Фудбал Фудбал/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Милојевић – седам утакмица, три формације и много недоумица

После мини циклуса завршеног услед репрезентативне паузе, време је да резимирамо рад Милоша Милојевића.

Након болне елиминације у плеј-офу за улазак у Лигу шампиона, испражњени Дејан Станковић поднео је неопозиву оставку као морални чин због три неуспеха да клуб уведе у елитни ранг европског фудбала, а клуб је пронашао експресно решење у Милошу Милојевићу. О новом тренеру црвено-белих генерално се мало зна, памтимо га као Станковићевог помоћника који је на сваком мечу имао слушалице у ушима, слушао уживо аналитику стајања на терену и усмеравао играче. Потом је млади стручњак напустио стручни штаб како би се опет прихватио посла првог тренера пошто је преузео Хамарби. Околности су хтеле да нам се убрзо опет укрсте путеви.

Играчку каријеру градио је у не баш познатим клубовима са севера Европе. Када је реч о домаћим наступима ваља подсетити на занимљиву чињеницу да је Милојевић био члан нижелигаша Тимока који је на стадиону ЈНА елиминисао Партизан у походу на Куп.

Много респектабилнији је као тренер. Иако још млад, веома се цене његови квалитети посебно у Скандинавији. Са 37 година је успео да са Мјелбијем прескочи два ранга такмичења и пласира се у најквалитетнију дивизију шведског фудбала. Ипак, због неслагања са управом клуба сарадња је прекинута, а Милојевић је ушао у састав Станковићевих помоћника, који је годину дана касније напустио и преузео Хамарби са којим је бележио добре игре и довео га до предворја Лиге конференција пошто је савладао Марибор, Чукарички, а онда је у плеј-офу елиминисан после пенал-рулета против фаворизованог Базела.

У периоду док је водио Хамарби желео га је посрнули Розенборг, са којим је Милојевић ушао у преговоре. Челници Хамарбија били су увређени због контаката са Норвежанима и прекинули су сарадњу са тренером. Ипак, на крају је неочекивано преузео највећи тим Шведске, Малме. Указали су му велико поверење у клубу који је годину раније играо Лигу шампиона. Но, он није успео да понови резултате и услед слабих игара уследио је прекид сарадње. Убрзо је и клупа Звезде остала упражњена, а празнину је попунио заменивши некадашњег шефа.

До сада је са клупе седам пута предводио Црвену звезду и остварио три победе, два ремија и исто толико пораза. Не баш охрабрујућа статистика по којој је један од слабијих стручњака на ужареној клупи Звезде. Оно што је карактеристично за њега је често коришћење нове формације и ротација играча. На седам утакмица користио је три различите формације.

Све три победе забележио је кад је играо у формацији 4-2-3-1. Поред ње форсирао је још игру у 3-4-3 и 3-5-2 формацији. Деби против Јавора отпочео је са неочекивано великим бројем играча из другог плана. На терену су се нашли Гобељић, Бен, Азарови, Охи. Био је то убедљив тријумф Црвене звезде, али је отпор Јавора сломљен тек у другом делу другог полувремена, гости су на 1:1 имали погођену пречку и сјајну прилику преко Ибрахима Танка.

Уследио је потом вечити дерби где је Звезда господарила игром и повела спектакуларним голом Букарија. После тога су наши играчи мало шта понудили, сем што су частили ривала пеналом и лоптом Рикарда који то срећом није искористио у ситуацији један на један.

На мечу против ТСЦ-а имплементирао је на Маракани оно што је често радио у Шведској, формацију 3-4-3. Ипак, чини се да је ово била веома дефанзивна поставка пошто се у саставу нашло шест играча са дефанзивним улогама (Ераковић, Милуновић, Драговић, Гобељић, Срнић и Азарови). Са мало креативних снага Звезда је одиграла лош меч, гости су били бољи у првом полувемену, а наш тим је изједначио аутоголом голмана. У другом полувремену Звезда није приказала ништа чиме би заслужила победу, па је тим са севера Србије однео бод на дан када се славио рођендан Маракане.

Први европски тест био је против Монака, Звезда је била близу али је пала. Ничим изазвана индивидуална непромишљеност Славољуба Срнића, који је на том мечу играо десног бека, коштала је пораза. Звезда је пре тога претила преко Букарија два пута опасно, Канга је погодио пречку, а у финишу је Милуновић био празних шака пошто је Нибел сјајно спречио његов покушај главом.

Наредна обавеза била је у Новом Пазару у дербију кола против тада првопласиране екипе. Звезда је славила тек у 88. минуту голом Пешића. Утакмица није била најбоља. Домаћи су повели када је шутирао Лончар, а она неког погодила на том путу и скренула у мрежу. Изједначио је Родић, а у наредном нападу стативу погодио Букари. И домаћи су имали стативу из првог напада у другом полувремену. У финиши уз петерца решава Пешић.

Из Пазара наредна станица била је Трабзон. Звезда је одиграла катастрофално, пала је без испаљеног метка. Трабзонспор је рутински славио на мечу у којем је наш тим изгледао као епизодиста, а не редовни учесник групне фазе евротакмичења. За викенд, Звезда је славила минимално против Напретка. Био је то тесан меч, гости нису правили проблеме нашем тиму све док није виђен гол, после тога је несмотреност Бена у пар ситуација остала некажњена и Звезда је победом отишла на прекопотребну паузу.

Тешко је и даље доносити закључке о новом тренеру иако је број утакмица репрезентативан. Остварио је три тесне победе у првенству. На европским утакмицама остао је без позитивног учинка. Од његовог доласка отопила се предност у односу на вечитог ривала за два бода.

Црвена звезда није показала новитете у игри. Покушавао је са променама формације, али то није донело ништа добро јер наш клуб не располаже играчким кадром који може одговорити тим захтевима. Недоумице су форсирање Бена на позицији шпица када наш тим углавном све нападе врши по боковима са центаршутевима који су Бену неупотребљиви, а не кроз средину. Неразумно је стављања Срнића на позицију десног бека. Спорно је и често комбиновање састава који се не може уиграти и већ поменуте промене формација. Проблематично је што Букарија ставља у најистуренију линију када игра са тројицом позади, тако нешто гуши крилног нападача који је одвојен од десне аут линије где се осећа комфорно. У новој улози не добија лопте у простор, а то су ситуације које су његово најјаче оружје. Нејасно је зашто је рекао да му не треба нови десни бек кад је био задовољан Гобељићем и младим Станковићем, а ниједног није користио на тој позицији на јачим утакмицама. Никоме није јасно његово објашњење са конференције уочи дербија да је Охи у карантину и спрема се за меч, а да је исти играч тог дана у Данској потписао уговор.

Још увек не постоји систем игре. Звезда је остала безопасна после прекида, тако да ни у том сегменту Милојевић није ништа променио својим доласком.

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМ

 

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама