiti na zanimljivu činjenicu da je Milojević bio član niželigaša Timoka koji je na stadionu JNA eliminisao Partizan u pohodu na Kup.

Mnogo respektabilniji je kao trener. Iako još mlad, veoma se cene njegovi kvaliteti posebno u Skandinaviji. Sa 37 godina je uspeo da sa Mjelbijem preskoči dva ranga takmičenja i plasira se u najkvalitetniju diviziju švedskog fudbala. Ipak, zbog neslaganja sa upravom kluba saradnja je prekinuta, a Milojević je ušao u sastav Stankovićevih pomoćnika, koji je godinu dana kasnije napustio i preuzeo Hamarbi sa kojim je beležio dobre igre i doveo ga do predvorja Lige konferencija pošto je savladao Maribor, Čukarički, a onda je u plej-ofu eliminisan posle penal-ruleta protiv favorizovanog Bazela.

U periodu dok je vodio Hamarbi želeo ga je posrnuli Rozenborg, sa kojim je Milojević ušao u pregovore. Čelnici Hamarbija bili su uvređeni zbog kontakata sa Norvežanima i prekinuli su saradnju sa trenerom. Ipak, na kraju je neočekivano preuzeo najveći tim Švedske, Malme. Ukazali su mu veliko poverenje u klubu koji je godinu ranije igrao Ligu šampiona. No, on nije uspeo da ponovi rezultate i usled slabih igara usledio je prekid saradnje. Ubrzo je i klupa Zvezde ostala upražnjena, a prazninu je popunio zamenivši nekadašnjeg šefa.

Do sada je sa klupe sedam puta predvodio Crvenu zvezdu i ostvario tri pobede, dva remija i isto toliko poraza. Ne baš ohrabrujuća statistika po kojoj je jedan od slabijih stručnjaka na užarenoj klupi Zvezde. Ono što je karakteristično za njega je često korišćenje nove formacije i rotacija igrača. Na sedam utakmica koristio je tri različite formacije.

Sve tri pobede zabeležio je kad je igrao u formaciji 4-2-3-1. Pored nje forsirao je još igru u 3-4-3 i 3-5-2 formaciji. Debi protiv Javora otpočeo je sa neočekivano velikim brojem igrača iz drugog plana. Na terenu su se našli Gobeljić, Ben, Azarovi, Ohi. Bio je to ubedljiv trijumf Crvene zvezde, ali je otpor Javora slomljen tek u drugom delu drugog poluvremena, gosti su na 1:1 imali pogođenu prečku i sjajnu priliku preko Ibrahima Tanka.

Usledio je potom večiti derbi gde je Zvezda gospodarila igrom i povela spektakularnim golom Bukarija. Posle toga su naši igrači malo šta ponudili, sem što su častili rivala penalom i loptom Rikarda koji to srećom nije iskoristio u situaciji jedan na jedan.

Na meču protiv TSC-a implementirao je na Marakani ono što je često radio u Švedskoj, formaciju 3-4-3. Ipak, čini se da je ovo bila veoma defanzivna postavka pošto se u sastavu našlo šest igrača sa defanzivnim ulogama (Eraković, Milunović, Dragović, Gobeljić, Srnić i Azarovi). Sa malo kreativnih snaga Zvezda je odigrala loš meč, gosti su bili bolji u prvom poluvemenu, a naš tim je izjednačio autogolom golmana. U drugom poluvremenu Zvezda nije prikazala ništa čime bi zaslužila pobedu, pa je tim sa severa Srbije odneo bod na dan kada se slavio rođendan Marakane.

Prvi evropski test bio je protiv Monaka, Zvezda je bila blizu ali je pala. Ničim izazvana individualna nepromišljenost Slavoljuba Srnića, koji je na tom meču igrao desnog beka, koštala je poraza. Zvezda je pre toga pretila preko Bukarija dva puta opasno, Kanga je pogodio prečku, a u finišu je Milunović bio praznih šaka pošto je Nibel sjajno sprečio njegov pokušaj glavom.

Naredna obaveza bila je u Novom Pazaru u derbiju kola protiv tada prvoplasirane ekipe. Zvezda je slavila tek u 88. minutu golom Pešića. Utakmica nije bila najbolja. Domaći su poveli kada je šutirao Lončar, a ona nekog pogodila na tom putu i skrenula u mrežu. Izjednačio je Rodić, a u narednom napadu stativu pogodio Bukari. I domaći su imali stativu iz prvog napada u drugom poluvremenu. U finiši uz peterca rešava Pešić.

Iz Pazara naredna stanica bila je Trabzon. Zvezda je odigrala katastrofalno, pala je bez ispaljenog metka. Trabzonspor je rutinski slavio na meču u kojem je naš tim izgledao kao epizodista, a ne redovni učesnik grupne faze evrotakmičenja. Za vikend, Zvezda je slavila minimalno protiv Napretka. Bio je to tesan meč, gosti nisu pravili probleme našem timu sve dok nije viđen gol, posle toga je nesmotrenost Bena u par situacija ostala nekažnjena i Zvezda je pobedom otišla na prekopotrebnu pauzu.

Teško je i dalje donositi zaključke o novom treneru iako je broj utakmica reprezentativan. Ostvario je tri tesne pobede u prvenstvu. Na evropskim utakmicama ostao je bez pozitivnog učinka. Od njegovog dolaska otopila se prednost u odnosu na večitog rivala za dva boda.

Crvena zvezda nije pokazala novitete u igri. Pokušavao je sa promenama formacije, ali to nije donelo ništa dobro jer naš klub ne raspolaže igračkim kadrom koji može odgovoriti tim zahtevima. Nedoumice su forsiranje Bena na poziciji špica kada naš tim uglavnom sve napade vrši po bokovima sa centaršutevima koji su Benu neupotrebljivi, a ne kroz sredinu. Nerazumno je stavljanja Srnića na poziciju desnog beka. Sporno je i često kombinovanje sastava koji se ne može uigrati i već pomenute promene formacija. Problematično je što Bukarija stavlja u najistureniju liniju kada igra sa trojicom pozadi, tako nešto guši krilnog napadača koji je odvojen od desne aut linije gde se oseća komforno. U novoj ulozi ne dobija lopte u prostor, a to su situacije koje su njegovo najjače oružje. Nejasno je zašto je rekao da mu ne treba novi desni bek kad je bio zadovoljan Gobeljićem i mladim Stankovićem, a nijednog nije koristio na toj poziciji na jačim utakmicama. Nikome nije jasno njegovo objašnjenje sa konferencije uoči derbija da je Ohi u karantinu i sprema se za meč, a da je isti igrač tog dana u Danskoj potpisao ugovor.

Još uvek ne postoji sistem igre. Zvezda je ostala bezopasna posle prekida, tako da ni u tom segmentu Milojević nije ništa promenio svojim dolaskom.

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUM

 

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama